Borbély Alexandrát az Európai Filmdíj gálája segítette hozzá első angol nyelvű filmszerepéhez, a The Glass Room című cseh-szlovák koprodukcióban olyan nagynevű kollégákkal játszhatott együtt, mint a Fekete könyv-ből és a Trónok harca Vörös papnőjeként ismert holland Carice van Houten vagy A négyzet vezető kurátorát megformáló svéd Claes Bang. Az Index vette észre, hogy már ki is jött a The Glass Room első előzetese.

A film Simon Mawer azonos című bestsellerén alapul, javarészt a harmincas és negyvenes évek Csehszlovákiájában játszódik, és egy tehetős házaspár életét követi, akik egy modern, üvegfalai miatt jórészt átlátszó villát építtetnek maguknak. A nagyívű történelmi filmben házastársi hűtlenség, majd a nácik megjelenése nehezíti a boldogan induló kapcsolatot.

A házaspár a világháború alatt elmenekül a megszállt Csehszlovákiából, a modern villa előbb náci, majd szovjet tulajdonba kerül, végül a csehszlovák állam hasznosítja, és eközben mindegyik új tulajdonos a címbe is belefoglalt üvegszoba hatása alá kerül. „Több mint nyolcvan évet ölel fel a történet, amely Az angol beteg-hez és a Carol-hoz hasonlóan a 20. század legdrámaibb eseményeire reflektál” - idézett a Variety a filmhez kiadott közleményből.

Carice van Houten és Hanna Alström a The Glass Room című filmben (fotó: Garfield Film)

Alexandra az Új Szónak nyilatkozott az általa megformált karakterről, Katáról: „Egy Bécsben élő, a gyermekét egyedül nevelő anyuka, egy magyar származású zsidó nő, aki hatéves kislányával menekül a villába. Bébiszitter lesz az ottani házaspárnál. Később megtetszik a ház urának, aki valahogy nem érzi teljesnek magát a házasságában. Friss kapcsolatát azonban titkolnia kell.”

A ház urát Claes Bang, a feleséget a szintén svéd Hanna Alström játssza, akivel a magyar mozikban is találkozhattunk, ő Tilde hercegnő a Kingsman-sorozatban. Carice van Houten a feleség barátnőjét formálja meg, akik között szerelmi viszony szövődik.

Borbély Alexandra a 217-es berlini filmfesztiválon (fotó: MTI)

Az európai sztárokkal, angol nyelven forgatott filmmel egyértelműen a nemzetközi piacot célozzák meg, reménykedjünk, hogy a magyar mozikba is el fog jutni. Borbély Alexandra arról is mesélt az Új szónak adott interjúban, hogyan segítette a szerephez az Európai Filmdíj berlini gálája:

„Én úgy kerültem be az Üvegszobába, hogy ott, Berlinben Rudolf Biermann (ő a The Glass Room producere – a szerk.) a feleségével és a lányával sms-ezett, és megírta nekik, hogy egy szlovákiai magyar színésznőé lett a díj a legjobb női szereplők kategóriájában. Erre a lánya azt válaszolta neki. „Ona by mohla byť Kata!” Vagyis hogy én játszhatnám a filmben Katát. Rudolf Biermann pedig elfogadta a tippet.”

Alexandrát hamarosan magyar filmben is láthatjuk majd, Felméri Cecília Spirál című thrillerében egy tóparton keveredik izgalmas szituációkba Kiss Diána Magdolnával és a román Bogdan Dumitrache-sal. A Spirál nyári forgatásán mi is ott voltunk, riportunkat ide kattintva olvashatod el.