Tóth Krisztina legújabb, Fehér farkas című novelláskötete az Ünnepi Könyvhéten jelent meg és a Margó fesztiválon mutatta be a szerző. A könyv „katartikus történetei”, „a korábbi műveknél élesebben mutatják meg a hatalmi elnyomás törésvonalait, az alárendeltség, a kirekesztettség stigmáit, az erőszak állomásait” - olvasható a kötet ismertetőjében.

A Fehér Farkas novellái közt nincsen összekötő kapocs, de azért felfedezhető néhány összekötő elem, a lakás, az otthon és az erőszak – mondta el a szerző a június 12-i könyvbemutatón, amelyről a Könyvesblog közölt beszámolót. „Íróként a szélsőséges emberi helyzeteket kutatom, mert ilyenkor megmutatkoznak bizonyos öröklött viselkedési minták.”Szélsőséges helyzetekből a kisfilmekben sem lesz hiány, a Hátsó lépcső-ben például egy szexmániás ösztönlény mellé költözik a főszereplő, a Fehér farkas-ban pedig az Niki (Farkas Franciska) egyetlen célja, hogy beköltözzön a címbéli állat ketrecébe.

A rövidfilmek közül talán Moldovai Katalin Ahogy eddig című alkotása kapta a legnagyobb hírverést, amelyet meghívtak az idei cannes-i fesztivál Cinéfondation válogatásába. A főszerepekben Venczel Vera és Tóth Ildikó látható. A középpontjában az idős és nagyothalló Margit és lánya, Judit áll, aki egy reményt adó kegyes hazugság részese lesz, amikor Margit megbetegszik. Természetesen a többi rövidfilmre is érdemes lesz odafigyelni, a Hol a nyuszi?-ban például egy erdei kutyasétáltatás fordul át szexbe és egy fájóan őszinte kérdésbe.

A vetített filmek

Szilágyi Fanni: Fehér Farkas
Niki egyetlen barátja a közeli állatkert magányos lakója, a fehér farkas. A fiatal cigány lány egyetlen célja, hogy a veszélyes állat ketrecébe férkőzhessen.

Pápai Pici: Hátsó lépcső
Bebi a Sorbonne-ra kapott ösztöndíjat, szállása egy párizsi ház kopár és mocskos manzárdja. A szomszédban egy szexmániás ösztönlény lakik, aki senkire és semmire nincs tekintettel.

Baranyi Gábor Benő: Hol a nyuszi?
Egy fiú és egy lány kutyát sétáltatnak a sűrű erdőben. A kutya és a szüzesség elveszik.

Moldovai Katalin: Ahogy eddig
A remény ad értelmet az életünknek. Margit megbetegszik, ami változást és új kezdetet hoz anya és lánya életében.

Idegenek
A METU 2018-ban végzett Kreatív producer szakos hallgatói Tóth Krisztina Párducpompa című novelláskötete alapján készítettek szkeccsfilmet Idegenek néven.

A vetítés június 16-án, 19:30-kor kezdődik a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében, az esemény Facebook-oldalát ide kattintva találod meg. A Margó minden programja ingyenes, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

borítókép: Venczel Vera és Tóth Ildikó az Ahogy eddig-ben