Mikor és miért született meg a Magyar Speciális Független Filmszemle?

A Filmszemle gondolata már 2014-ben megfogalmazódott, de előzményei jóval korábbra nyúlnak vissza. Több mint egy évtizede, 2008-ban egy bentlakásos fogyatékossággal élő embereket ellátó otthonba kerültem, mint szabadidő szervező, ahol már az első pillanatban felmerült bennem a kérdés, hogy mi lenne, ha a sérült emberek kezébe kamerát és a filmkészítéshez szükséges alapvető segítséget adnánk. Kíváncsiak voltunk, vajon milyen alkotások születnének, milyen érzések és gondolatok kerülnek a felszínre. Erről a 2013-ban írt dokumentumkötetemben a következőként írtam:

„Az értelmi fogyatékos emberek kintről nézve zárt világban élnek, viszont ha mindezt bentről szemléljük, úgy néz ki, mintha kintről nem lennének kíváncsiak a "bentlakókra". Így merült fel bennem a kérdés: valójában akkor ki is a zárkózott? A speciális filmezés egyik nagy érdeme, hogy mára a sérült emberek a szó szoros értelmében is saját kezükbe vették azt az eszközt, amellyel lebontani kívánják ezt a furcsán kétoldalú falat. Ez az eszköz pedig a kamera. Mindez azt bizonyítja, hogy meg akarják mutatni magukat, gondolataikat, nehézségeiket, örömüket és életüket.”

(Fábián Gábor: Álmodtam egyet – Öt éven a speciális filmezésben) 

Szerettem volna ha a filmkészítés örömét, a filmszemléken tapasztalható nagyszerű érzéseket, ezt a nagyszerű közösségi élményt a sérült emberek is megtapasztalhatják. Így született meg az Álmodtam egyet… Zsirai Speciális Filmszemle, ami kimondottan a fogyatékossággal élő emberek számára lett meghirdetve. Ez a kezdeményezés az évek alatt kibővült képzésekkel, alkotóműhelyekkel, bemutatókkal, valamint csatlakoztak hozzánk más nehéz helyzetben lévő társadalmi csoportok: pszichiátriai- és szenvedélybetegekkel, autizmussal élők, mozgáskorlátozottakkal és más testi fogyatékossággal élő alkotók. Mára már a filmkészítés számos jótékony hatása ismert és dokumentált a fogyatékossággal élő emberek életében.

Fábián Gábor / Forrás: MSMKE

Az említett szociális otthonból való távozásom után fel kellett tenni a kérdést, hogyan tovább. Ekkor döntöttünk úgy az alkotókkal, a filmes csoportokkal, vagyis a speciális filmesekkel, hogy alapítunk egy civil szervezetet, ami a már meglévő folyamatok mellé további lehetőségeket próbál felkutatni. Ez lett a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület melynek legfőbb célkitűzése egy integrált, határokon átnyúló, központi helyen megrendezésre kerülő filmes seregszemle megvalósítása volt. 2015 októberében rendeztük meg első alkalommal a Magyar Speciális Független Filmszemlét, ahová ekkor már nem csak a fogyatékkal élők filmjeit vártuk, de a professzionális- és függetlenfilmesek alkotásait is, nyilván a fogyatékossággal élőket érintő témákban. 

A kezdeményezés mellé kiváló művészek és szakemberek csatlakoztak. Kiemelve egyet: a Filmszemle fővédnöke az első két évben Törőcsik Mari színművésznő volt, aki ötleteivel és jelenlétével is nagyban segítette indulásunkat. A szakmai zsűri összeállításánál a témában érintett valamennyi szakterületet igyekeztünk felvonultatni, így filmrendezők, gyógypedagógusok és pszichológusok, valamint televíziós szakemberek vesznek részt az érékelő munkában. A tavalyi évtől ennél is tovább mentünk, mert egy speciális filmes alkotó is helyet foglal az értékelők között, hogy a fogyatékossággal élők nézőpontja is megjelenhessen a döntésekben.

Mi alapján válogatják be a filmeket? 

