Hegedüs Péter nagyszabású, 2011-es dokumentumfilmje, Az Én Amerikám nyitja a hetet. A rendező a saját és a nagyvilág Amerikához fűződő viszonyát veszi górcső alá utazásai során, miközben az Egyesült Államok elnökének szóló üzeneteket gyűjti a Föld körül. Kedden egy fekete-fehér klasszikus, az Ember a híd alatt van műsoron. Az 1931-es filmdrámában az állástalan fiatal orvos, Dr.Visky (Szakáts Zoltán) egy hídról készül levetni magát, azonban az alatta tanyázó csavargó, Smirgli (Kiss Ferenc) még időben a segítségére siet és lebeszéli az ugrásról. Mindezt persze azért, hogy helyette egy másik ostobaságra rábeszélje, a nehéz helyzetben lévő doktort: sikeres kollégájához, Soltész professzorhoz (Csortos Gyula) szeretne betörni, és ehhez segítségre van szüksége.

Hegedüs Péter: Az én Amerikám

Szerdán először az apja szellemétől szabadulni kívánó papnövendék viszontagságait követhetjük nyomon, Zomborácz Virág mozis bemutatkozásában, az Utóéletben. Nehezebb lesz friss nyomokra bukkannunk Fábry Péter 1982-es krimijében: a Nyom nélkül főhőse Péter (Cseh Tamás), aki a tökéletes bűntény kitervelésének megszállottja. Ehhez látszólag ideális partnere a csempész Buksi (Székely B. Miklós) és cinkostársai. De vajon létezik-e a tökéletes bűntény? Az ember legtermészetesebb arcát keresve indul neki a 70-es évek magyar vidékére két ifjú fényképész Zolnay Pál Fotográfia című filmjében. Hősei a retusálatlan valóságot akarják megörökíteni, amely során számos emberi sorsot megismernek.

Zolnay Pál: Fotográfia

Politikai csatározásoknak nem csak az esti híradóban, hanem Kovács András 1987-es drámájában is tanúi lehetünk csütörtökön. Először rendeznek választást egy kisvárosban, Valahol Magyaroszágon, azonban a demokrácia begyűrűzése a kései kádárizmusba korán sem zökkenőmentes: a környékbeliek jelöltje, Bodnár szélmalomharcba keveredik a lejárató taktikát folytató helyi hatalommal. Szombaton Nádasy László filmográfiájának két fejezete követi egymást: A Darvas Iván főszereplésével készült 1969-es A nagy kék jelzés után a Fény a redőny mögött című krimije kerül sorra Latinovits Zoltánnal. Az estét pedig egy várva várt tv premier fémjelezi: végre a képernyőn is látogatást tesz Hajdu Szabolcs díjnyertes alkotása, az Ernelláék Farkaséknál. A feszült hangulatú családi találkozót szerkesztőségünk is a tavalyi év 10 legjobb magyar filmje közé választotta.

Hajdu Szabolcs: Ernelláék Farkaséknál

A hét utolsó napjára is jut egy nagy durranás: érkezik Till Attila nem mindennapi akciófilmje, a Tiszta szívvel, a mozgáskorlátozott bérgyilkosok nemrég a Berlinben megrendezett South East Europe filmfesztiválon is taroltak. A vasárnap egy friss rövidfilmmel záródik: a 2016-os Donkey Xote című vígjáték egy vakmerő amerikai ejtőernyős és az egyetlen szamarát gyászoló, alföldi gazda (Kovács Lajos) váratlan találkozását örökíti meg.

Június 19. hétfő

Az én Amerikám (r.: Hegedüs Péter) 17:30 - Film+2

Június 20. kedd

Ember a híd alatt (r.: Ladislao Vajda) 02:20 - Duna World
Csak szex és más semmi (r: Goda Krisztina) 07:05 - Film+2

Június 21. szerda

Parkoló (r.: Miklauzic Bence) 00:30 - HBO
Utóélet (r.: Zomborácz Virág) 02:45 - TV2
Reményvasút (r.: Trecsényi Klára) 07:30 - HBO2
Nyom nélkül (r.: Fábry Péter) 22:55 - Duna

Június 22. csütörtök

Amerikai cigaretta (r.: Dömölky János) 22:25 - M3
Valahol Magyarországon (r.: Kovács András) 22:30 - Duna

Június 23. Péntek

A martfűi rém (r.: Sopsits Árpád) 01:10 - HBO
Saul fia (r.: Nemes Jeles László) 20:55 - HBO
Fotográfia (r.: Zolnay Pál) 21:05 - M5

Június 24. szombat

A nagy kék jelzés, avagy a hűség jutalma (r.: Nádasy László) 11:30 - Duna World
Fény a redőny mögött (r.: Nádasy László) 14:45 - Duna
Vakáció a halott utcában (r.: Palásthy György) 15:35 - M3
Bakkermann (r.: Szőke András) 17:25 - RTL+
Zimmer Feri 2. (r.: Tímár Péter) 19:00 - Film+2
A Pogány Madonna (r.: Bujtor István, Mészáros Gyula) 19:30 - Duna
Ernelláék Farkaséknál (r.: Hajdu Szabolcs) 20:30 - Cinemax 2
Szerelmes biciklisták (r.: Bacsó Péter) 21:00 - M3
Dollárpapa (r.: Gertler Viktor) 21:35 - Duna World

Június 25. vasárnap

Ebéd (r.: Esztergályos Károly) 10:05 - M3
Bűvös szék (r.: Bánki Iván) 12:50 - Duna
Kis Vuk (r.: Gát György, Uzsák János) 17:25 - Film+2
Mindenki (r.:) 19:30 - Cinemax
Tiszta szívvel (r.: Till Attila) 20:00 - Cinemax
Rózsaszín sajt (r.: Tóth Barnabás) 21:10 - M2
Üvegtigris 2. (r.: Rudolf Péter) 21:20 - Tv2
Donkey Xote (r.: Bánovits Ottó) 23:10 - M2

Borítókép: Tiszta szívvel