Az egyik legismertebb filmfesztiválon, Sundance-en mutatkozott be a Szelíd, mit szóltál hozzá?

Felfoghatatlan számomra, hogy milyen fontos hely Sundance. Olyan lehet, mint nekünk testépítőknek a Mr. Olimpiára való kijutás. 

A kollégámnak azt mesélted a forgatáson, hogy amikor Anna először megkeresett téged még a dokumentumfilm ötletével, elutasítottad, mert azt hitted hogy egy valóságshowba keres szereplőt. Mivel győzött meg végül?  

S. Németh Eszter nagyon híres a magyar női testépítés világában, ő írt rám, hogy lenne egy riport, amiben egymásról kellene beszélnünk. Mivel őt nagyra tartom és tisztelem, ezért természetesen elmentem találkozni Annáék stábjával. Kicsit jobban megismertem őt, és végül igent mondtam, mert azt éreztem, hogy ha ő ennyire ragaszkodik hozzám, akkor az biztosan nagyobb volumenű dolog lehet. Ilyenre az ember nem mond nemet.

Forrás: Vertigo Media

Több évig forgattatok együtt, mikor jött a felkérés a játékfilm főszerepére?

Anna és Laci megkértek, hogy üljünk le és beszélgessünk az életemről, mert nagyon izgalmasnak találják, és szeretnének egy nagyjátékfilmet készíteni egy testépítő lányról. A forgatókönyv fejlesztése során felkértek egy apró jelenet eljátszására, ami kikerült Jeruzsálembe, és fődíjat nyertek vele. 

Melyik volt ez a jelenet?

Amikor az idős úriemberrel vagyok a szállodai szobában, egy másik szögből felvéve. Ezután kértek fel a nagyjátékfilm főszerepére, állítólag annyira megkapó volt a játékom. Amikor Anna felhívott a hírrel, elsírtam magam, annyira jól esett és megtisztelőnek éreztem. 

A testépítők világa mennyire zárt közösség? Hány aktív, versenyző testépítőnőről beszélünk Magyarországon?

A versenyekről és a közösségi médián keresztül mindenki ismer mindenkit. Az én kategóriámban nagyjából tíz-húsz nevet tudnék felsorolni. Rengeteg gyönyörű fitness modell lány van, de a nagyon izmos kategória nem közkedvelt.

Csonka Eszter, Nemes Anna és Csuja László / Fotó: Szilágyi Lenke

A színészkedés, hogy karakterben kell lenni, mennyire volt ijesztő számodra?

Nem volt ijesztő, mert nagyon sok minden volt benne az én életemből is, hál’ istennek sokszor kellett önmagamat adni, kivéve amikor a testemet árulom, mert akkor olyanokat kellett csinálnom, amit a valóságban nem szoktam. De összességében azt hiszem sikerült önmagamat adni. Edinához hasonlóan nekem is volt táplálkozási zavarom, én is elvesztettem az édesanyámat, és én is az edzőmmel éltem és élek most is együtt. 

Azt is a forgatáson mesélted, hogy 17 évesen anorexiás voltál. Mondhatjuk, hogy a sport mentette meg az életed?

Abszolút. A bátyám látta, ahogy vegetálgatok és nem kezdek magammal semmit, ezért elhívott egy edzőterembe, ahol magával ragadott a feeling, az izomszag, a vas csörrenése, és ott ragadtam heti hét napot. Aztán ebből egy kicsit vissza kellett venni, mert túledzettem magam, fáradt voltam, nem aludtam jól, és a táplálkozás se ment megfelelően. Ekkor kezdtem el okosabban edzeni. Először edző nélkül dolgoztam, megmutatták, mit hogyan kell csinálni, de sok újságot és könyvet olvastam a témában, próbáltam elsajátítani a magam kuka módján mások gyakorlatait. 

Mikor érezted azt, hogy tökéletes lett a tested? Hány év kellett hozzá, hogy elégedett legyél vele?

Szerintem a legtöbb testépítőnő nevében mondhatom, hogy sosem vagyunk magunkkal elégedettek, mindig jobbak és jobbak szeretnénk lenni. Bennem megmaradt a testképzavar, és más testépítőket is ismerek, akikről hozzám hasonlóan elmondható, hogy minél jobban edzenek, annál kisebbnek látják magukat. Van egy kis torzulás ebben a világban. 

Fotó: Szilágyi Lenke

Akkor a testképzavarod tudatában élsz és edzel?

Józan pillanataimban azt mondom, hogy jó ez, és hogy 44 éves koromra nem olyan rossz a feszes, kemény fenék. De örök elégedetlenség van bennem, és szerintem az összes testépítőben. 

Van egy egészen hosszú jelenet, amikor kinyalod a tányért. Az evéssel való folyamatos küzdelem elválaszthatatlan része a testépítésnek?

Aki nagyon következetesen és céltudatosan építi a testét, kizárt, hogy ilyen dolgokat csináljon. A mai napig se fogyasztanék soha még egy-két kocka csokoládét sem, hát még régen, amikor a versenyekre készültem. Mert ha kizökkenek, akkor már önmagamat csapom be. Nem engedhetem meg magamnak, hogy egy pillanatra is letérjek arról az útról. 

Amikor elvállaltad Edina szerepét, a készülő forgatókönyvbe mennyire láttál bele? Kikérték a tanácsodat Annáék?

Nem láttam bele, sőt, amikor először elolvastam, volt egy-két jelenet, ami miatt vonakodtam az egésztől, azt mondtam, hogy keressenek inkább mást. Anna és László leutaztak hozzám Győrbe, és meggyőztek, hogy a kameraállásokkal mindent meg lehet oldani.

Volt olyan, ami a te ötleted volt és belekerült a filmbe?

Nem, saját kútfőből dolgoztak, ez fantasztikus teljesítmény két olyan embertől, akik laikusak ebben a világban. Nagyon utánanéztek, alaposan áttanulmányoztak mindent. Annának a dokumentumfilm alatt szerzett tapasztalatai jelentősen benne vannak a végeredményben.

Forrás: Vertigo Media

Van az a jelenet, amikor a párodat kihívják szkanderezni. Téged is sokszor megtalálnak ilyen felkérések, hogy mutasd meg az erődet?

Szoktak ilyesmire kérni, de sosem megyek bele. Az egy létező jelenség, hogy férfiak azért fizetnek, hogy egy erős nő megverje őket. Én semmi ilyenbe nem álltam bele, senkinek nem kell semmit bizonyítanom. A színpadon sem fogják azt megkérdezni, hogy hány centis a bicepszed, vagy mennyivel nyomsz fekve. Ezeket a kéréseket nem veszem komolyan. 

A férfiakat mennyire feszélyezi a te erőd és a tested?

Amióta már nem versenyzem és nem használok szereket, már nem vagyok olyan nagy, de régebben megrökönyödő pillantások tömkelegét kaptam. Egyszer megállt előttem egy néni a szatyraival és elkezdte bámulni a nagy combjaimat, az zavaró volt. De ezeken muszáj volt továbblépnem, mert nem tudják, mi van mögötte. Nem szabad beleállni ezekbe a helyzetekbe. A férfiak többségének nem vonzó, hogy egy izmos nő van mellette. 

A valóságban mennyire gyakori az, hogy testépítő lányok elmennek escort, vagy más erotikus munkát végezni?

Ismerek olyan lányokat, akik férfiakkal birkóznak, és ezért állítólag nagyon szép pénzt kapnak. 

Forrás: Vertigo Media

A film kedvéért újra el kellett kezdened intenzíven edzeni? Nem volt kockázatos, hogy úgy kimerülsz tőle, mint a karaktered?

Annak ellenére, hogy már nem versenyzem, az edzést sosem hagytam abba. De tény és való, hogy szinte versenyfelkészülést kellett végeznem a filmhez, hogy bizonyos jelenetekhez megfelelő formát tudjak hozni. A covid miatt bezártak az edzőtermek, de szerencsére volt lehetőségem edzeni. Viszont túlzásokba nem hajtottam magam, volt eszem. Csak fel kellett éleszteni az izmokat, így edző nélkül, egyedül edzettem.

Nagyon érdekel egy verseny előtti felkészülés biológiai része. Az előtte lévő napokban  tényleg minden vizet megvonsz a szervezetedtől?

