Az idei Velencei Filmfesztiválon Európát főleg a német, francia és persze az olasz film képviseli, Amerikából igen jónevű mezőny jön, Japán erős animációs különítménnyel megerősített hadtesttel érkezik, és az afrikai filmipar is visszatér a fesztiválok vörös szőnyegére. Ahogy azt már megírtuk, nyitófilmként, versenyen kívül láthatják a résztvevők a Coen-fivérek legújabb művét, Burn After Reading című kémfilmet. De lássuk egyenként, mit is láthat a fesztiválra ellátogató közönség - Rómában a fesztivál igazgatója, Marco Muller mutatta be a filmeket.

The Wrestler – Darren Aronofsky (USA)
Egy visszavonult pankrátor, Randy "The Ram" Robinson még egyszer visszatérne a szorítóba, hogy utoljára felvegye a versenyt egykori ellenfelével - igazán testhezáló underdog történet és szerep Mickey Rourke-nak Darren Aronofskytól (, Rekviem egy álomért), oldalán Marisa Tomeijel és Ewan Rachel Wooddal.

Mickey Rourke egy underdog-történetben birkózik

A film az IMDb-n
Nézd meg, ahogy Rourke a kötelek közt őrjöng a felvételek alatt!

The Burning Plain – Guillermo Arriaga (USA)
Négy történet szálai fonódnak egybe Guillermo Arriaga filmjében. A 21 gramm, a Melquiades Estrada három temetése, a Bábel forgatókönyírója első ízben vállakozott rendezésre, és rögtön Charlize Theront és Kim Basingert instruálhatta: előbbi egy múltbéli bűnei miatt vezeklő nőt alakít, utóbbi pedig egy titkos viszonyba bonyolódó asszonyt. Ezeken túl két gyerek-szülő történet adja meg azt a szocio-drámai alaphangulatot, amely Arriaga forgatókönyveiből készült filmekre oly jellemző. Ahogy a maga Arriaga fogalmaz: "Erős történetek a szeretet-szerelem jegyében, időn és helyeken átívelve, melyekben a szereplők megpróbálják felkutatni a szeretet a megbocsátás és a megváltás gyógyító energiáit."

Arriaga, háttérben a szociokulturális háttérrel
 
A film az IMDb-n


Il papa di Giovanna – Pupi Avati (Olaszország)
Pupi Avati, az olasz film nagy öregje, a melankólia mestere, a Salo, avagy Sodoma 120 napja társforgatókönyvírója, a 2005-ös Arany Oroszlán-győztes Második nászéjszaka rendezője megint meghívást kapott a Mostrára: filmjében egy apa-lánya viszonyról mesél. Az 1938 és 54 közötti, nagy ínség sújtotta korszakban játszódó filmben a lány, Giovanna megöli a legjobb barátját. A főszerepben azt a Francesca Nerit láthatjuk, aki a Hannibalban vagy Az igazság nevében-ben is játszott, a címbeli Giovannát Alba Rohrwacher (A testvérem egyedüli gyerek) alakítja.

Apa-lánya történet, ínség és egy gyilkosság

A film az IMDb-n
A film előzetese  
 

BirdWatchers - Marco Bechis (Olaszország)
Marco Bechis a brazíliai Mato Grosso do Sul-béli fehér földbirtokosok és az indián őslakosok közötti feszültségről forgatott filmet, amit Marco Muller nomád filmnek titulált. A chilei-svájci szülőktől származó, az idén 53 éves rendezőt politikai okokból húszéves korában száműzték Argentínából, így vált olasz állampolgárrá, s a Garage Olimpo (1999) és a Figli/Hijos (2001) című filmje számos díjat nyert, első filmje, az 1991-es Alambrado pedig a Locarnói Filmfesztiválon indulhatott az Arany Leopárdért.

