"Andrew G. Vajna a nemzeti filmszakma megújítása érdekében kormánybiztosként fog tevékenykedni, tájékoztatta az Indexet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) sajtóosztálya. Azzal a feladatkörrel bíznák meg a producert, hogy a magyar film megőrzésére, fejlesztésére, állami támogatására, és az ezzel kapcsolatos kormányzati tevékenység összehangolására irányuló stratégiát kidolgozza. A kormánybiztos munkáját a KIM és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) segíti majd." - áll az Indexen.

A kinevezésének idejére a feladatai a következőképpen körvonalazódtak a KIM tájékoztatása szerint: "A nemzeti filmszakma kormánybiztosa felméri, elemzi, értékeli a mozgóképszakma jogi, gazdasági és intézményi feltételrendszerét, majd ezt követően javaslatot tesz ezek módosítására, beleértve a támogatási rendszer átalakítását és annak intézményi rendszerét. Kidolgozza az állami és közalapítványi tulajdonban lévő filmstúdiók és filmgyártási infrastruktúra hatékony hasznosítását, valamint javaslatot tesz a filmszakma hosszú távú fejlődését biztosító képzési rendszer kialakítására."  Feladatkörébe tartozik még, hogy részt vegyen a filmszakmát és az audiovizuális politikát érintő kormányzati döntés-előkészítésben, és az ilyen jellegű kormány-előterjesztéseket véleményezze.

Mint ismert, a 2011-es költségvetés a filmfinanszírozás korábbi gyakorlatát teljesen átalakította: a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatási keretét 5,1 milliárdról 1,035 milliárd forintra csökkentette, máshová csoportosítva a filmes forrásokat: a kultúráért is felelős tárcánál 175 millió szerepel „filmszakmai támogatások” címen, illetve egy 800 milliós tétel a Nemzeti Kulturális Alapnál, amelynek rendeltetése: filmgyártás. A Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetési fejezetében kétmilliárdos keret szerepelt "magyar film támogatása" címmel - amelyet korábban már összefüggésbe hoztak Andy Vajnával, de az amerikai producer korábban nem erősítette meg ezeket az értesüléseket.

A képet az Elite Magazin oldalán találtuk.h