Bármilyen műfajban nevezhet bárki, egyetlen kikötésünk csupán, hogy a pályaművek témája részben vagy egészében érintse a fogyatékossággal élők világát.

Az évek során három szekció alakult ki az alkotókat figyelembe véve: a speciális filmes kategória, a parafilmes kategória és a professzionális/függetlenfilmes kategória. Így látható, hogy gyakorlatilag bárki küldhet be alkotásokat legyen az fogyatékossággal élő alkotó, professzionális, vagy amatőrfilmes, diák vagy televíziós szakember. A hármas elosztást csupán az értékelések és a díjazás miatt hoztuk létre, hogy egy nagy támogatással rendelkező, tanult filmes szakember alkotása nem jelentsen veszélyt ilyen téren egy amatőr kivitelezésű fogyatékossággal élő alkotó filmjére. Emiatt a díjakat osztott formában adjuk át, így a különböző fantázianevekre hallgató díjakat (Aranyszárny-nagydíj, Arcaink-nagydíj stb.) mindhárom szekcióban ki tudjuk osztani. 

Önnek mi a személyes motivációja a fesztivál alapítótagjaként és igazgatójaként? Mit szeretne üzenni a Filmszemlével a nézőknek, az alkotóknak és a filmszakma egészének?

Eddigi életemet jelentős mértékben határozta meg a filmezés és a fogyatékossággal élőkkel való kapcsolat. Az úton persze adódtak olyan állomások, amikor más irányt vehetett volna életem, de valamiért nem így történt. Mára már teljes bizonyossággal érzem, hogy ez az én utam, ebben érzem jól magam, ezt kell csinálnom. Inspirál, hogy valami olyan dologgal foglalkozhatok, ami előzőleg nem létezett. Rengeteget kaptam ettől a folyamattól és a benne résztvevő emberektől, különleges, olykor hihetetlen pillanatokat, élményeket és érzéseket.

Alapvető célunk, hogy szülessenek filmek, hogy minél több speciális filmet és a fogyatékosság témáját feldolgozó alkotást mutathassunk be a nagyközönség számára, mert úgy érezzük ez mindenkinek fontos lehet. A sérült emberek el tudják mesélni filmjeikben mindazt, ami fontos számukra, ami foglalkoztatja őket. A többségi társadalom meríthet belőlük erőt és életigenlést, mert az alkotások nagy része úgy mutat be rendkívül nehéz sorsokat, hogy mindvégig ott van bennük a hit, a humor, a kitartás és a példás emberi hozzáállások. Havas Ágnes, a Filmalap vezérigazgatója fogalmazta meg pár éve, hogy a speciális filmek éppúgy részei a magyar filmes kultúrának, mint bármely más filmes alkotás. 

Milyenek voltak az előző évek visszajelzései?

Ez egy különleges filmszemle, emiatt speciális a kör is, aki nevez rá, aki részt vesz rajta. Tehát nem nevezhető túlságosan populárisnak az esemény. Az első filmszemlékre a korai időszakban alig 20 alkotás érkezett, a fővárosi integrált filmszemle első megrendezéskor 30-40 film érkezett, ami az évek során már megközelíti a 100 benevezett pályaművet. Ez a fejlődés mindenképp jónak mondható, főként, ha figyelembe vesszük, hogy a készült filmek milyen arányban foglalkoznak a fogyatékossággal élők világával. Felhívásaink erre a témára hívják fel a figyelmet. Kicsit inspiráljuk az alkotókat, hogy ha van dédelgetett ötletük, ami a fogyatékos emberekkel kapcsolatos, akkor érdemes megcsinálni, mert mi örömmel fogadjuk őket.

Nagyszerű élmény és visszajelzés számunkra, hogy egyre több alkotóval, szakemberrel és támogatóval kerülünk kapcsolatba az évek múlásával. A fejlődő tendenciát mutatja az is, hogy az utóbbi években nőtt az országos média érdeklődése is a Filmszemle iránt.

Milyen szervezetek támogatják a Filmszemlét? 

