Ritka pillanat ez, hiszen régóta nem történt olyan Budapesten, hogy mozi nyitott volna meg – hangsúlyozta a Tabán mozi – sajtótájékoztatóval összekötött – csütörtöki ünnepélyes megnyitóján Körösvölgyi Zoltán, az üzemeltető Budapest Film Zrt. vezetője. A Tabán mozi esetében azonban inkább újranyitásról beszélhetünk: Buda utolsó artmozija tavaly decemberben zárt be, miután az akkori üzemeltető cég bérleti szerződése lejárt. Civilek azonban mozgalmat indítottak a mozi megmentésére: ebből a mozival szemközt található Petőfi Sándor Gimnázium diákjai is kivették a részüket, akik közül páran „Tabán Mozi, szeretünk!” táblával vettek részt a megnyitón, Körösvölgyi Zoltán pedig egyúttal reményét fejezte ki, hogy az így alakult Facebook-közösség moziba járó közönséggé tud majd alakulni.

tabánm4

A Walesával és a Grand Budapest Hotellel nyitott a Tabán (Fotó: Balla Dávid)

A Tabán mozi (mostantól Tabán Kinotéka) újranyitását az az ötéves együttműködési megállapodás tette lehetővé, melyet csütörtökön írt alá Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere és Körösvölgyi Zoltán. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy az önkormányzat évi ötmillió forinttal támogatja a mozi működését, a fenntartó pedig vállalta, hogy a kerület diákjai, valamint a 60 év felettiek féláron válthatnak jegyet a legtöbb előadásra. A mozi belső tere az elmúlt hetekben megújult, a nagyteremből eltávolították a régi tolmácsfülkét, így a férőhelyek száma 76-ra bővült (a kisterem befogadóképessége 28 fő). A digitális vetítő- és hangrendszer mellett megőrizték a 35 mm-es analóg gépet is, melyet főleg a filmklubok hasznosíthatnak. A két termet a filmművészet két klasszikusáról, Kubrickról és Felliniről nevezték el.

tabánm9

Körösvölgyi Zoltán gyerekként a Tabánban látta élete második filmjét, a Zorrót

Az első filmet csütörtök kora délután adta a Tabán, és ahogy Körösvölgyi Zoltán emlékeztetett rá, a héten már premier- és premier előtti vetítést is tartanak a moziban. A tervek szerint filmnapok is lesznek a Tabánban. Bővebb információ a mozi honlapján és Facebook-oldalán érhető el.

A Tabán meg én

Az a sajtótájékoztatón is többször elhangzott, hogy a helyiek, de általánosságban véve a budapestiek is különleges viszonyt ápolnak a Tabánnal, hiszen sokakat személyes emlék, élmény fűz a most újranyitott budai mozihoz. (Körösvölgyi Zoltán például a megnyitón elmondta, hogy a hetvenes évek közepén itt látta élete második filmjét, a Zorrót.) Az újranyitás jó alkalmat kínált arra, hogy kicsit utánajárjunk: hazai filmeseink közül kinek milyen emlék ugrik be, ha a Tabán mozira gondol.

Dyga Zsombor:

„Én a Tabánban Neil Jordan Crying Game-jét láttam először, voltam vagy 20, és egy tabáni séta is kevés volt, hogy feldolgozzam azt az életre szóló élményt. Akkoriban ilyesmit csak a Tabán vetített.”

tabánm3

Mátyássy Áron:

„Számomra a Tabán mozi eléggé összekapcsolódik az Odeon videotékával, ahol tékásként néha beszerveztek helyettesíteni, amikor az állandó kollégák nem értek rá (az én bázisaim a Corvin és a Hollán téka voltak). De évekkel korábban a Tabánban láttam Lars von Trier Europa című filmjét filmkópiáról. Korábban tévében már találkoztam vele, úgy 17 évesen el is határoztam utána, hogy filmes akarok lenni, de a Tabán-vetítés során új dolgokat tudtam meg a filmről. Például, hogy vannak benne színes, vagy színezett részek is. Ez újabb fantasztikus rétegeket adott hozzá ahhoz a – számomra – fekete-fehér alkotáshoz, amit egy nyaralás során egy Junoszty tévén néztem végig. Nagyon szerettem a régi, megszűnt budapesti mozik fotóiból készült összeállítást az előtér falain - jó, hogy a Tabán egyelőre még nem csatlakozik a panoptikumhoz.”

Pápai Pici:

„Amikor az EXem még a jelenem volt és friss szerelmünk épp szárba szökkent, bemutatott a bandájának, akik mind ott voltak a Tabánban, a Kolorádó Kid ment akkor. Ott volt mindenki, aki számított és akkor még én is számítottam.”

Reisz Gábor:

„Gyerekkoromban gyakran a nagynéném vigyázott ránk a testvéremmel. Imádta a filmeket, mi pedig állandóan moziba akartunk menni. Négy mozi volt közel hozzánk: Alkotás, Ugocsa, Átrium és a Tabán. Tabán még van. Legyen.”

tabánm6

Tóth Barnabás:

„2003-ban Simonyi Balázs elcipelt a Sátántangóra a Tabánba. Vittünk egy nagy csomag háztartási kekszet meg egy üveg Unicumot. Rettenetesen szenvedtem a film alatt, szitkozódtam, Balázs folyamatosan nyugtatgatott és próbált lebeszélni arról a két szünet alatt, hogy hazamenjek. Ő már látta és nagyon szerette korábban a filmet. Utólag hálás vagyok neki, mert már másnap hatni kezdett, és azóta is dolgozik bennem, pláne a regény olvasása után.”

Török Feri:

„A Tabánban volt az első Filmhu Filmklub: a Moszkva tér mozibemutatója előtti nyáron vagy tavasszal (2001), az első kópia első tekercsét vetítettük, Tilla rendőrruhában vezette a műsort mint delegált ízlésrendőr, vicces volt.”