Tegnap startolt és szeptember 8-ig tart a 64. Velencei Filmfesztivál, ahol összesen 57 filmet mutatnak be, ebből 22 játékfilm szerepel versenyben, köztük a fesztivál nyitófilmje, Joe Wright Atonement című második világháborús szerelmi opusa.

A versenyfilmek között idén is erős az amerikai és ázsiai felhozatal, és a társadalmi, politikai felhang. Brian de Palma (Redacted) és Paul Haggis (In the Valley of Elah) az iraki konfliktust veszi górcső alá, Ang Lee erotikus kémtörténettel (Lust, Caution) örvendezteti meg a mostra közönségét, Tony Gilroy jogász-thrillerrel jelentkezik (Michael Clayton), Lee Kang Sheng az ázsiai tőzsdeválságot marihuánával keveri (Bangbang...). A versenyszekció rendezői névsora igen impozáns, a felsoroltak mellett jelen lesz még Miike Takashi (Sukiyaki Western Django), Nyikita Mihalkov (12), Eric Rohmer (Les Amours d’Astrée et de Céladon), Ken Loach (It's a free World), Todd Haynes (I'm not There), Kenneth Brannagh (Sleuth), Wes Anderson (The Darjeeling Limited) – és itt mutatják be Peter Greenaway Rembrandt-eposzát, az Éjjeli őrjáratot.

A fesztivál versenyzsűrijében idén kizárólag rendezők foglalnak helyet, a zsűri elnöke Zhang Yimou, tagjai Catherine Breillat, Jane Campion, Emanuele Crialese, Alejandro González  Iñárritu, Ferzan Özpetek és Paul Verhoeven.

Hazánkat idén Nemes Jeles László Türelem című 14 perces rövidfilmje képviseli a fesztivál Corto Cortissimo elnevezésű programjában. A Türelem a 38. Magyar Filmszemlén a legjobb kisjátékfilm díját nyerte el, világpremierjére pedig velencei Lidón kerül majd sor az alkotók személyes részvételével. A Corto Cortissimo versenyen a magyar rövidfilm a rövidfilmeknek járó Arany Oroszlánért és a legjobb európai film UIP-díjáért is versenyben lesz.

Magyar film Velencében legutóbb 2002-ben nyert díjat, Péterffy Zsófia Kalózok szeretője című munkáját ekkor tüntették ki a legjobb európai rövidfilmnek járó UIP-díjjal.

Míg 2003-ban az számított újdonságnak, hogy a mandátumának most utolsó évét töltő Marco Müller erősen nyitott az amerikai filmek felé (az idei 22-es versenyszekcióban is kilenc amerikai és további három, USA-részvétellel készült koprodukció található), idén az számít a legnagyobb sajtóérdeklődést kiváltó újításnak, hogy a legjobb meleg-tematikájú alkotást ezúttal különdíjjal, úgy nevezett Meleg Oroszlánnal jutalmazzák.

A 75-ik évfordulóját ülő mostra életműdíjasai Bernardo Bertolucci és Tim Burton, míg a retrospektív sorozat ezúttal a spagetti western előtt tiszteleg.