Filmhu: Idén harmadik alkalommal rendezitek meg a Zsidó Filmfesztivált. Milyen tapasztalatokat szereztetek ezalatt az idő alatt? Többen tudomást szereztek az eseményről?

Borgula András: Tavaly már többen jártak a fesztiválon, mint a két évvel ezelőtti első alkalommal, és a rengeteg pozitív visszajelzésből azt reméljük, hogy idén még több néző eljön a Művész moziba. Tudjuk, hogy a hollywoodi franchise-okon kívül ma nagyon nehéz bármilyen filmet tömegekhez eljuttatni, de azt látjuk, hogy van egy réteg, akinek másra is van igénye.

Filmhu: Mi alapján válogatjátok a filmeket? A fesztiválotok esetében mi számít zsidó tematikának?

B. A.: Igyekszünk minél szélesebbre tárni a kaput: lehet szó zsidó vagy zsidó kötődésű alkotókról, a zsidó közösség problémáiról, belső dinamikájáról vagy éppen a másokhoz fűződő viszonyáról. Értékes filmeket kerestünk, és mindenhol hangoztatjuk: semmiképpen sincs szó belterjességről, a válogatásnál szempont, hogy szélesebb közönség számára is érdekesek legyenek az alkotások. Mindig elfelejtjük: egymás mellett és egymás közt élünk.

Fontos, hogy szeretnénk az egyént is középpontban tartani: ilyen tekintetben nagyon örülünk, hogy rátaláltunk a Gett – Válólevél című izraeli filmre, amely úgy mutat be egy sor társadalmi anomáliát, hogy végig egy nagyon erős női figura életében merülhetünk el.