A Vándorszínészek egy utazó színtársulat kalandokban bővelkedő életét követi nyomon a 19.század derekán. A kis csapat egyik előadása kocsmai bunyóba fullad, amelyből egy éppen eltávon lévő ifjú honvéd is kiveszi a részét, ám ennek következtében akaratlanul katonaszökevény válik belőle. A szedett-vedett társulat befogadja a fiút, és együtt zötyögnek tovább a falusi utakon, miközben a nem mindig túl hálás közönséget szórakoztatják. A messzi végcélt az áhított pesti kőszínház jelenti a társulat számára, ám a világot jelentő deszkákon túl is sok izgalom, párbaj, szerelem és még egy akasztás is vár hőseinkre.

A filmrendezéshez több éves szünet után visszatérő Sándor Pál elsőrangú színészgárdára bízta a filmbéli társulat megformálását, akik mind egy-egy a színházi világból ismerős archetípust testesítenek meg a történetben: Gáspár Sándor a forrófejű igazgatót, Mohai Tamás a bonvivánt, Martinovics Dorina a naivát, Rudolf Péter a társulat bólogató jánosát, Nagy-Kálozy Eszter a csábítót, ifj. Vidnyánszky Attila a poétikus lelkületű álmodozót, Hegedűs D. Géza pedig a Shakespeare-i színészóriást alakítja.

Vándorszínészek: Színház az egész vidék

Sándor Pár új komédiája a magyar színjátszás korai időszakába invitál, amikor színésznek még születni kellett, a sikerért pedig be kellett utazni az országot.

Fotó: Szlovák Judit / Big Bang Media

A forgatókönyv Sándor Pál, Szekér András és Péterfy Gergely közös munkája, a rendező saját bevallása szerint a történelmi hűség helyett a világtermetésre helyezték a hangsúlyt: „A színészek mai nyelven beszélnek, a jelmezek sem korhűk, az összes mázas kancsót és kulacsot kidobtam, semmiféle historizálás nincs benne. Varga Judittal Csutival, Verebes Zolival, Garas Danival elhatároztuk, hogy megteremtjük a saját világunkat 1842-ben. A mi ízlésünk szabta meg azt a határt, hogy mit engedünk be az akkori világból. Semmi sem olyan, mint amilyen akkor lehetett, de ki tudja, hogy milyen volt? Ha a film hiteles, ha emberszabású, ha igaz, akkor 1842, ahogy azt Sándor Pál elképzelte a barátaival.” - árulta el nekünk a forgatáson tett látogatásunk alkalmával.

VÁNDORSZÍNÉSZEK - Rendező: Sándor Pál. Forgatókönyv: Péterfy Gergely, Szekér András, Sándor Pál. Operatőr: Garas Dániel. Szereplők: Mohai Tamás, Rudolf Péter, Gáspár Sándor, Ifj. Vidnyánszky Attila, Hegedűs D. Géza, Martinovics Dorina, Nagy-Kálózy Eszter. Forgalmazó: Big Bang Media. 102 perc, 2018.

Borítókép fotó: Szlovák Judit/Big Bang Media