Zsigmond Dezső Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendezőt, az MMA elnökségi tagját váltja a poszton, aki 2016 és 2023 között volt Film- és Fotóművészeti Tagozat vezetője.

Zsigmond Dezső 1956. március 21-én született Gyöngyösön, 1981-ben a Szombathelyi Tanárképző Főiskola magyar-népművelés szakán, később a MÚOSZ Újságíró Iskolájában szerzett diplomát. Filmes pályáját a Balázs Béla Stúdióban kezdte, majd folyamatosan készített dokumentum- és játékfilmeket a Társulás Filmstúdióban, a Budapest Filmstúdióban, valamint a Magyar Televízióban és a Duna Televízióban.

Négy évtized alatt csaknem kétszáz dokumentumfilmet, kilenc játékfilmet, illetve filmsorozatot rendezett. Néhány filmjét a határon túli televíziók, a lengyel közszolgálati tévé és a német-francia ARTE is bemutatta. Hazai és nemzetközi filmfesztiválokon több mint negyven díjat nyert, 2005-ben kapta meg a Magyar Művészetért díjat, 2006-ban a Balázs Béla-díjat, 2011-ben a regionális Príma díjat, 2018-ban pedig a Kölcsey Emlékplakettet - áll a közleményben.

Az MMA közleményében kiemeli, hogy Erdélyi Jánossal együtt csaknem tíz éven át szerkesztette a Hír TV dokumentumfilmes sávját, a Vetítőt. 2006-tól Sára Sándor és Jankovics Marcell meghívására a Magyar Művészeti Akadémia, 2014-től pedig a Magyar Filmakadémia Film- és Fotóművészeti Tagozatának rendes tagja, 2012 óta a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának posztgraduális képzésén dokumentum- és játékfilmalkotói kurzusokat vezetett.

Dokumentum- és játékfilmjeiben elsősorban a vidéki Magyarország és a határon túli magyarság sorsával foglalkozik, számos dokumentumfilmet forgatott Erdélyben, a Gyimesekben, illetve Kelet-Magyarország szatmári részén. Legutóbbi nagyjátékfilmje a kárpátaljai málenkij robotot megidéző A sátán fattya, legutóbbi dokumentumfilmje pedig a magyar-lengyel kooprodukcióban készült Eszterházy János felvidéki politikus életét és mártíromságát megidéző sorozat, valamint az utolsó magyar igástehenesről szóló alkotás volt.

Forrás: MTI / Címlapkép: Zsigmond Dezső /Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt