A Rákosi-korszak sötét napjaiban, 1951-ben járunk, amikor semmi jóra nem számíthatott, akihez hajnalban kopogtattak be. Egy fővárosi család hétköznapjait viszont még így is váratlan módon borítja fel az ÁVH. Ahelyett, hogy elvinnének valakit, magyarázat nélkül megszállják a lakást, foglyul ejtve a családot, a bérlőjüket, és lényegében bárkit, aki óvatlanul betoppan hozzájuk.

Ahogy telnek a napok, úgy esnek egyre többen csapdába, az összezártság és a félelem pedig kikezdi az idegeket. A valós történetet feldolgozó film abszurd humorral ábrázolja a korszak fojtogató, paranoid hangulatát, azt a tudatot, hogy a hatalom bármikor berúghatja az ajtód és tönkreteheti az életed.

Így készült a Foglyok

Deák Kristóf első nagyjátékfilmjének fogatásán jártunk, fotógalériánkban te is beleshetsz a kulisszák mögé!

Vörös András forgatókönyvíró kutatás közben, véletlenül futott bele a polgári lakásba szorult emberek történetébe, még a kilencvenes években. “A hatalom mindig is olyan eszközökkel volt képes belemászni az emberek életébe, ami minden fikciónál hihetetlenebb, a valóságnál semmi sem brutálisabb” – nyilatkozta, amikor kilátogattunk a patinás pesti bérházban zajlott forgatásra. Deák Kristóf ekkor elmondta: „Amikor egy ilyen borzasztó korszakról beszélünk, mindenkinek csak a rettenetes dolgok jutnak eszébe, pedig a dolgok nagy része egészen elviselhető volt, és amikor rossz volt, azt is megpróbálták átvészelni és élni tovább.”

“A magyar színészszakma erődemonstrációjaként is felfogható a film, gyenge alakítást nagyítóval sem lehet benne találni, kiugrót, emlékezeteset viszont annál többet” – dicsértük kritikánkban a szereplőgárdát. A főszereplőt, Sárát, Sodró Eliza (Egynyári kaland, Tóth János) alakítja. “Sok dologban hasonlítunk egymásra, de inkább olyan, mint anyukám. Nem előre döntöttem el, csak így alakult. Fordulóponthoz ért az élete, aminek mi is a szemtanúi vagyunk. A kétségek és a biztonság utáni vágy, amiben a legjobban tudok kapcsolódni hozzá, mert jól ismerem őket” – mesélte el a fiatal egyetemi dolgozóról, aki éppen a Szamosi Zsófia és Fekete Ernő által játszott házaspár lakásában tartózkodik.

Molnár Leventét (Apró mesék) a kor tipikus figurájaként, a lakók után szimatoló házmesterként láthatjuk, Jászberényi Gábor pedig a főszereplő kérőjeként figyeli az utcáról az eseményeket. Az ÁVH-tól többek között Lengyel Ferenc (Curtis, Parkoló) fészkeli be magát a családhoz. Mellettük Soltész Bözse, Kardos Róbert, Csőre Gábor és Vasvári Emese is szerepelnek a filmben. Deák Kristóf filmjének operatőre Gózon Francisco, zeneszerzője Balázs Ádám, producerei Osváth Gábor és Dreissiger László. A Foglyok a Filmfabrig gyártásában készült.

Itthon először a 2019-es Miskolci CineFesten mutatkozott be, nemzetközi premierje pedig az A-kategóriás Indiai Nemzetközi Filmfesztiválon volt. Molnár Leventét idén januárban a Magyar Filmkritikusok jutalmazták díjjal a filmben nyújtott alakításáért. A Foglyok tarolt a Magyar Filmdíj márciusi átadóján – a tévéfilm kategóriában tíz szekció, köztük a legjobb tévéfilm, a legjobb férfi főszereplő (Fekete Ernő), a legjobb női főszereplő (Sodró Eliza), a legjobb fényképezés (Gózon Francisco) és a legjobb rendezés díját is megkapta. A vetítés kapcsán Deák Kristóffal és Sodró Elizával beszélgettünk, a teljes interjút online formában lehet majd megnézni a Várkert Facebook-oldalán, szerdától. 

Időpont: július 15, szerda
Kapunyitás: 19:00
A vetítés kezdete: 21:00
Nyelv: magyarul, angol felirattal
Helyszín: Budapest, Ybl Miklós tér 2-6.

Jegyeket itt lehet vásárolni.