Kapcsolódó anyagok

Gondokkal küzd a Mediawave - a győri fesztivál szervezői a költségvetés kiegészítésére aukció-sorozatot szerveznek, amelynek első fordulója már le is zajlott. A filmhu kérdésére, hogy sikeres volt-e az idei első, Győrött rendezett árverés, Hartyándi Jenő, a Mediawave főszervezője kategorikus nemmel válaszolt. "Gyakorlatilag senki nem jött el" - közölte a sajnálatos tényt. Az okok között szerepelhet, hogy későn hirdették meg az eseményt, hiszen több cég, magánszemély jelezte, hogy a következő alkalommal már számíthatnak rájuk. Joggal vetődhet fel ezek után a kérdés, miért április elején, a fesztivál kezdete előtt alig egy hónappal vágtak bele árverési kampányukba? Hartyándi szerint csak akkor tudnak foglalkozni a problémák kezelésével, amikor már közvetlenül érzik őket. A magyar pályázati szisztéma szempontjából ugyanis rossz időben van a Mediawave, például egy MMK-pályázatnak - amelyen jó esélyekkel indulnak - éppen a fesztivál nyitónapján van a leadási határideje. Tehát még ha a szükséges pénzek nagyrésze be is folyik, egy nemzetközi fesztivál szervezésekor kínos a fizetési késedelem, bizonytalan feltételekkel külföldi fellépőket nem lehet meghívni.

Hrabal a Hrabal Moziban - Őfelsége pincére voltam

Ahogy a szervezők több helyütt is hangsúlyozták, az a(u)kciót azonban nem csak a pénzszerzés céljából indították; fel szeretnék hívni ugyanis a figyelmet a magyarországi kulturális események támogatási rendszerének visszásságaira. Egy fesztivált alapvetően két forrásból lehet finanszírozni: állami szerepvállalással - amely jól-rosszul, de működik hazánkban, valamint a magánszektor bevonásával - itt viszont komoly hiányosságok tapasztalhatók. A cégek kizárólag akkor hajlandók támogatni egy eseményt, ha abból konkrét anyagi hasznot remélhetnek, a Nyugat-Európában gyakorolt mecenatúra - ami azt jelenti, hogy a tehetősebbek kötelességüknek érzika különböző értéket hordozó események megsegítését - nálunk sajnálatosan nem működik. Hartyándi kifejtette, hogy elsősorban nem a multikra gondolnak, hiszen nekik megvannak a saját, jól végiggondolt stratégiáik arra, miket és hogyan támogassanak. Éppen ezért inkább a kis- és középvállalkozásokat kívánják megcélozni, mindenek előtt a régióban működő cégek lokál-patriotizmusára koncentrálva. (A tavalyi aukciókon mintegy másfél millió forintot sikerült összegyűjteniük.)

Hartyándi nem titkolta, hogy az idei megszorítások miatt kénytelenek egyes programokról lemondani. Éppen beszélgetésünk előtt bizonyosodott be, hogy nem tudják megrendezni azt a lemezfelvétellel egybekötött nemzetközi zenei műhelyt, amelynek költségei három millió forintra rúgnának - ennek megrendezését a bizonytalan források miatt nem merik vállalni a szervezők; emellett sajnos további programok sorsa is függőben van. Nem úgy a filmes eseményeké: a mozgóképes menetrend egyelőre az előzetes tervek szerint halad. A legnagyobb durranás kétségkívül a Menzel-vetítéssorozat keretén belül bemutatott Őfelsége pincére voltam című film, amelynek hivatalos mozibemutatója csak valamikor ősszel lesz Magyarországon. Hartyándi Jenőék egy Brno melletti filmfesztivált látogattak meg tavaly nyáron, az ottani esemény szervezői pedig lelkesedve hallották, hogy Győrött üzemel egy Hrabal mozi. Az immár harminc éve Uherske Hradiste nevű kisvárosban rendezett Nyári Filmiskolán több mint 4500 regisztrált filmkészítő vett részt tavaly, amellyel Közép-Európa egyik legnagyobb, fiataloknak szóló filmfesztivállal egybekötött workshopjává vált - sajnos a magyarok alig ismerik, holott a helyszín alig 200 km-re van Győrtől - mesélte a filmhu-nak Hartyándi. Ott merült fel az új Menzel-film Mediawave-es bemutatójának ötlete, egyéb Hraballal kapcsolatos eseményekkel összekötve.

Éppen 999 pályamű érkezett a Passport Controll-kiírásra

Az idei filmes seregszemle emellett számtalan kis- és dokumentumfilmes programot kínál az érdeklődőknek. Lesz például egy Super 8 Rekord elnevezésű program, amelyet a szegedi super 8-as fesztivállal együttműködésben rendeznek meg; Győr egyik lakótelepén annyi, a régi nyersanyagra készült filmet készülnek vetíteni, amennyi elég lehet akár egy világrekordhoz is. Idén másodszor írták ki a Passport Controll rövidfilmes pályázatot, amelyre éppen 999 pályamű érkezett, ezek közül úgy 60-70 a versenyprogramba is bekerült. Hartyándi arról az érdekességről is beszámolt, hogy a páyázóknak csak mintegy tíz százaléka magyar, ami jól mutatja a fesztivál külföldi elismertségét. "Már nagyjából az összes jelentősebb fesztiválkatalógus, honlap hirdet bennünket." - zárta a jó hírrel a beszélgetést Hartyányi.