Egy igazi nomád film

A film az IMDb-n
A film előzetese


L’Autre - Patrick Mario Bernard, Pierre Trividic (Franciaország)
A filmről, amely az IMDb-n L'occupation címen található meg, keveset tudni, a műfaji besorolás szerint fantasy és dráma. Mindenesetre az alkotók közül Trividic forgatókönyvíróként is jeleskedett, és a Coen-fivérekhez hasonlóan rendezi-írja filmjeit Bernard-ral. Sőt a Ceci est une pipe (2001) és a Dancing (2003) című filmekben mindketten játszanak is, illetve utóbbiban szinte minden gyártási pozícióban ott voltak a jelmeztervezéstől a filmzenéig. A film Annie Ernaux könyve alapján készült, s játszik benne az a Hubert Koundé is, aki Enyedi Ildikó 1998-as Simon mágusában a tanítvánnyá szegődött rendőrt alakította.

Bernard és Trividic (avagy Trividic és Bernard) a Dancingben

A film az IMDb-n

The Hurt Locker - Kathryn Bigelow (USA)
Az iraki témát vette elő az akciófilm-rendező Kathryn Bigelow, a The Hurt Lockerben egy zsoldos alakulatnak kell behatolnia Bagdad egy olyan, muzulmánok által ellenőrzött részébe, ahol mindenki potenciális ellenség. A Holtpont (1991), Örvénylő vizeken (2000), Atomcsapda (2002) rendezőnője a thrillert a drámával hozza össze ebben a minden bizonnyal politikai fennhangoktól sem mentes filmben, melynek főbb szerepeiben Ralph Fiennest, Guy Pierce-t, Anthony Mackie-t láthatjuk, s amelyről a forgatókönyvíró Mark Boal azt állítja, az első olyan film lesz Irakról, amely a katonák tapasztalatait szándékolja bemutatni.

Irak a katonák szemszögéből - Guy Pearce

A film az IMDB-n


Il seme della discordia - Pappi Corsicato (Olaszország)
A film Heinrich von Kleist regénye, az O... márkiné alapján készült, amelyet már Eric Rohmer is adaptált O. márkiné címen. Egy sikeres üzletember és üzletasszony házastársi kapcsolatát tárgyalja a film, amely, mint látszik, szabadon használja a Kleist-művet. A pár életét különös dráma dúlja fel: a nő terhes lesz, miközben a férfiről kiderül, hogy nem nemzőképes. A főbb szerepekben Alessandro Gassman - a nagy Vittorio fia -, Caterina Murino, Franca Valeri, Valeria Fabrizi, Michele Venitucci látható.

Heinrich von Kleist mai köntösben


Részlet a filmből
A film olasz nyelvű adatlapja


Rachel Getting Married - Jonathan Demme (USA)

A Valami vadság, A bárányok hallgatnak, Philadephia rendezője az egyik nagy név a fesztiválon, s új filmje igazán különlegesnek tűnik: Kym (Anne Hathaway), a család fekete báránya hazatér a nővére, Rachel (Rosemarie Dewitt) esküvőjére, és ezzel érzelmi lavinát indít el, feldúlja a családi békét. Mindezt hamisítatlan Demme-es karakterek, hangulat, drámaiság és sajátos humor, tragikomikum fűszerezi. A valószínűleg igen megviselt anyát Debra Winger alakítja.

Jutalomjáték Anne Hathaway-nek abszurd keretek közt

A film előzetese
A film az IMDb-n

Teza - Haile Gerima (Etiópia-Németország-Franciaország)
Az etióp rendező tizedik filmje úgy működik, mint egy rejtvény, a cím (jelentése harmat) is egy afrikai rejtvény megfejtése: Amikor elmentem otthonról, megtaláltam, amikor visszatértem, elvesztettem. A film egy Nyugatról hazatérő etióp értelmiségi történetét mondja el abból az időből, amikor az ország Mengistu HaileMariam kommunista diktátor uralma alatt szenvedett. A férfi, látván az emberi és társadalmi értékek szétesésést, kénytelen szembenézni tehetetlenségével, erőtlenségével, tudásának érvénytelenségével. Az első számú etióp filmrendezőnek tekinthető Haile Gerima nemcsak filmez, kiterjedt produceri, sőt lelkes aktivista és filozófusi munkássága is jelentős, 1999-ben pedig járt már Velencében, az Adwa című dokumentumfilmje aratott nagy sikert.

Afrika - ahol gyakran nem érvényesek a nyugati normák

Haile Gerima adatlapja az IMDB-n

(Folyt. köv.)