Sikerrajzfilmek szériája

Mint arról már hírt adtunk több korábbi hazai sikerrajzfilm folytatódik. További részekkel gazdagodik a Mézga család, készülőben a Macskafogó 2., valamint az alkotók Gát György rendező- forgatókönyvíró-producer vezetése mellett hozzáfogtak A kis Vukhoz, a rókacsalád következő generációjának történetéhez. A történet szomorúan kezdődik: az idős Vukot eltalálja egy lövedék. Mindenki azt hiszi, hogy meghalt, ám a valóságban állatkereskedők kezére kerül, akik eladják őt egy cirkuszi társulatnak. Így lesz a világéletében szabadságért küzdő rókából egy mutatványos csoport tagja. Vuk fia közben éli az életét, s egyszer csak arra figyel fel, hogy a közeli erdei faluba egy vándorcirkusz érkezik. A kis Vuk közel merészkedik, s beleszeret egy artista rókalányba. A társulat a falu életét is felbolygatja: a helyi doktor tolószékhez kötött fia mindenáron szeretné elérni a rabságban szenvedő állatok kiszabadítását, s ebbéli küzdelmében váratlan segítői akadnak...

Mozi a családnak

Ugyancsak korábbi híradásokból már értesülhettünk, hogy a magyar-angol összefogásban készülő A kis Vuk története hazai viszonylatban nagy költségvetésű produkciónak számít. Az 1,1 milliárd forintosra tervezett keret 40%-át a szigetországi partner biztosítja, ezen kívül az MMK eddig összesen 150 milliós összeget ítélt meg a produkciónak, legutóbb öszesen 75 millió forintot, és különböző befektetői pénzekre is számítanak az alkotók. A kis Vukban gyártóként tevékenykedik a Pannónia Filmstúdó mellett létrejött Magyar Rajzfilm Produkciós Iroda Kft. (MA-RA), figurákat a Feature Films Hungary Kft.-ben mozgatják meg.

Harry Potter mint kis Vuk?

„Cél a világforgalmazás”, ennek érdekében az alkotók nemzetközileg elismert színészekkel szeretnék angolul is szinkronizáltatni a rajzfilmet. Jelenleg tárgyalás folyik a Harry Potterként megismert Daniel Redcliffe-fel, Emma Thompsonnal, Colin Farrell-lel és Donald Sutherlanddel. Megállapodás estén ők kölcsönöznék hangjukat a közkedvelt, magyar mese folytatásában szereplő figuráknak. A hazai húzónevek között szerepel Gálvölgyi János, Fábry Sándor, valamint Gát György említette korábban Koltai Róbertet, Pogány Juditot és Szabó Gyulát is, mint akiket szívesen hallana ismét a Vuk-történet következő részében.

Szerepcsere: Simabőrű az állat-ember

A munkálatok jelenlegi fázisáról annyi konkrétumot sikerült megtudni, hogy „a produkció az ütemtervnek megfelelően halad.” Konkrétabban ez annyit tesz, hogy A kis Vuk alkotói már a rajzolás- animálás fázisánál tartanak. A figurák „könnyedebb, akvarelles” stílusban fognak megjelenni, és a 3D-s animációnak köszönhetően meg is mozdulnak. Mozgásukra nem a Tim Burton rendezte Corps Bride-ban látható hagyományos rajzfilmekre utaló „rusztikus” szaggatottság jellemző, amire Gauder Áron is törekszik a most készülő Egill című animációjában. A kis Vuk figurái sokkal inkább úgy fognak mozogni, mint a Shrek vagy a Jégkorszak szereplői.

A vadvilág állatainak főszereplésével készülő családi rajzfilm alapvetően fontos emberi értékeket igyekszik közvetíteni, mint a Szabadság, Hűség, Szerelem, Önfeláldozás, akár az előző részben. Ugyanakkor „sok humor lesz benne.” - ígéri Gáti György, hogy mégse legyen túl komor, esetleg patetikus A kis Vuk. Főként egy családi mozinak szánt animáció elképzelhetetlen vicces figurák és párbeszédek nélkül. Emellett a rendező-producer-forgatókönyvíró „könnyed, kellemes, lírai és romantikus” szavakkal jellemezte a készülő rajzfilmet.

Akiktől fürgék a rókalábak

Az alkotók közt a fiatalabb és az idősebb generáció tagjai egyaránt megtalálhatók. Előbbiekhez sorolható a társ-forgatókönyvíró Dóka Péter, aki fiataloknak szánt könyvekkel (Az ellopott zsiráf, Hogyan lettem médiasztár?) szerzett ismertséget, és írt már sci-fi novellát is. Szintén a fiatalok közül való Ivicz Rudolf figuratervező, Uzsáki János társrendező már a középgeneráció tagja. A kis Vuk elkészítésében animációs konzultánsként részt vesz Jankovics Marcell is.

Végül mindenki azt kapja, amit megérdemel, de ez nem
végzetes

A kis Vuk
esetében, akárcsak annak idején a Dargay Attila készítette rajzfilmnél, az alkotók szándéka szerint a moziverzió mellett elkészül egy televízióknak szánt többrészes sorozat is. „A két project költségvetése összefolyik, az egyik változat háromszor húszperces, a másik tizenháromszor nyolc perces lenne. Attól függően, hogy a Duna Televízió vagy az RTL számára készül majd el.” Az így megszülető Vukban nem jelenne meg új történetszál, hanem a meglévő karaktereket, részleteket színesítenék.

A kis Vuk kalandjait várhatóan 2007 húsvétján láthatjuk.