"Szomorúságunknak adunk hangot: a kritikusok díjátadója után nem kezdődik a magyar film nagy hete" - kezdte beszédét Báron György, a MÚOSZ Filmkritikusi szakosztályának elnöke, utalva arra, hogy a Magyar Filmszemlét a szokásos februári időpontjáról áprilisra tolták. Báron György felolvasta azt a korábban már nyilvánosságra hozott nyilatkozatot, amelyben a filmkritikusok a magyar nemzeti mozgóképkultúrát féltik. (A teljes nyilatkozat szövege itt olvasható.)

 

A kritikusok két másik méltatást is befogadtak a rendezvényükre: a Simó-alapítvány által létrehozott elismerés a legjobb vizsgafilmnek jár, a díjat a Simó-osztállyal évek óta együttdolgozó Angelusz Iván adta át Bagota Bélának, aki a Tiszta kézzel című diplomafilmjével nyerte el a 700 ezer forintos elismerést. Egy részlet a filmből.

Az Árvai Jolán-díjakat az elmúlt évek során a Filmszemle nyitó- vagy záróünnepségén adták át: idén a filmkritikusok fogadták be az elismerést, ahol olyan alkotókat díjaznak, akik foglalkozásukból adódóan nem kaphatnak művészi állami kitüntetést, de nélkülük nem tudnának elkészülni a filmek. Sós Mária a Magyar Rendezők Céhének képviseletében elmondta: az elismerést kilenc évvel ezelőtt hozták létre együttműködésben a Magyar Operatőrök Szövetségével, a Kulturális Minisztériummal és Árvai Jolán özvegyével, Kurucz Pállal. Az idei, viharos évben két díjazottat is választottak: a forgalmazás területéről Demeter Istvánt, moziüzemeltetőt, valamint a Képzőművészeti és a Tudományos filmszemle szervezőjét, és Szilágyi Nórát, a HSC ügyvezető titkárát, aki Illés Papi örökségét gondozva vezeti a Magyar Operatőrök Társasága mellett a Stáb iskolát, azaz olyan szakemberek képzésében vesz részt, akik idővel akár Árvai Jolán-díjat is kaphatnak majd.

A kritikusi díjátadó a színészi díjak átadásával kezdődött: a legjobb női mellékszereplő Sárosdi Lilla lett a Kolorádó Kid-ben és A Nibelung-lakópark-ban nyújtott teljesítményéért. "Nagyon büszke vagyok, végre" - mondta a színésznő a díj átvételekor. A legjobb férfi mellékszereplő Szervét Tibor az Apacsok című tévéfilmből, aki Kovács Krisztának, a Radnóti Színház dramaturgjának ajánlotta a díjat: "Oroszlánrésze van abban, hogy itt állok ezzel a díjjal". A legjobb női alakítás díját Török-Illyés Orsolya nyerte el a Bibliotheque Pascal-ért, ám a színésznő jelenleg épppen Las Vegasban forgat, így az elismerést Pataki Ági producer vette át. A legjobb férfi színész pedig Nagy Zsolt lett a Kolorádó Kid és A Nibelung-lakópark-ban nyújtott alakításáért: "Nem szeretnék mondani semmit." - zárta a szavait a színész.

muosz_nagyzsolt
Nagy Zsolt (Fotó: Kallós Bea, Emasa)

A legjobb dokumentumfilm díját Sós Ágnes vette át Láthatatlan húrokon című filmjéért: a rendező köszönőbeszédében a magyar HBO-nak mondott köszönetet, amiért saját gyártásába vette a filmet, és a hét éves forgatási szakasz után méltó körülmények között lehetett befejezni a filmet. "Szerencsés vagyok, hogy amikor minden összeomlik, akkor nekem ilyen lehetőség jut" - fogalmazott a rendezőnő.

A legjobb kisjátékfilm díját a Filmszemle elismeréséhez hasonlóan az azóta már Cannes-t is megjárt Itt vagyok nyerte el: Szimler Bálint már visszajáró vendég a kritikusi díjátadón, a tavalyi évben ugyanezzel a filmjével már elnyerte a Simó-díjat is. A legjobb animációs film pedig a Podmaniczky Szilárd novellából készült munka, A hentes zsebrádiója lett (rendező: Ulrich Gábor).

