Pálfi Zsolt animációs filmjének első része az itthoni bemutató és több, mint húszezer néző után csodás sikereket ért el külföldön is: a 34. Chicagói Nemzetközi Gyerekfilm Fesztiválon a szakmai és gyerekzsűri díját is elnyerte, bemutatták Franciaországban, Kínában és Amerikában is. Ezek után nem is volt kérdés, hogy a lengék története folytatódni fog, Berg Judit könyv sorozatának harmadik és negyedik (Ősz és Tél a Nádtengeren) kötetéből állt össze a folytatás.

Az új történetben Nádtenger világában beköszönt az ősz, majd a tél is: elsárgulnak, majd lehullanak a levelek, a költöző madarak útra kelnek, az itthon maradt állatok nagy része pedig még a fagy előtt nyugovóra tér. Nem úgy a lengék, akik a hideg idővel sem hagyják abba a munkát, tűzifát, gyógyfüveket és makkot gyűjtenek, a célbalövést gyakorolják, és előkészítik egy tölgyfa odúját, hogy a hideg elől majd legyen hova behúzódni. A szorgos lengéket két gonosz vezető, a harácsok és a patkányok királya is irigykedve figyeli, akik titokban arra készülnek, hogy a fagyok idején megtámadják a lengék odúját, és ellopják az összegyűjtött élelmet.

Forrás: Vertigo Media

A lengék legbátrabb tagja most is a kis Füttyös Vilkó, aki barátjával, Lilével az ellenséges harácsok területére keveredik. Itt egy kedves harács család társaságában rájönnek, hogy értelmetlen egymás ellen harcolni, amikor össze is foghatnának tél idején, és együtt felvehetnék a harcot közös ellenségeikkel, a gonosz patkányokkal. Vilkó és Lile mellett sok más régi szereplő is felbukkan a nádasban: Táltos, a félkarú béka (aki hiányos testrészével a másság elfogadására tanít), a bölcs nagyapó (tisztelet az időseknek) és Sulyom király, a lengék vezetője is visszatér.

Ahogy a Lengemesék tavaszi kalandjaiban, az őszi és téli epizódban is a bátorság, a tolerancia, a természet szeretete, megismerése és ápolása a legfontosabb üzenet, amit szerencsére nem szájbarágósan, bután adnak a szereplők szájába. A kis Lile szinte észrevétlenül sorolja fel a tóparti gyógynövények áldásos hatásait (náthás gyerekek szülei nyugodtan jegyzetelhetnek), ahogy azt is okosan szövik bele a történetbe, hogy melyik állat mit csinál, ha beköszönt a tél. A békák, madarak és halak elvonulnak a világ elől, de a vaddisznók és őzek a faggyal dacolva próbálnak élelmet találni, amiben a lengék is sokat segítenek.

Forrás: Vertigo Media

A Lengemesék javarészt a kicsiknek készült, de a mellettük ülő felnőtteknek is el van szórva pár kedves és tanulságos morzsa: a szegény harácsok a tóparton hagyott csokipapírokból, BKV-jegyből és a Kinder tojás sárga kupakjából csinálnak maguknak ruhát, egyszer még egy Nespresso kapszulából készült kalap is felbukkan. Komoly üzenet ez, aranyos tálalásban: ezek a kis lények ügyesen újrahasznosították a szemetet, amit itt hagytál a vízparton, de azért ha lehet, legközelebb inkább dobd ki a kukába, vagy te is csinálj belőle valami hasznosat.

Lengemesék 2. - Tél a Nádtengeren / színes, magyar animációs film

Látványterv: Timkó Bíbor
Storyboard: Hernádi Edit, Pálfi Zsolt
Vezető animátor: Bárdos Attila
Operatőr: Antók-Matus Krisztián
Zeneszerző: Fejér Simon Pál
Rendező: Pálfi Zsolt
Forgatókönyv: Berg Judit
Producer: Temple Réka