Lovas Balázs és Krigler Gábor alapítók hisznek abban, hogy Kelet- és Közép-Európában rengeteg kiaknázatlan tartalék rejlik a filmírás területén, akik a Pitch Forum segítségével bekerülhetnek a nemzetközi filmszakma vérkeringésébe. Pécsen ugyanis azok kapnak lehetőséget, akiknek még nincsen producerük – a forgatókönyvek és a producerek szerencsés összekapcsolása után a projektek akár a nagy nemzetközi filmfesztiválok koprodukciós fórumaira is kijuthatnak. Ennek az esélyét növeli a nagy koprodukciós marketekkel való partneri kapcsolatok kiépítése. Ennek szellemében a Fade In prezentációja után a szarajevói CineLink koprodukciós fórum mutatkozott be.

Lovas Balázs, a Fade In egyik alapítója

A kijelölt országokból (az újonnan csatlakozott EU tagországokból, valamint Romániából, Bulgáriából és a Balkánról) jelentkező forgatókönyvírók elsősorban még producer nélküli forgatókönyveit várják, amelyekből egy nemzetközi zsűri segítségével tizenkettőt választanak ki. Pályázni angol nyelvű, legalább első verziós forgatókönyvekkel lehet.

A jelentkezés határideje 2007. május 15.

Jelentkezés feltétele: szakmai CV, szándéklevél, forgatókönyv, legfeljebb 10 oldalas treatment, amelyet elektronikusan és nyomtatott formában kell eljuttatni a FadeIn címére. (www.fadein.eu; mail: pitchforum@fadein.eu). A jelentkezés és a részvétel ingyenes, a bekerült projektek íróinak minden költségét állják a szervezők.

A kiválasztott tizenkét könyv szerzőjével négy forgatókönyv konzultáns dolgozik együtt online konzultációs folyamat során egészen augusztus végéig. (Amennyiben Gazdag Gyula vállalja, ő lenne a szakmai zsűri elnöke.) A szakmai zsűri az általuk legjobbnak tartott könyvnek tízezer eurós fődíjat ítél oda.

A 2007-es Pécsi Filmünnep keretében megvalósuló Central European Pitch Forum (CEPF) egy 3 napos eseménysorozat. Az első nap során a résztvevők előadásokat hallgathatnak a Hartley-Merrill workshop tanáraitól illetve nemzetközileg elismert pitch oktatóktól, akikkel a második nap során egyenként gyakorolhatják a pitch folyamatát. A Pitch Forumra összesen 15 producert szeretnének meghívni, ebből előreláthatólag három résztvevő magyar lesz. A megmérettetésen nagy európai koprodukciós marketek (Rotterdam, Szarajevó, Cottbus, Belgrád, esetleg Cannes) egy-egy képviselője is jelen lesz.

A tényleges pitch során a 12 résztvevő mindegyike kap kb. 25 percet. 5 perc maga a pitch, ezután kb. 10 perc jut az esetlegesen felmerülő kérdésekre a projekttel kapcsolatban a producerek részéről, illetve ugyanennyi feedback a pitch minőségével kapcsolatban.

Senad Alihodzic: bemutatkozik a CineLink

A Pitch Forum utáni továbblépés egyik lehetséges útja, Közép-Kelet Európa egyik legsikeresebb koprodukciós fóruma, a CineLink. A szarajevói rendezvény mutatkozott be a Fade In prezentációja után. Az immáron négy éves, háromnapos koprodukciós market a Szarajevói Filmfesztivál keretében kerül megrendezésre. A Pitch Forum szükségességét és fontosságát hangsúlyozza a tény, hogy a CineLinkre az íróknak már producerekkel kell érkezniük. A kiválasztott projekteket több fordulóban fejlesztik, majd a Szarajevói Filmfesztivál keretében megrendezett Co-Production Market keretében lehetőség nyílik arra, hogy külföldi producereket vonjanak be a munkába.

Bővebb információ: http://www.sff.ba/2006/eng/prikazi_rm.php?idteksta=6&navigacija_id=8&rm_id=8