Kapcsolódó anyagok

A kérdés: Mi a teendő akkor, ha valaki Magyarországon nem forgalmazott filmet szeretne felhasználni?

A válasz:

Válaszainkban azt szoktuk javasolni, hogy amennyiben a filmalkotás adott felhasználása engedélyköteles, az engedély adására jogosultak felkutatását a forgalmazónál érdemes kezdeni.

Az a tény, hogy az adott műnek nincsen Magyarországon fellelhető forgalmazója, nem mentesít az engedélykérés kötelezettsége alól. Ilyenkor tovább kell nyomozni a jogtulajdonos után, aki általában a filmelőállító, ritkább esetben olyan forgalmazó, aki ugyan megszerezte a jogokat Magyarország területére vonatkozóan, azonban ezeket a jogait nem gyakorolta.  

Az ilyen filmek esetében a filmről szóló írásokban, internetes adatbázisokban (www.imdb.com) feltüntetett producerhez célszerű fordulni, aki, ha nem is jogosult a felhasználást engedélyezni, legalább információval tud szolgálni a jogosult személyét illetően.

Mivel a Magyarországon nem forgalmazott filmek egyetlen nyilvántartást vezető szervezet (Filmiroda, Filmjus, Artisjus) adatbázisában sem szerepelnek, ezért hivatalos forrás nem áll rendelkezésre a filmek elkészítésében közreműködőkről.

Felhívjuk Tisztelt Olvasóink figyelmét, hogy a tanácsadás kizárólag az alábbi jogterületekre terjed ki: szerzői jog, filmjog, médiajog és a fentiekhez kapcsolódóan polgári jog kötelmi része. A honlapon megjelenő bármely tanács vagy válasz csak általános, tájékoztató jellegű. A megalapozott jogi vélemény meghozatalához minden esetben szükséges a tényállás maradéktalan felderítése, a vonatkozó háttérdokumentumok, korábbi szóbeli egyeztetések pontos ismerete, valamint a kérdést feltevő személyes meghallgatása, melyre igény szerint lehetőséget biztosítunk.