A színdarabot szereplőként jól ismered. Mi az, ami miatt leginkább érdemesnek láttad arra, hogy megfilmesítsd?

A vígjáték közel áll hozzám, lényegében ennek a műfajnak, konkrétabban a darab szerzőjének köszönhetem, hogy ismert színésznő lettem. Valamiféle sorsszerűséget éreztem abban, hogy A miniszter félreléppel színésznőként, a Kölcsönlakással pedig rendezőként debütáltam. Hátha a szerzőjük, Ray Cooney újra szerencsét hoz.

Milyen élmény volt először a kamera másik oldalán állni?

Alapvetően imádom a filmezést, hálás vagyok a sorsnak, hogy ebbe az irányba terelt és azzal foglalkozhatok, amit szeretek. Nem munkának élem meg, a rendezői oldalon sem. A rendezés persze sokkal összetettebb, mint egy színészi feladat, persze az utóbbi sem lebecsülendő. Szerettem a színészekkel dolgozni, főleg ezzel a remek csapattal. Nagyon élveztem, hogy minden reggel egy kis értekezlettel kezdtünk. Átbeszéltük a szöveget, azt, hogy ki mit mondana másképp, de azt is, ha valakinek volt valami problémája a munkán kívül. Sínre tettük a dolgokat.

Mennyire voltál magabiztos a rendezés technikai részével kapcsolatban?

Ez az oldal sem volt teljesen ismeretlen, de ott volt mellettem technikai rendezőként Gulyás Buda. Nagyon tapasztalt szakember, operatőrként sok film van a háta mögött, mi is dolgoztunk már együtt a Szabadság, szerelem-ben, meg a Csak szex és más semmi-ben. Szuper ötletei voltak és sokszor megerősített abban, hogy amit gondolok, azt jól gondolom.

Dobó Kata a Kölcsönlakás forgatásán (fotó: Intercom)

Legközelebb már egyedül is bele mernél vágni a rendezésbe?

Őszintén megmondom, ezen még nem gondolkoztam. Az biztos, hogy most nagy segítséget jelentett, hogy Buda ott volt mellettem..

A színpadi és a filmes színészek között Klem Viktor az egyetlen közös pont. Eleve másik szereplőgárdában gondolkodtál?

A színpadon mi mindannyian negyven-plusszosak vagyunk, ha magunkat viszem át, az nagyon más lett volna. Viktor a színpadon Fehér Tibor szerepét játssza, csak nem jógaoktatóként. A forgatókönyvben fiatalítottunk a karaktereken, a filmben egy harmincas pár akar gyereket, ez teljesen más problémákkal jár, mintha negyvenesek lennének. Rendezőként egy kicsit saját magam ellen is mentem, nem raktam volna be magamat sem a filmbe.

Lett volna olyan szerep, amit azért szívesen eljátszottál volna?

Nem. A színpadon nagyon szeretem játszani Lindát, akit a filmben Martinovics Dorina alakít, de most a rendezésre akartam koncentrálni.

Más dolgokban is eltértetek a darabtól?

Szerettük volna kinyitni, mert a színdarab tényleg csak egy lakáson belül játszódik. Amikor kimennek az ajtón, nem kísérjük el őket, csak később elmesélik, merre jártak. Egy filmnek, főleg egy vígjátéknak jót tesz, ha több helyszínen játszódik.

Kölcsönlakás szereplői (fotó: Intercom)

A premier előtti vetítésén együtt nézted a filmet a sajtóval. Mit szóltál a reakciókhoz?

Ti voltatok az első közönségünk, ilyen szempontból elégedett vagyok. Egy-két helyen azért nem volt akkora nevetés, mint amire számítottam. De azért nyilván ez egy szakmai közeg volt, ti mást is figyeltetek benne, egy hétköznapi vetítésen jóval oldottabbak lesznek a nézők. Nekem az elkészítése és két-háromszázszori végignézés után is akadnak olyan poénok, amik még mindig megnevettetnek.

A Kölcsönlakás a romantikus filmek hagyományos időszakában, Valentin-napkor jön a mozikba. Neked van olyan kedvenced a műfajban, amihez évről-évre visszatérsz ilyenkor?

Az Igazából szerelem, az valami mámor. Igaz, hogy karácsonykor játszódik, ezért ilyenkor nem nagyon szokták elővenni.

Ha eddigi filmes szerepeidről van szó, melyikre gondolsz vissza legszívesebben?

A Csak szex és más semmi kapcsán teljesen el tudok vonatkoztatni attól, hogy benne vagyok. Úgy nézem, mintha teljesen kívülálló lennék és nagyon élvezem. A többi filmemben van olyan rész, ahol eszembe jut, hogy ezt másképp csinálnám. Mindegyiket másért szeretem. A miniszter félreléppel elindult valami, az Ámbár tanár úr pedig egy nagyon kedves film lett. A Szabadság, szerelem szintén egy teljesen új élmény volt, és ott van a Halálkeringő is, amit kifejezetten azért szeretek, mert valami olyat próbálhattam ki, amit még sem előtte, sem pedig utána nem volt alkalmam. A másik nagy kedvencem nem film, hanem tévésorozat, a Korhatáros szerelem Júliája. Szerencsés vagyok, hogy sokféle karaktert eljátszhattam.

Tavaly felröppent a hír, hogy A miniszter félrelépnek folyatása készülhet. Megkerestek azzal, hogy szerepelj benne?

Nem. Szerintem az még nincs olyan stádiumban, hogy a szereplőket kezdjék el keresni hozzá. Nehéz lehet egy második részt írni hozzá, mert a darabnak nincs folytatása. Ha úgy alakul örömmel játszom majd benne

Borítókép: Dobó Kata a forgatáson (Fotó: Intercom)