Három-négy hónapot szoktam diétára fordítani, a kardió edzéseket 20 percről egy órára növelem. Reggel éhgyomorra egy órát és este még egyet kardiózom. Fokozatosan kell lecsökkenteni a szénhidrátot, és ha a verseny előtt egy-két héttel nem úgy alakult a forma, akkor abszolút semmilyen szénhidrátot nem szabad fogyasztani. Csak zöldséget és sovány húsokat, és verseny előtt egy héttel már semmi sósat. Pár nappal a verseny előtt lehet inni egy liter nagyon alacsony nátriumtartalmú vizet, amit aztán fokozatosan csökkenteni kell. Ez azért kell, hogy visszatöltsük a glikogén raktárakat, és hogy az izmok telítettnek tűnjenek. A színpadra lépés napján viszont már nem ihatunk. Az anorexiás múltam miatt sokkal jobban bírtam a táplálékmegvonást, mint a víz megvonását, attól sokat fájt a fejem. 

Az anorexiád segített abban, hogy tovább bírd evés nélkül?

Így van, nagyon tudok koplalni. A versenyt követően vannak csaló étkezések, de én ott sem estem soha túlzásokba, a színpadról lejőve nem esett jól megtömni az összeszűkült gyomromat. Egyrészt nem is egészséges, másrészt utána nekem kellett megküzdenem azzal, hogy visszaszerezzem azt a formát, amit esetleg egy-két hét múlva újra színpadra kell rakni. 

Forrás: Vertigo Media

A testépítés az elmondásod alapján lelkileg is meg tudja viselni az embert. Mit tapasztalsz, körülötted hamar kiégnek a testépítők?

Nem, általában inkább a sérülések és a testi jelek állítják le a versenyzőket. Nekem is emiatt kellett abbahagynom.

A felkészülésen kívül melyik forgatási napot élted meg a legnehezebbnek?

A 12-13 órás napok hosszúak voltak, nem kellett persze szó szerint vigyázzban állni, de akkor is ott kellett lenni. A jeges tóban állás volt a legnehezebb, azt novemberben forgattuk. Az egész film forgatása alatt nagyon fáztam, először a tóban, aztán az edzőteremben, annál a résznél, amikor elájulok. Fél órán keresztül a földön feküdtem, hogy ne kelljen a kamerát állítgatni, és annyira megfáztam, hogy két hónapig beteg voltam. A zuhanyzós jelenetnél pedig a harmadik felvétel után már nem volt melegvíz a bojlerben. Ezeken kívül az viselt meg lelkileg, amikor a férfi fejét szorongatom a combommal. Annyira távol áll tőlem ez a világ, nagyon zavarban voltam. 

Az állatokkal milyen volt a forgatás? Egy malacot lebírkózol, máskor kiscsibék között fekszel.

Jeromosnak hívják a malacot, akit elvileg a filmszerep miatt életben is hagytak. Három hétvégén át egy-két órát edzhettem vele, odamentem az állatfarmra, és begyakoroltuk azokat a nüanszokat, amik a filmben láthatóak. Muszáj volt rá előre felkészülni, mert ő is ideges volt, én is izgultam, a sörtéi rendesen összekarcolták az arcomat, amikor nem jól sikerült egy-egy mozdulat. A kiscsibékhez való befekvés is egy tündéri jelenet, de egy-két komisz belecsípett a szemembe, ami azért fájt. Lefeküdtem, és rám eresztettek kétszáz csibét. 

Forrás: Vertigo Media 

Mit gondolsz az álomszerű jelenetekről, mennyire illik a testépítős világba?

Én borzasztó céltudatos voltam egész életemben, főleg amíg versenyeztem, sosem álmodoztam másmilyen életről, ez távol áll tőlem. Nem képzeltem el magamnak másik férfit, vagy egy másik életet. Akkor és ott az volt. Így utólag természetesen bánom, hogy nem lett családom.

Amikor másokat edzel, sokat beszélgetsz velük a lelkük ápolásáról?

Igen, személyi edzőként a testüket és a lelküket is igyekszem istápolni és segíteni, hogy ne kövessék el azokat a hibákat, amiket én annak idején edzés közben vagy a magánéletben elkövettem. 

Mit szeretnél, mit érezzenek az emberek a testépítőkkel kapcsolatban, ha megnézték ezt a filmet?

Szeretném, ha egy kicsit talán elengednék a sztereotípiákat, és nem azt gondolnák, hogy a csak egy szerek által felfújt testről van szó, hanem hogy a testépítésnek van lelki fejlődési folyamata is. 

Címlapfotó: Baski Sándor