A karantén utáni időszak első nagyot szóló hazai filmbemutatója feje tetejére állítja a nagy rablásokról szóló filmek sémáját. Marcell (Mészáros Béla) menő építész, akinek 40. születésnapján váratlanul előkerülnek rég nem látott barátai. A csapat egykor közös balhékat csinált a nyári táborban, ám mióta elváltak az útjaik, Marcell kivételével egyiküknek sem jött be az élet. Vinsz (Jászberényi Gábor) sikertelen festő, Alexa (Petrik Andrea) aktivistaként a békák megmentéséért folytat szélmalomharcot, Gusztiból (Elek Ferenc) félénk állatorvos lett, Adrián (Innotay Ákos) öregek otthonában játszik Hamletet, Jet (Szabó Simon) pedig indián harcosnak képzeli magát.

A banda hibbant ötlettel áll elő: Vinsz egyik festményét akarják belopni az évszázad műkincs árverésére, hogy megleckéztessék annak szervezőjét, a festő elhidegült apját (Hegedűs D. Géza). A tervhez még egy profi bűnöző (Reviczky Gábor) segítségét is sikerül megnyerniük, így életreszóló kaland, sok felfordulás és küzdelem vár rájuk.

"Mivel Magyarországon élünk, ahol minden egy kicsit más mederben folydogál, ezért egy fordított helyzetet találtunk ki a heistfilmek szokásos rablásához képest” – mesélte interjúnkban Lóth Balázs rendező, aki a Pesti balhét egy „szerzői műfaji filmként” írja le –"Ahogy Marcell viselkedik és működik, az sok szempontból hajaz az én életutamra. Visszatérni a gyökerekhez, újra rátalálni arra a dologra, ami igazából izgat, amire feltetted az életed – ez a vágy közös Marcellben és bennem.”

"Közösen találtuk ki, előkészítettük, kitaláltuk a karaktereket, a neveiket például én adtam, én vagyok a keresztapjuk. Nagyon sokat változtak ők is az írás folyamán, hosszú folyamat volt. Nyakig benne vagyunk mindannyian” – mondta el az Adriánt alakító Inotay Ákos, aki íróként is dolgozott a forgatókönyvön – "Nem volt terv, de nem rejtettem véka alá, hogy szívesen játszanék benne, ha úgy alakul, és lesz egy olyan karakter. Egy ponton jelezte Kis-Szabó Márk forgatókönyvíró Balázsnak, hogy amikor írja az aktuális verziót, akkor már csak engem lát Adriánban, és ez nagyon jól esett.”

A Pesti balhé egy régi álom beteljesülése

Minden nap egy tűzijáték volt - mesélte a Pesti balhé forgatásáról Lóth Balázs rendező. Kiderült, melyik színész merült a víz alá úgy, hogy nem tud úszni, megtudtuk, milyen nehézségekkel jar, ha valaki békákkal forgat, és azt is, melyik képrablóval tud leginkább azonosulni a rendező.

A törzsi nevén Bozontos Bölényt játszó Szabó Simon a forgatáson mesélt nekünk legnagyobb élményéről a filmmel kapcsolatban: "Nagyon élveztem, hogy végre kaszkadőrfeladatot is csinálhatok. Zuhanás volt, nagyjából két méter magasról kellett leesni. Egy nagyon nehéz éjszaka legvégén volt, begyakoroltuk a kaszkadőr koordinátorral, Balázsnak pedig nagy meglepetés volt, amikor a dublőr helyett én jelentem meg.”

A Pesti balhé premierjére a mozik újranyitását követően, július végén került sor és a járványhelyzet ellenére is 26.000 nézőt csábított be a mozikba, ami az adott héten az az összes mozinéző egyharmadát jelentette. A film négy hétvégén keresztül tartotta az első helyet a nézettségi és a bevételi listák elején, jelenleg közel 70.000 nézőnél tart. Szintén jelentős teljesítmény, hogy a rendszerváltás óta a Pesti balhé az első olyan magyar film, ami még az ötödik hetében is 45 mozi műsorán szerepelt.

Időpont: szeptember 9., szerda
Kapunyitás: 20:00
A vetítés kezdete: 21:00
Nyelv: magyarul, angol felirattal
Helyszín: Budapest, Ybl Miklós tér 2-6.

Jegyeket itt lehet vásárolni.

Az előadáshoz kapcsolódó online beszélgetés elsőként a Várkert Facebook-oldalán látható a filmvetítés napján 21:00 órától.