Kéthetente jelentkező sorozatunkban a streaming-szolgáltatók legfrissebb filmes és sorozatos kínálatából ajánlunk olyanokat, amikkel érdemes elütni az időt. A Netflix, az HBO Max, az Amazon Prime, a Filmio és más egyéb, Magyarországról elérhető platformok kínálatából szemezgetünk, utat mutatunk a ránk zúduló filmek sodrásában.

Plutonium Blonde

Hol és mikor? Another Screen és már elérhető

Sandra Lahire a nyolcvanas, kilencvenes évek londoni kísérleti filmes és feminista közegének meghatározó alkotója volt. A saját fizikai sebezhetőségéről, testéről való gondolkodást összekötötte a film anyagának érzékenységével, illetve a természeti világ ellen elkövetett emberi pusztítással. Háború- és atomenergiaellenes munkái közül a Plutonium Blonde vált a leghíresebbé, mely egy dolgozó nőt követ, aki a plutónium dekantálását rögzítő monitorokat figyeli. Lahire különleges formanyelvébe a CEGB és az Atomenergia-hatóság által készített promóciós filmeket, valamint a winfrithi atomreaktorról titokban készített saját felvételeit is belekomponálja, így reflektálva az atomenergia médiareprezentációjára. A rendezőnő további hat filmje is elérhető az Another Screen programjában.

Oh, Sun

Hol és mikor? Mubi és már elérhető

Med Hondo első nagyjátékfilmje, a Soleil Ô egy mauritániai férfi erőfeszítéseit ábrázolja, aki Párizsba utazik jobb életkörülmények reményében, azonban aspirációi beteljesülése helyett csak kirekesztést, manipulációt és haszonlesést tapasztal. A film radikális formája különböző stílusú szekvenciákat ötvöz, a nélkülöző gyártást tükrőző közvetlenségtől egészen a gondosan koreografált musical elemekig, így kifejezve a letaglózott főszereplő önkívületének szélsőségeit. A filmet a Cineteca di Bologna laboratóriumában újították föl George Lucas és Martin Scorsese alapítványainak támogatásával.

Egy csetszoba borzalmai

Hol és mikor? Netflix és május 18.Nem lehet elégszer foglalkozni az interneten rejlő csapdákkal, különösen, ha fiatalokról van szó. Számos dokumentumfilm készült az elmúlt pár évben, melyek olyan témákat öleltek fel, mint a pedofília, a kiskorúak szexuális kizsákmányolása, a (politikai) cenzúra, a hacker-aktivisták, vagy a túlzott online jelenlét. A Netflix új dokuja a Koreában 2018 és 2020 között történt, többnyire kiskorúak elleni szexuális kizsákmányolásról szól: hogyan zsarolták őket az online csetszobákban kimanipulált privát (leginkább meztelen fotókat tartalmazó) adataikkal. A doku ezt a jelenséget és a leleplezés folyamatát mutatja be.

Bartók

Hol és mikor? Filmio és május 19.


Bartók Béla nevét és zeneműveit minden magyar ismeri, de két kontinenst felölelő élettörténetéről az átlagember vajmi keveset sejt. Sipos József egészen Kaliforniáig utazott, hogy Bartók akkor 92 éves fiával, Bartók Péterrel beszélgethessen dokumentumfilmjéhez. A hiánypótló filmből, ami számos családi levelet és archív anyagot is felhasznál, minden eddiginél pontosabban körvonalazódik legjelentősebb magyar zeneszerző családi élete, kortársaihoz fűződő viszonya és személyes tragédiája, amit hazája elhagyása jelentett számára.

Night Sky

Hol és mikor? Amazon Prime Video és május 20.

J.K. Simmons (Whiplash) és Sissy Spacek (Carrie) egy idősödő házaspárt alakít, akik egy másik bolygóra vezető átjáróra bukkannak a fészerben. Ha ez nem lenne elég, a nyugdíjasok életét tovább bonyolítja egy titokzatos, sérült faitalember, akire az házuk előtt találnak, és egy argentin anya-lánya páros, akiknek szintén van egy hasonló átjárójuk. Az Amazon 8 részes sorozata a vidéki melankóliát rengeteg rejtéllyel keveri, így aki vevő a nem konvencionális sci-fi sztorikra, biztosan jó lóra tesz vele.

A világ legrosszabb embere

Hol és mikor? Cinego és május 19.

Joachim Trier új filmjének becsapós a címe, mert valójában nincs benne egyetlen rossz ember sem, játékos humorral és romantikával bemutatott, valódi problémákkal küzdő hús-vér szereplők viszont annál inkább. A norvég rendező felszabadító őszinteséggel meséli el egy válságba került fiatal nő történetét, akinek egyetlen ‘hibája’, hogy harmincéves korában még mindig nem tudja, mit akar az élettől.

Love, Death + Robots 3. évad

Hol és mikor? Netflix és május 20.


Harmadik felvonásával tér vissza a Netflix legőrültebb és legegyedibb animációs sorozata. A David Fincher nevével fémjelzett antológia a világ legmenőbb 3D animációs stúdiói által megálmodott komikus, sci-fi és horror történeteket vonultat fel, az egymástól a lehető legjobban eltérő stílusban. Az idei évadban többek között férfifaló szirének, tengeri szörnyek és apokalipszist hozó patkányok is előkerülnek, de visszatér az első évadban megismert robotok ütődött triója is.

Stranger Things 4. évad

Hol és mikor? Netflix és május 27.Elérkezett a Stranger Things várva várt negyedik évada! A Starcourt Plázában történt összecsapás után vagyunk fél évvel, a főszereplők pedig már igazi tinédzserekké értek. Mindegyikük a maga útján tapasztalja meg a tinilét nehézségeit, miközben (ismét) óriási veszély fenyegeti őket. A helyszín Hawkins mellett ezúttal Kalifornia és Oroszország, így a cselekmény is három szálon fut majd. A Duffer-fivérek szerint minden eddiginél monumentálisabb évadra számíthatunk, melyből két részt ráadásul Antal Nimród rendezett, ami miatt különösen várjuk!