Mundruczó Kornél Jupiter holdja című új filmje a 70. Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában indul az Arany Pálmáért. A világpremierre május 19-én kerül sor a fesztiválpalotában, amelyen az alkotók is részt vesznek. A magyar-német koprodukcióban készült Jupiter holdja a hitről, a megváltódásról, a csoda lehetőségéről szól, egy különös barátság történetén keresztül elbeszélve. A Jupiter holdját itthon június 8-ától láthatjuk a mozikban.

Kristóf György: Out / Forrás: MirageFilm

Kristóf György első játékfilmje, a május 22-én debütáló Out a fesztivál Un Certain Regard szekciójában mutatkozik be, egyúttal a legjobb elsőfilmet illető Arany Kamera díjért is versenyez. Az Out egy ötvenen túli férfi kelet-európai utazásának és útkeresésének története abszurd humorral elmesélve. A szlovák-magyar-cseh- francia-lett koprodukció készítésében számos magyar alkotó vett részt, köztük a főszereplő Terhes Sándor és a film operatőre Pohárnok Gergely. A kassai születésű Kristóf György a miskolci egyetemen tanult, majd a prágai FAMU-n végzett filmrendező szakon. Az Out június 15-től lesz látható a magyar mozikban, a Vertigo Média forgalmazásában.

Szentpéteri Áron: Láthatatlanul / MNF

Szentpéteri Áron Láthatatlanul című rendezése a cannes-i Cinéfondation válogatásban szerepel, mely a filmes egyetemek legjobbjait vonultatja fel. A 32 perces SZFE vizsgafilm egy találkozás története, az emberi kapcsolatok bizonytalan és többnyire láthatatlan határairól. A cannes-i díszbemutató május 24-én lesz a stáb jelenlétében.

Fábri Zoltán legendás filmje, a Körhinta felújított és digitalizált változatát - 61 évvel a cannes-i premiert követően - a Filmalap kezdeményezésére műsorra tűzi a Cannes Classics. Jancsó Miklós Szegénylegények és Makk Károly Szerelem című filmjei restaurált változatainak bemutatását követően 2017 lesz sorozatban a harmadik év, amikor magyar alkotás gazdagítja a filmtörténet felújított mesterműveit felvonultató Cannes Classics programot.

Fábri Zoltán: Körhinta

Az ötvenes évek közepén a magyar film újjászületését jelző Körhinta legteljesebb verzióját az eredeti negatívból és két további pozitív filmanyagból állították össze a Filmarchívum filmtörténész-restaurátorai. A mindössze húszéves Törőcsik Mari, első főszerepével rögtön meghódította a filmvilágot, és máig az egyetlen magyar, akit a legjobb színésznő díjával méltattak Cannes-ban (Maár Gyula Déryné, hol van?, 1976). A Körhinta május 19-én lesz először látható régi szépségében.

A Filmalap nemzetközi értékesítési részlege a cannes-i filmvásáron vetíti le először a külföldi forgalmazóknak Herendi Gábor Kincsem című filmjét, mely továbbra is az év legsikeresebb filmje a hazai mozikban, a hagyományokhoz híven pedig a cannes-i filmfesztivál szakmai közönségét is újra várja az „International Village” Magyar Pavilonja, naprakész információkkal a magyar filmiparról.

Forrás: MNF

Borítókép: Jupiter holdja / Proton Cinema