A legjobb forgatókönyvet a filmkritikusok szerint Dyga Zsombor jegyzi: a rendező színészeinek és stábjának köszönte meg az elismerést "miattuk tudtátok értékelni a forgatókönyvet." Fillenz Ádám a Pál Adrienn fényképezésért lett a legjobb operatőr: reményének adott hangot, hogy a film hamarosan a nagyközönség elé kerülhet, és tanárainak, Bíró Miklósnak és Kende Jánosnak köszönte meg az elismerést. A legjobb rendező díját Kocsis Ágnes nem tudta személyesen átvenni, hiszen éppen Rotterdamban van a díjat kiérdemlő Pál Adrienn című filmjével.


muosz_szocs
Szőcs Géza (Fotó: Kallós Bea, Emasa)


A legjobb film B. Nagy László-díját a Bibliotheque Pascal nyerte, a rendező távollétében a két producer: Angelusz Iván és Kovács Gábor vette át az elismerést. Az este legmeglepőbb fordulata ekkor következett: a díjat ugyanis Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár adta át, aki a kritikusok által kiadott, a magyar filmfinanszírozást bíráló nyilatkozatot ismét felolvasta, majd hozzátette: a NEFMI örömmel vesz részt a díjátadón. (A teljes nyilatkozat szövege itt olvasható.) Szőcs szerint az előző kormányzatok teljesen lehetetlen helyzetbe hozták az országot általában, a kulturális intézményrendszert különösen, mégis meggyőződésük, hogy "füstölgő romok alól" előhívják az életet. Szőcs hozzátette: a magyar filmben 2011-ben egy cezura keletkezik, az utókor a magyar film 1990 utáni történetét két szakaszra fogja osztani: 2011-ig és 2011-től. 2011-től újra lesz magyar film - más finanszírozásban és más elvek mentén. Az államtitkár ezután a Bibliotheque Pascal-t kezdte méltatni, amelyben ugyan sok kegyetlenség van, mégis a csodáról szól, amely nem a valóság ellentetjeként jelenik meg, hanem a valóságból kinővő kis sarjként, amelyet a rendező korlátokat nem ismerő fantáziája mutattott be. "Türelmetlenül várjuk a következő álmot, producereinek kívánjuk, segítsék a munkáját" - zárta beszédét Szőcs Géza.

Az életműdíjat Mészáros Márta kapta meg, aki úgy fogalmazott, ideges, mert nem szokott hozzá, hogy a kritikusok elkényeztetik. "Sokat kaptam a fejemre az elmúlt 50 évben, és örülök, hogy egy olyan viharos évben kapom ezt a díjat, amikor megszűnt a magyar filmgyártás." Mészáros Márta éles hangon bírálta Szőcs Géza beszédét is: "Ez egy tévedés a gondolkodásmódban, hogy lezárunk egy korszakunk, ez nem így működik. A magyar filmben mindig is volt folytonosság, a ma tehetségei is magukban hordják a korábbiak tehetségét, örökségét, lelkét. " Mészáros Márta hangot adott annak a meglátásnak is, hogy sértőnek találja, hogy a párbeszéd egyoldalúan szűnt meg a filmfinanszírozók és a filmkészítők között. "Soha senki nem mondta nekünk, hogy a magyar film megszűnik. Erre egyszer csak fogta magát és megszűnt" - fogalmazott a rendező.

A díjak listája:

A legjobb női epizódalakítás: Sárosdi Lilla (Kolorádó Kid, A Nibelung-lakópark)
A legjobb férfi epizódalakítás: Szervét Tibor (Apacsok) A legjobb női főszerep: Török-Illyés Orsolya (Bibliotheque Pascal)
A legjobb férfi főszerep: Nagy Zsolt (Kolorádó Kid, A Nibelung-lakópark)
A legjobb dokumentumfilm: Sós Ágnes: Láthatatlan húrok
A legjobb kisjátékfilm: Szimler Bálint: Itt vagyok
A legjobb animációs film: Ulrich Gábor: A hentes zsebrádiója
A legjobb forgatókönyv: Dyga Zsombor: Köntörfalak
A legjobb operatőr: Fillenz Ádám (Pál Adrienn)
A legjobb rendezés: Kocsis Ágnes: Pál Adrienn.
A magyar filmkritikusok B. Nagy László díja: Hajdu Szabolcs: Bibliotheque Pascal
A magyar filmkritikusok Életmű-díja: Mészáros Márta