Mindenről lehet beszélni és filmet csinálni, ha nem próbálunk meg mindenáron PC-k lenni – sokszor fölöslegesen, mert az élet sem PC. Természetesen a vulgarizmus vagy a provokáció egyaránt száműzendő, de ha valamiről értelmes gondolataink vannak, akkor mondjuk el őket, ha meg nincs, akkor ne foglalkozzunk velük" - nyilatkozta a közelmúltban a Filmhunak Bereczki Csaba filmrendező, akit akkor legfrissebb munkája, a Soul Exodus kapcsán faggattunk. (A Soul Exodus egyébként látható lesz a Filmhu Filmklub március 17-i rendezvényén, a Soul Exodus / Capa Pop-up eseményen, ahol vendégünk lesz Bereczki Csaba.) 

Most arra kértük, ne saját filmjéről ossza meg gondolatait, hanem vegyen részt heti műsorajánlónkban. Bereczki Deák Kristóf Oscarra jelölt kisfilmjét, a Mindenkit választotta, amely már megtekinthető az HBO GO műsorán, és hamarosan a Cinemax csatornán is programra tűzi.

„Friss kedvencem a Mindenki című rövidfilm, Deák Kristóf munkája. Nem véletlen, hogy szinte nulla hátszéllel került be a 2017-es Oscar-díj jelöltjei közé, a legjobb rövidfilm katégoriában. A rövidfilm az egyik legfontosabb műfaj: minden fiatal rendező először rövidfilmekben tudja megmutatni a saját világát, stílusát, ekkor még nagyobb „tét" nélkül léphet a közönség elé. Deák Kristóf nem lépett, hanem egyenesen dobbantott egyet, és egy nagyon finom, érzékeny, okos és igazán közönségbarát rövidfilmet alkotott, oly módon, hogy a kommersznek még az árnyékát is messze elkerüli.

A rövidfilm akkor szokott „ütni", ha nem egy mély történetet akkar elmesélni (az időkorlát miatt ez eleve lehetetlen), hanem EGY szituációt, élethelyzetet tud tehetségesen ábrázolni. A Mindenkiben ez a legmagasabb szinten sikerült: a gyermekkórus, mint az emberség és a szolidaritás jelképe, remek gyerek színészekkel, ravasz dramaturgiával, a lehető legegyszerübb módon ábrázolva, minden pongyolaságot és „művészkedést" mellőzve… Igazi mestermunka! És, ami a szivemnek különösen kedves: újból bebizonyosdott, hogy ha jól van használva, a zenével elmesélt filmes történet azonnal hat a nézőre, nem úszhatja meg senki a szereplőkkel való azonosulást. Nézzék meg ezt a remeket, és minél több rövidfilm kerülhessen moziba!"