A Húsvét hétfői ebédet már rögtön magyar legendák társaságában fogjuk eltölteni. Bán Frigyes Kár a benzinért című 1964-es filmjében a narrátor (Kibédi Ervin) arra vállalkozik, hogy lebeszélje a kedves nézőt az autóvásárlásról. Pécsi Sándor, Sinkovits Imre, Garas Dezső és még sokan mások, sok humoros és tanulságos jelenetben támasztják alá a narrátor mondanivalóját, az autóvezetés előnyeiről és hátrányairól. A film 11:45 órától látható, a Duna World csatornán. A délutáni pihenőt Woody Allen Blue Jasmine című filmje támogatja a Cinemax 2-n, Cate Blanchett zseniálisan hisztérikus, Oscar-díjas alakításával. 18:15-től egy aggresszív karmester és dobtanítványa csapnak össze a Whiplash című feszes tempójú filmben, az estét azonban ismét egy magyar klasszikus zárja: az 1954-es Liliomfi Makk Károly rendezésében, amely bármikor újranézhető örök darab. 22:05-től M. Lukács Ágnes Stop! A Psota! című, rövid portréfilmjében, a nemrég elhunyt legendás színésznő emlékszik vissza saját érzéseire, életére és pályájára.

A kedd a koránkelő filmrajongóknak kedvez: 7:40-től Woody Allen Manhattan című kultikus filmjét kínálja a kávé mellé a Cinemax2 csatorna. A fekete-fehér nyitóképek a lenyűgöző városról, és az ikonikus főhős neurotikus narrációja garantáltan jó indítása a napnak. Molnár G. Tamás "Kinyújtózott a vén mihaszna" című dokumentumfilmje, minden idők legnagyobb dunai árvízéről, a 2013-as áradás elleni küzdelemről szól. Azt emberi összefogást mutatja be, amely végül sikeresen feltartotta a romboló vizet. Késő délután Anthony Minghella Hideghegy című romantikus háborúsfilmje újra megríkat minden érzékeny lelket (a miénket is, sokadszor): Nicole Kidman és Jude Law távszerelme átível az amerikai polgárháború hosszú és kegyetlen évein, miközben a szerepéért Oscar-díjat elnyerő Renée Zellweger délies akcentussal még gatyába is rázza Kidman úri családjának elhanyagolt birtokát.


Szerdán az AMC csatorna Herendi Gábor filmrendező filmjeiből válogat: reggel 9:10-től a Valami Amerika három testvére próbál pénzt kovácsolni a "Bűnös város" forgatókönyvéből, 15:10-től pedig a hét magyar vezér szeretne hazatalálni a Magyar vándor című vígjátékban. A Filmbox egy igazi ínyencséggel készül 18:10-től: évekkel ezelőtt a világ legrosszabb filmjének kikiáltott 9-es terv az űrből kerül műsorra. Ez a titulus óriási rajongótábort hozott Edward D Wood Jr. (Ed Wood), amerikai filmrendező 1959-es alkotásának - a vámpírokat és zombikat feltámasztó űrlények története máig büszkén viseli ezt a címet. De ha valaki egy komolyabb filmet nézne ezen a műsorsávon, Thomas Vinterberg feszült drámája, A vadászat is 18:00-től látható az AMC programján. Egy dán kisváros ártatlan óvóbácsiját pedofíliával gyanúsítják meg, majd kitagadják a közösségből. A férfi nem tud mást csinálni, mint hogy passzívan eltűri az őt ért sérelmeket. Mads Mikkelsen hidegrázó alakítását nem lehet egykönnyen elfelejteni.


