Before Midnight

Eltelt újabb kilenc év, és a rajongók nagy örömére Jesse (Ethan Hawke) és Celina (Julie Delpy) újra találkozik Richard Linklater trilógiájának utolsó részében. A páros ezúttal Görögország festői tájain talál majd egymásra: az első rész, a Before Sunrise 1995-ben készült, akkor Bécsben töltötték az éjszakát, majd Párizsban találkoztak 2004-ben. A befejező rész forgatási munkálatait és címét is sokáig titokban tartották az alkotók, majd az idei Sundance-i mustrán már bemutatták, a film nemzetközi premierje pedig a Berlinalén lesz.

beforemid 500

The Grandmaster


Az egyik leghíresebb távol-keleti rendező kiemelt figyelmet kap majd a német fővárosban. Wong-kar Wai legújabb filmje nyitja majd a fesztivált, nem mellesleg ő lesz a zsűri elnöke is. Az epikus mű a távol-keleti harcművészet méltatlanul kevéssé populáris alakjának, Ip Man-nek az életét dolgozza fel. A rendező több mint tizenöt éve elkezdett foglalkozni a filmtervvel. Az 1930-as évek Kínájában játszódó mozi átfogó és részletes történelmi kontextusban mutatja majd be Bruce Lee mesterét. A The Grandmaster a hivatalos versenyprogram nyitófilmje.

grandmaster 500

Dark Blood


George Sluizer 1993-ban kezdte el forgatni az USA sivatagjaiban játszódó történetét, amely a nukleáris tesztprogramok halálos következményeit tárgyalja. Néhány hét volt még hátra a forgatásból, amikor tragikus hirtelenséggel, mindössze 23 évesen meghalt a főszereplő, River Phoenix. Mivel a sztori szempontjából sok meghatározó jelenet nem lett leforgatva, végül nem készült el a film. 20 év után azonban mégis láthatjuk majd Berlinben, ugyanis a holland Eyeworks nevű filmes cég felkarolta a projektet, Sluizer pedig a napokban oly divatos crowd-funding támogatási rendszerrel pénzt gyűjtött az utómunkára. A thrillert versenyen kívül mutatják majd be a fesztiválon.

darkblood 500

 

Prince Avalanche


Az 38 éves amerikai filmrendező, David Gordon Green legutóbbi filmjeiben főleg a marihuána fogyasztást helyezte történeteinek középpontjába. Az Ananász Express sikerén felbuzdulva, a Your Highness-ben már a lovagok korában mutatta be a szívási szokásokat, ám legújabb alkotása kicsit visszavesz majd a grandiózus elbeszélőmódból és két útépítő munkás 1988-as nyarát mutatja be Paul Rudd és Emile Hirsch főszereplésével. A Prince Avalanche a 2011-es izlandi vígjáték, az Either Way remakje.

prince 500


Paradise: Hope

Az osztrák botrányfilmes hírhedt trilógiájának befejező része a Berlinálén versenyzik februárban. A trilógia első részét, a kenyai szexturizmust tárgyaló Paradise: Faith-t nemrégiben az itthoni mozik is bemutatták. A világvallások gyakorlásának problematikusságát szúrósan naturalista módon bemutató második felvonást pedig tavaly Velencében láthatta a közönség. A trilógián átívelő család női tagjainak személyes történetei a 13 éves Melania kalandjával ér véget, aki egy túlsúlyos fiatalok részére szervezett táborban szeret bele egy nála negyven évvel idősebb orvosba.

seidl 500

 


The Necessary Death of Charlie Countryman

Fredrik Bond első egészestés filmjében Charlie Countryman (Shia LeBouf) beleszeret egy magyar lányba, Bányai Gabiba, akit Evan Rachel Wood alakit. A problémák forrása Gabi férje, aki történetesen egy maffiavezér és Mads Mikkelsen alakitja. Úgy tűnik, hogy a Lawless után LeBouf újra súlyos pofonokat fog kapni, a cím előrejelzéséről nem is beszélve. Külön érdekesség, hogy azokban a jelenetekben, amelyen karaktere drog hatása alatt ál, LeBouf valóban be van lőve. A Sundance-i világpremier után Charlie Countryman és Gabi az Arany-medvéért versenyzik.

neccessary 500

 

Closed Curtain

Arról nincsen információ, hogy Panahi ezúttal milyen módon jutatta el legújabb filmjét a Berlinaléra, de ez most tényleg egy film lesz. A Kambozia Partovi-val közösen készitett produkcióról nem sokat tudhatunk, ám Panahi minden bizonnyal nem lehet majd jelen a mustrán. Habár még nem kellett bevonulni a börtönbe, az iráni filmes még nincs olyan helyzetben, hogy külföldre utazhasson.

parde 500

Camille Claudel, 1915


A világhírű szobrásznő életét feldolgozó francia film világpremierként versenyzik majd Berlinben. 1915-ben családja intézetbe küldi Claudelt, aki soha többet nem űzheti mesterségét. A szobrásznőt Juliette Binoche alakítja. Bruno Dumont rendező már két ízben is megnyerte a Cannes-i zsűri nagydíját a Humanité és a Flandria című filmjeivel.

camille 500

Side Effects

A munkamániás Steven Sodebergh a Magic Mike után kissé komolyabb vizekre evez és a receptre kapható pszichiátriai gyógyszerek hatásait teszi meg legújabb drámájának központi elemévé, amelyet olyan nevek fémjeleznek, mint Jude Law, Rooney Mara és Cathrine-Zeta Jones vagy Channing Tatum. A film központjában álló Ablixa nevezetű fiktiv antidepresszánshoz külön internetes reklámkampányt is csináltak a készítők.

side 500

Promised Land

Gus Van Sant legújabb filmjében újra Matt Damont rendezi, aki egy olajcég alkalmazottjaként meglátogat egy kisvárost, hogy az ottani olajfúrási engedélyekről tárgyaljon a helyiekkel. Habár mostanában már nem olyan trendi multicég-kisember-kizsákmányolás témájú filmeket bemutatni, Matt Damon és az Office John Kransiski-je által irt forgatókönyv talán életet lehel a témába.

promised 500

Az idei Berlini filmfesztivál folytatja hagyományait és megannyi tematikus szekcióval készül a közönség számára, de a programok közül talán a fiatal filmesek Mekkája, a Talent Campus fog nagy nevektől hemzsegni, hiszen Jane Campion, Anita Ekberg, Fligeauf Bence, Nina Hoss, Ken Loach, Lucrecia Martel, John Cameron Mitchell, Walter Murch, Ulrich Seidl és Paul Verhoeven is fog majd előadást tartani a következő generációnak.

donjon 500

A Panoráma elnevezésű szekcióba olyan amerikai függetlenfilmek is kerültek, amelyek nagy sikernek örvendenek a most is zajló Sundance-i filmfesztiválon. Ilyen például Joseph Gordon-Levitt Don Jon’s Addiction cimű első rendezése, amelyben saját magán kívül még Scarlett Johannson és Julianne Moore is szerepel. Noah Baumbach és Rob Epstein legújabb filmjei is a program részét képezik.