A hétvégén megelevenedett mesebirodalommá változott az Akvárium Klub beltere: az első alkalommal megrendezett Cinemira Gyerekfilm Fesztiválon mintegy kilencven, a világ számos országából érkezett alkotás versenyzett a fesztivál díjáért, az Arany Mókusért, amit összesen öt kategóriában osztott ki a nemzetközi filmes szakemberekből, valamint filmrajongó gyerekekből álló zsűri. A dokumentumfilmek szekciójában egy holland alkotás, a Buba & Sharon bizonyult befutónak. Chiel Aldershoff rendező kisfilmje egy kislány és egy cirkuszi elefánt barátságának igaz története.

Chiel Aldershoff: Buba & Sharon

Az élőszereplős rövidfilmek zsűrije a kanadai Marie Robin The Amazing Toy című kisfilmjét választotta a legjobbnak, míg az animációs filmek fődíját az orosz Anton Diyakov Vivat Musketeers! című kacagtató rajzfilmje nyerte. A fesztiválon a gyerekek által készített filmek is külön kategóriában versenyeztek, amiben a 14 éves, kanadai Max Shoham Axel Overture című rajzfilmje győzedelmeskedett.

A Cinemira legfontosabbnak tartott elismerésében, a Gyerekzsűri díjában két animációs film megosztva részesült: Fabók Szilvia és Tamara Mikori rajzfilmje, a Kippkopp a fűben Marék Veronika meséje alapján született, hagyományos animációval készült alkotás. A gyerekek másik választása pedig egy dél-afrikai komputer animációs kisfilmre, a trambulinról a medencébe ugró kislány próbálkozásait bemutató Belly Flopra (r.: Jeremy Collins, Kelly Dillon) esett.

 

Fabók Szilvia és Tamara Mikori: Kippkopp a Fűben

A négy kategóriában versenyző filmek zsűrizésében a gyerekzsűri mellett magyar és nemzetközi filmrendezők (Deák Kristóf, Dombrovszky Linda, Böszörményi Zsuzsa, Trencsényi Klára és Manuel Contreras), külföldi filmfesztiválok szakemberei (Michael Harbauer, a SCHLINGEL filmfesztivál igazgatója és Aneta Ozorek, a KLIK Amsterdam művészeti izgatója), valamint animációs rendezők (Glaser Katalin, és Gelley Bálint) vettek részt.

A fesztiválon nem csak versenyszekciók, hanem panorámavetítések (Best of Primanima, A MOME Anim verses rajzfilmjei) és klasszikusok is láthatóak voltak: Dargay Attila két klasszikus animációs filmje, a Szaffi és a Vuk is a Filmarchívum által digitálisan felújított formában került a közönség elé, a vetítések után pedig Henrik Irén, a rendező özvegye és alkotótársa mesélt a filmek kulisszatitkairól.

Dargay Attila: Szaffi

 A gyerekfilm fesztivál szervezői nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a gyerekek filmalkotókként is kipróbálhassák magukat: már a megnyitó ünnepségen is két nagyszabású Manequenn Challenge kisfilm készült a teljes közönség bevonásával, a hétvége folyamán pedig számtalan filmes és animációs workshopon várták a mozgóképkészítés ifjú rajongóit a Gyerekfilm Akadémia és a BABtér alkotóműhely oktatói.

Mivel a Cinemira létrejöttének kifejezett célja, hogy felhívja a hazai figyelmet az ifjúsági- és gyerekfilmek fontosságára (interjúnkat Lakos Nóra fesztiváligazgatóval lásd itt), így a fesztivál programját több filmszakmai esemény is kisérte: Ságvári Bence, az MTA kutatója a gyerekek médiafogyasztási szokásairól adott elő, Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója és Ráduy György, a Filmarchívum igazgatója a Filmalap, Varsányi Ferenc, a Médiatanács munkatársa pedig a Média Mecenatúra gyerekfilmeket érintő programját ismertette. Az előadásokat alkotói kerekasztal követte, amin Mikulás Ferenc, a Kecskemét Film vezetője, Deák Kristóf filmrendező, valamint Glaser Katalin és Gelley Bálint animációs rendezők a gyerek-és ifjúsági filmgyártás témájáról beszélgettek.

Borítókép: The Amazing Toy, Kippkopp a fűben. Fotó: Cinemira