Csütörtökön Guader Áron rövid-dokumentumfilmjét, A kőbaltás ember - Érdek medvevadászokat vetíti a Duna World 18:30-tól. Az érdi Fundoklia-völgy a neandervölgyi emberek egyik kedvelt vadászhelye volt, ide térnek vissza lelkes régészek, hogy élőben rekonstruálják az őskori eszközöket, állatokat, és a vadászat egész rituáléját. 23:25-től Herskó János Arany Pálmára jelölt alkotását, a Vasvirágot tűzi műsorára a Duna World. Törőcsik Mari az igaz szerelem és az anyagilag biztosított, de boldogtalan házassági ajánlat között örlődik, társai Avar István és Várkonyi Zoltán. Kevésbé klasszikus, de félig-meddig mégiscsak magyar vonatkozású a Die Hard - Drágább, mint az életed, melyet több hónapon keresztül forgattak Budapest utcáin. A filmet 23:40-től lehet látni a SuperTV2-n.

 


A péntek este a romantikus drámák és az akciódús filmek jegyében telik, persze akad azért hazai néznivaló is. Az 1999-es A fiúk nem sírnak című filmben, Hilary Swank transznemű jutalomjátéka kiérdemelte a Legjobb női főszereplő Oscar-díját. Kimberly Peirce filmrendező valós események alapján készítette el a fiatal Brandon Teena tragikus történetét. Az utóbbi évtized egyik legszórakoztatóbb akció-vígjátéka, a Durr, durr és csók is műsoron van péntek este. Robert Downey Jr. és Val Kilmer szerencsétlen egyensúlyozása a Los Angeles-i filmipar és a maffia között, sokadik megtekintésre is ugyanolyan szórakoztató. 21:35-től bepótolható az HBO saját gyártású sorozata, az Aranyélet első epizódja is. A fényűző életüket bűncselekményekkel fenntartó Miklósi család történetét tavaly novemberben mutatták be a csatornán, Ónódi Eszter, Thuróczy Szabolcs, Döbrösi Laura és Olasz Renátó főszereplésével. A sorozat az HBO2 és HBO3-on is követhető a következő hetekben.


A szombati ebéd előtt Ráthonyi Ákos 1940-es Balkezes angyal című vígjátékát vetíti 11:35-től a Duna World, Jávor Pál főszereplésével. A kedves történetben Klári (Tabódi Klári), a szeleburdi eladólány kalandjait látjuk, aki akaratán kívül keresztbe tesz egy zsugori öregúrnak, ami nagy galibához, és persze szerelemhez vezet számára. Uzsonna tájékán is akad néznivaló a hazai dobozból: Révész György Az oroszlán ugrani készül című akciófilmje a James Bond-sorozatot parodizálja. A film főhőse Menő Fej, aki az utolsó magyar ügynökként szembeszáll az elmebeteg náci orvos, Klauberg ellen, és közben mellékesen a doktor lányába is beleszeret. A főszerepben Bujtor István, Psota Irén, Medveczky Ilona, Ajtay Andor és Madaras József láthatóak. Délutánra akad még egy animációs ajánlatunk is: a Viasat3 16:55-től leadja az 1970-es Disney klasszikust, a Macskarisztokratákat. Ki ne ismerné az úri és csavargó macskák kalandjait Párizsban, rég nem hallott zenékkel, és még annál is régebben látott, valódi, kézzel rajzolt animációval! Tudjátok: “minden ember macska nem lehet..”


A vasárnapi pihenést 11:25-kor érdemes elkezdeni, Fehér Imre Gyalog a mennyországba című 1959-es klasszikusával, melyet a Duna World vetít. A csodálatos Törőcsik Mari és Latinovits Zoltán egészen friss házasokat alakítanak, akik a mézeshetek alatti felhőtlen boldogság után, nehezen szembesülnek a keserű valósággal. 13:30-tól egészen régre lehet visszatekinteni a magyar film történetében, Székely István Szerelemből házasodtam című 1937-es alkotásának köszönhetően. A főszerepben itt is egy fiatal házaspár viszontagságait látjuk, akik mindenféle fatális félreértés miatt kerülnek egymással szembe, de persze végül minden jóra fordul. Főszerepben Ráday Imre, Erdélyi Mici és Kabos Gyula láthatóak. És ha már magyarokkal kezdtük a napot, akkor a nap végén se maradjon belőle hiány: Ujj Mészáros Károly sikerfilmjét, a Liza, a rókatündért 22:35-től vetíti az HBO, amelyben a  magányos Liza (Balsai Móni) minden erejével társat keres magának, de útjába áll egy japán popénekes szelleme, és egy titokzatos japán átok is, ami miatt sorra meghalnak a legkülönbözőbb udvarlói.

