A White Noise főszerepét, egy középnyugat-amerikai egyetem professzorát, akinek életében drámai fordulatok következnek be, Adam Driver játssza. Baumbach először rendezett olyan filmet, amely nem saját forgatókönyvéből készült. Don DeLillo azonos címmel 1985-ben megjelent posztmodern regényét adaptálta. A produkcióban Greta Gerwig, Andre Benjamin, Alessandro Nivola, Jodie Turner-Smith és Don Cheadle is szerepel.

Alberto Barbera, a Velencei Filmfesztivál művészeti igazgatója kiemelte: nagy megtiszteltetés, hogy Baumbach filmjével nyílhat meg a mustra. "Don DeLillo nagyszerű regényéből Baumbach eredeti, ambiciózus és lenyűgöző alkotást forgatott, amely drámai, ironikus, szatirikus is egyben. A film a nyolcvanas évekbeli megszállottságainkat, kétségeinket és félelmeinket vizsgálja, ugyanakkor nagyon is egyértelmű utalásokat tesz a mára" - fűzte hozzá.

Noah Baumbach és Greta Gerwig

A magyarul is megjelent regény tartalomismertetőjéből kitűnik, hogy DeLillio mélyen belemártotta a tollát az irónia és a szatíra tintatartójába: „Jack Gladney egy amerikai kisváros egyetemén, az általa alapított Hitler-tudományi tanszéken tanít. Népes családjával reklámszlogenekból, pletykákból és álhírekből tájékozódva élik kényelmes életüket. Jack legfőbb gondja, eltitkolni kollegái elől, hogy nem tud németül, mindaddig, míg egy nap felfedezi, hogy imádott felesége gyógyszertárban nem forgalmazható tablettákat kezdett szedni... Ráadásul egy rejtélyes toxikus gázfelhő miatt evakuálni kell a város lakosságát.

Ez már a negyedik alkalom, hogy Baumbach és Driver együtt dolgozott, a már említett Házassági történet mellett A 40 az új 20 és a The Meyerowitz Stories is közös munka eredményeLegújabb filmjük a Netflix finanszírozásával született. A streamingóriás Velencéből akarja indítani a film kampányát, amely akár az Oscar-gáláig is elrepítheti a White Noise-t. Idén több más Netflix-film is versenybe száll a Lidón, köztük Alejandro González Inárritu mexikói rendező Bardo című alkotása és a Blonde, Marilyn Monroe életének fiktív krónikája Andrew Dominik új-zélandi rendezőtől, amelyben a Tőrbe ejtve és a Nincs idő meghalni sztárja, Ana de Armas alakítja Monroe-t.

A 79. Velencei Nemzetközi Filmfesztivált augusztus 31. és szeptember 10. között rendezik meg.

forrás: MTI