A Magyar Speciális Független Filmszemle Budapest megvalósítását kezdetek óta támogatja a Nemzeti Filmintézet (korábban Magyar Nemzeti Filmalap), az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, továbbá Terézváros Önkormányzata, a helyszínt biztosító Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar. Hálásak vagyunk nekik, hogy segítségükkel évről-évre meg tudjuk valósítani ezt a rendezvényt. 

További hívóerő lehet, ahogy az elmúlt években, úgy idén is támogatóinknak köszönhetően kétmillió forint összdíjazású a Filmszemle.

Kapcsolatban állnak más, de témájában és érzékenyítésében hasonló szemléletű filmfesztiválokkal? 

Az elmúlt időszakban felvettük a kapcsolatot több nemzetközi filmfesztivállal, ahová delegáltunk alkotásokat, és volt, hogy az OSKA Bright Filmfesztivál filmes válogatását mutattuk be a filmszemlén, de főként anyagi okok miatt a személyes találkozás még nem jött létre. Részben válaszolva egy későbbi kérdésre, ebben még sok elmaradásunk van, ezekre a kapcsolatokra mindenképp több hangsúlyt kell fektetnünk a jövőben. Örömmel fogadjuk más szervezetek megkereséseit együttműködésekre, szakmai programok közös megvalósítására. 

A filmvetítések mellett lesznek más kísérőprogramok, beszélgetések is? Mesélne róluk egy pár szóban?

A Filmszemle esetünkben egy speciális filmmaraton, ahol két napon keresztül szinte folyamatosan vetítjük a filmeket.  A programba bármikor be lehet csatlakozni. A belépés díjtalan. Az előzsűrizést úgy végezzük, hogy lehetőleg minél több filmes alkotóközösség tudja magát képviseltetni a rendezvényen. A fogyatékos emberek számára rendkívül fontos, hogy alkotásaikat nyilvánosság előtt be tudják mutatni. 

Idén egy konferenciát tervezünk a program első napján, de ez még függ a támogatásoktól és természetesen a vírushelyzettől is. Úgy döntöttünk, ha a helyzet úgy kívánja, akkor online formában valósítjuk meg a Filmszemlét.

Milyen jövőbeli terveik vannak még a Filmszemlével kapcsolatban?

A vírus jelenléte minket is változásra késztet, át kell gondolnunk hogyan tudjuk működtetni közösségünket ebben a megváltozott világban. A Filmszemle bár a legfontosabb rendezvényünk, de még is csak egy rendezvényünk, és ahhoz, hogy filmeket tudjunk fogadni, filmek kellenek, aminek feltételei az alkotók és a működő közösségek. Meg kell ismerkednünk eddig ebben a körben nem használt módszerekkel, rendezvényeinket át kell gondolnunk és ki kell dolgoznunk miként tudjuk őket részben vagy teljes egészében online is lebonyolítani. A közösségünk életben tartása kiemelten fontos feladat. 

Folyamatban van egy speciális filmes archívum létrehozása (Magyar Speciális Filmarchívum). Ha elkészül, az összes Magyarországon készült speciális filmet kategorizálva, keresőrendszerrel kiegészítve elérhetővé tesszük a világhálón.

Alapvető célunk, hogy minden évben meg tudjuk rendezni a Magyar Speciális Független Filmszemlét. Fontos az is, hogy mindig kicsit többet tudjunk hozzátenni a programhoz, gondolok itt elsősorban szakmai és ismeretterjesztő kísérőprogramokra. Azon dolgozunk, hogy évről-évre többen legyünk, hogy emelkedjen a külföldről benevezett filmek száma, és idővel egy meghatározó nemzetközi filmfesztivállá tudjuk kiszélesíteni ezt az eseményt.  

Kérünk minden filmes alkotótársunkat, amennyiben készült olyan filmje, ami a fogyatékossággal élőkről, vagy a pszichiátriai-, és szenvedélybetegekről szól, küldje el hozzánk és nevezze Filmszemlénkre, támogatva ezzel is közösségünk bővülését és kulturális értékeink gyarapodását.  

A Filmszemle nevezési határideje: 2020. szeptember 21.

Helye és időpontja: Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér, Budapest 6. kerület Eötvös utca 10. / 2020. november 17-18.

További információ a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület oldalán olvasható.

Fotók: MSMKE