 

Március 28. Hétfő
Kár a benzinért (r: Bán Frigyes) Duna World, 11:45
Az Út, amelynek lelke van - A Magyar Zarándokút (r: Vörös Tamás) Duna World, 18:05
Blue Jasmine (r: Woody Allen) Viasat, 14:00
Whiplash (r: Damien Chazelle) Cinemax2, 18:15
Csak egy lövés (r: Mike Nichols) Duna, 21:10
Liliomfi (r: Makk Károly) Duna World, 21:30
Fargo (r: Joel és Ethan Coen) AMC, 22:00
Stop! A Psota! (r: M.Lukács Ágnes) M3, 22:05

Március 29. Kedd
Manhattan (r: Woody Allen) Cinemax2, 07:40
“Kinyújtózott a vén mihaszna” (r: Molnár G. Tamás) Duna World, 11:40
127 óra (r: Danny Boyle) FEM3, 00:20
Hideghegy (r: Anthony Minghella) Cinemax2, 17:25
Az ifjúság végrendelete Cinemax, 20:00Március 30. Szerda
Senkiföldjén (r: Danis Tanović) 20:30 Cinemax
Magyar vándor (r: Herendi Gábor) AMC, 9:10
Valami Amerika (r: Herendi Gábor) AMC, 15:10
A vadászat (r: Thomas Vinterberg) AMC, 18:55
9-es terv az űrből (r: Edward D. Wood Jr.) FILMBOX, 18:10
Elveszett jelentés (r: Sofia Coppola) DIGIFILM, 11:25

Március 31. Csütörtök
A kőbaltás ember - Érdi medvevadászok (r: Gauder Áron) Duna World, 18:30
Vasvirág (r: Herskó János) Duna World, 23:25
Scott Pilgrim a világ ellen (r: Edgar Wright) TV2, 03:20
Eddie (r: Steve Rash) Story4, 21:00
Die Hard - Drágább, mint az életed (r: John Moore) SuperTV2, 23:40
Az összeesküvés (r: Frank Pierson) Cinemax2, 15:10
A jónevű senki, avagy a stróman (r: Martin Ritt) Cinemax, 17:30

Április 1. Péntek
Ház a tónál (r: Alejandro Agresti) Story4, 21:00
Egy nap (r: Lone Scherfig) Fem3, 21:00
Gyilkos Joe (r: William Friedkin) Fem3, 00:05
Aranyélet / 1. rész (r: Mátyássy Áron, Dyga Zsombor) HBO, 21:35
Durr, durr és csók (r: Shane Black) HBO3, 23:30
A fiúk nem sírnak (r: Kimberly Peirce) Filmcafe, 22:00

Április 2. Szombat
Balkezes angyal (r: Ráthonyi Ákos) Duna World, 11:35
Az oroszlán ugrani készül (r: Révész György) Duna, 15:35
Csillaghálóban - Emlékek Pilinszky János európai útjairól (r: Mispál Attila) Duna World, 15:25
Macskarisztokraták (r: Wolfgang Reithermann) Viasat3, 16:55
Phoenix-bár (r: Christian Petzold) Cinemax, 18:20
Foxcatcher (r: Bennett Miller) HBO, 20:00
Egy asszony illata (r: Martin Brest) Duna, 21:10
A hódkóros (r: Jodie Foster) M2, 01:15

Április 3. Vasárnap
Gyalog a mennyországba (r: Fehér Imre) Duna World, 11:25
Szerelemből nősültem (r: Székely István) Duna, 13:30
A cég (r: Sydney Pollack) Duna, 21:00
A Rabbi macskája (r: Joann Sfar) M2, 21:05
Dolgozó lány (r: Mike Nichols) FEM3, 15:45
Apró titkok (r: Todd Field) HBO2, 21:55
Liza, a rókatündér (r: Ujj Mészáros Károly) HBO, 22:35