A Points North Institute kihirdette az ösztöndíjprogramjai nyerteseit, összesen 16 készülő dokumentumfilmet választottak ki, köztük Zurbó Dorottya és a bhutáni Arun Bhattarai forgatás alatt álló, szatirikus road movie-ként jellemzett alkotását, amit korában a Sundance Intstitute is támogatott – adta hírül a Deadline.

A magyar-bhutáni koprodukcióban megvalósuló dokumentumfilm a világtól sokáig elzártan létező ázsiai országba, Bhutánba kalauzol el. A két főszereplő Amar és Gunaraj együtt dolgoznak a Bhutáni Boldogságügyi Minisztériumban – ez tényleg egy létező intézmény –, és háztól házra járnak, hogy felmérjék az emberek boldogságszintjét, gyakran a Himalája eldugott falvaiban, ahová már eljutni is kihívás, és eközben a saját boldogságukat is keresik.

Amar és Gunaraj munka közben

A Points North ösztöndíjprogram keretében workshopokon, vetítéseken, szakmai találkozókon vesznek majd részt az alkotók, online formában és személyesen a szeptember 15-én kezdődő Maine állambeli Camdeni Nemzetközi Filmfesztiválon.

Ez egy kifejezetten nívós ösztöndíjprogram, árulta el a Filmhunak Szakonyi Noémi Veronika producer: „A pitchekre többek között a Sundance Institute mentorai készítik fel az alkotókat. Láthatóságot kap ilyenkor a projekt, mivel a legnagyobb amerikai finanszírozók előtt lehet pitchelni a filmtervet. Ez később sokat segíthet a fesztiválokon való részvételben, és a film nemzetközi forgalmazásában, eladásában is.

Zurbó Dorottya az elmúlt két hónapot Bhutánban töltötte, és rengeteget forgattak rendezőtársával, Arun Bhattarai-jal. A hazafele vezető úton, a bangkoki és a dohai átszállás közben írt nekünk arról, hol is tart most a forgatás.

A járvány alatt nem lehetett beutazni Bhutánba, mert lezárták a határokat és nagyon szigorú karanténszabályokat vezettek be az országban. Átmenetileg a két boldogság-ügynök munkáját is szüneteltették, ezért sokáig kellett várni arra, hogy elkezdhessék forgatni a film kulcsjeleneteit.

A határzárat tavasszal oldották fel, Zurbó június végén utazhatott be az országba, és a társrendezővel két hónapon keresztül követte a főhősei életét. Az alkotók heteken keresztül járták Bhután elszigetelt falvait, ahol az ügynökök boldogságinterjúkat készítettek a helyiekkel, felmérve ezzel a boldogságszintjüket (happiness index), amiből aztán nemzeti statisztikákat készítenek és megpróbálják beépíteni az eredményeket a törvénykezésbe.

Amar és Gunaraj olyanok, mint Stan és Pan a népszerű némafilm burleszkből. Amar alacsony és köpcös, Gunaraj pedig magas és vékony” – jellemezte a két főhősét a rendező. „Középiskola óta ismerik egymást, nemcsak kollégák, hanem jó barátok is. Amar szeret viccelődni, könnyed és derűs modora szöges ellentéte Gunaraj komolyságának, aki rendkívül kimérten és precízen végzi a munkáját.

Az ügynökök hivatalos kiküldetései mellett a személyes életük történései is előtérbe került a forgatáson: „Amarnak még sohasem volt barátnője, és legnagyobb álma, hogy feleségre találjon. Az édesanyjával él együtt a fővárosban, Thimphuban. Otthon minden alkalmat megragad arra, hogy lányokkal találkozhasson, online randi alkalmazásokon szörföl, esküvőkre jár és vakrandikat szervez. Reménytelenül boldogtalan, miközben munkájának köszönhetően gyakran azzal szembesül, hogy másnak milyen kevés is elég a boldogsághoz.

Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai

Az alkotók a két hónap során mesés tájakon jártak és sok megindító történettel és sorssal találkoztak. A forgatás legnagyobb kihívása a film műfajából fakad. A történet egy road movie, így együtt élik át a szereplőkkel az utazás kalandjait: „Az utakat gyakran elmossa a monszun eső, az autók lerobbannak, a sárban ragadnak, a lélegzetelállító szerpentinekre olykor sziklák hullanak. A forgatás igazi fizikai kihívás, nem beszélve arról, hogy a kérdőívezés spontaneitása gyakran nehezen megjósolható helyzeteket szül, ezért sokat kell improvizálni.

A film ötlete közös Bhattarai-jal, akkor fogalmazódott meg bennük, amikor előző filmjük, A monostor gyermekei fesztiválkörútján azt tapasztalták, hogy óriási érdeklődés övezi a Bruttó Nemzeti Boldogság koncepcióját. A mutatót 1972-ben vezeték be Bhutánban, a BNB abból indul ki, hogy valódi növekedésről akkor beszélhetünk, ha az anyagi és szellemi fejlődést is magába foglal. A mutató kilenc fő területet vizsgál: pszichológiai jóllét, oktatás, időfelhasználás, ökológia, kultúra, közösségek életképessége, egészség, életszínvonal és jó kormányzás.

Előreláthatóan 2023 májusáig tervezik forgatni a filmet, amely a bhutáni Sound Pictures és a magyar Match Frame Productions közös projektje. Ősszel Szalai Károly vágóval Zurbó elkezdi feldolgozni az eddig forgatott anyagokat. Januárban és áprilisban pedig ismét elkísérik az ügynököket két hosszabb kérdőívezésre.

Bruttó Nemzeti Boldogságot a tervek szerint 2024-ben mutatják be.