Papp Gábor Zsigmond rendező sokakhoz hasonlóan Cseh Tamás dalain keresztül találkozott először Bereményi szövegeivel még a 80-as évek elején. “13 éves voltam, amikor megkaptam bakelitlemezen a Műcsarnok című Cseh Tamás lemezt. Rengeteget hallgattam és nagyon nagy hatással volt rám. Éreztem, hogy ezek a számok mások, mint a korabeli beat- és popdalok. Cseh Tamás Petőfiről, Dosztojevszkijről, Shakespeare-ről, Adyról, József Attiláról énekelt, a nyelvezete is rendkívül intellektuális volt.

A Bereményi-Cseh páros József Attila című szerzeményét a rendező már legelső főiskolai vizsgafilmjében is felhasználta. “Szerintem a legtöbben a Cseh Tamás-dalszövegeket ismerik tőle, a második szintet a filmjei jelentik, de a Magyar Copperfield közönségsikere óta sokak számára íróként is fontos.” Alkotótársaival sokat gondolkoztak azon, hogyan lehetne arányosan megjeleníteni Bereményi 50 éves munkásságának különböző területeit (dalszöveg, próza, film és színház) és közben hitelesen bemutatni az alkotót. “Úgy döntöttünk, hogy az arányokat az határozza meg, hogy mi az, amit a legtöbben ismernek tőle.

Bereményi Géza és Papp Gábor Zsigmond / Fotó: Kováts Zsófia

A Bereményi kalapja így a szerző önéletrajzi ihletésű, Cseh Tamás által előadott dalai köré szerveződik, ezek alapján bemutatva életének egy-egy fontos állomását. “Azt akartuk, hogy Cseh Tamás-dalokból viszonylag több kerüljön be a filmbe, mert azok a dalszövegek is Bereményiről szólnak, miközben meghatározó generációs élménnyé váltak.”

A rendezőtől megtudtuk, hogy mindenképp ki akarták kerülni a hagyományos, beszélőfejes portréfilm csapdáit: “Az alapvető koncepció az volt, hogy Bereményit a mai nézők és fiatalok számára érdekes módon szólaltassuk meg. Nem akartuk, hogy a nagy író a könyvespolc előtt ülve mesélje el az életét, helyette legyen benne akció, fikció, szerepjáték és sok filmes idézet és archív dokumentum bejátszás. A megrendezett klippekből, illetve a természetes élethelyzetekből és találkozásokból ismerhető meg Bereményi személyisége."

Tóth Barnabás / Fotó: Kováts Zsófia

Ehhez viszont találniuk kellett egy megfelelő “útitársat”, aki hitelesen, valódi érdeklődéssel tud a kamera előtt viselkedni és Bereményivel beszélgetni, végigmenni az életén és a művein anélkül, hogy riporterként felmondaná a tényeket.

Először fiatal színészekben gondolkodtam” – mondta a rendező. “Meg is kérdeztem egy párat, de az derült ki, hogy fogalmuk sincsen, hogy ki is az a Bereményi Géza. A nevét ismerik, csak azt nem, hogy miket csinált, és egyáltalán nem kötötték össze a dalszövegírót, az írót és a filmest. Aztán eszembe jutott Tóth Barnabás, aki amellett, hogy színész a Momentán improvizációs társulatban, filmrendező is. Ráadásul, és ez a legfontosabb kapocs köztük, Barna gyerekszínészként a fiatal, diftériás Bereményit alakította az Eldorádóban. Nagyon örültem, hogy szívesen elvállalta a szereplést, és úgy érzem, hogy nagyon jól működnek együtt a filmben.

Járai Márk / Fotó: Kováts Zsófia

A beszélgetések, filmrészletek és archív felvételek mellett bekerültek olyan jelenetek is, amelyben Bereményi Géza a Halott Pénz énekesével, Járai Márkkal dolgozik együtt új dalokon. “Már vagy húsz számot írtak, akarnak belőle lemezt is. A munkamódszerük rímel arra, ahogy Géza Cseh Tamással dolgozott, ezért szerettünk volna megmutatni belőle valamennyit. Szerintem ez a legjobb része a filmnek, mert dalszerzés közben mindketten ki tudták kapcsolni azt, hogy kamerák veszik körül őket és teljesen belehevültek az alkotásba, ezért nagyon őszinte pillanat lett. Plusz született egy slágergyanús szerzemény, az Álomember.”

A film felvételei 2020 októberében kezdődtek a közös dalszerzéssel. A covid-járvány azonban rányomta a bélyegét a munkára, nagyjából fél évig szüneteltetniük kellett a forgatást. “2021 májusában kezdtük el teljes gőzzel, amikor már Géza és a stáb többi tagja is be volt oltva. A forgatás télig tartott.”

Bereményi Géza és Ónodi Eszter / Fotó: Kováts Zsófia

Bereményit a stáb elkísérte Erdélybe, a Kolozsvári Magyar Könyvhétre, amin díszvendégként vett részt. Forgattak a Balatonnál is Bereményi baráti körével, így többek között Bagó Bertalan, Cserhalmi György, Gödrös Frigyes, Jánossy Lajos, Sőth Sándor és Can Togay is megjelenik a filmben. Készültek felvételek a városmajori Váróterem-koncerten is, ahol a Katona József Színház tagja adtak elő Cseh Tamás-dalokat és Bereményi is színpadra lépett.

Budapesten Józsefvárosban Bereményivel és Tóth Barnával forgattak jeleneteket a filmben hallható dalokhoz, és meglátogatták a Filmarchívumot is. Filmjei közül természetesen foglalkoznak a Megáll az idő-vel, melyet Gothár Péter rendezett, de a forgatókönyve Bereményi kamaszkorán alapszik, és legismertebb önálló rendezése, a nagyapjának emléket állító Eldorádó is szóba kerül.

 Fotó: Kováts Zsófia

A vágás és utómunka a napokban fejeződött be. A filmből két verzió készült, a kétszer ötven perces változatot a tévében, a nyolcvan perceset pedig filmfesztiválokon fogják vetíteni. A film fesztiváloztatást nyáron kezdik, a képernyőre ősszel érkezik majd.

A Bereményi kalapja a Nemzeti Filmintézet 25 millió forintos támogatásával készült, a Filmworks gyártásában. Producere Herner Dániel, kreatív producere Csejdy András (a Filmhu kiadója - a szerk.), operatőre Lovasi Zoltán és Kóródi Dániel, vágója Bartos Bence.