A hetet Törőcsik Mari nyitja meg kócos kislányként, Kalmár László az 1959-es Kölyök című filmjében. A kétbalkezes fiatal lány szerelmi háromszögbe keveredik az új brigádvezetővel (Szabó Gyula) és egy váratlanul felbukkanó fiúval (Zenthe Ferenc), aki kimenti őt a Dunából. Az HBO-t is tartalmazó tévécsomaggal rendelkező nézők este egy különleges életrajzi drámához juthatnak hozzá: a chilei származású Pablo Larraín Jackie című filmjében Natalie Portman kelti életre John F. Kennedy özvegyét. Az izgalmas időszerkesztésű történet azt a kaotikus néhány napot mutatja be, melyet az elnök meggyilkolása után átélt a fiatal feleség. Natalie Portmant az alakításáért tavaly Oscar-díjra jelölték.

Michel Gondry: Egy makulátlan elme örök ragyogása

Kedden majdnem egymás után pótolhatóak népszerű kortárs magyar alkotások: Antal Nimród Kontrollja, Till Attilától a Tiszta szívvel, Zomborácz Virág első nagyjátékfilmje, az Utóélet és Sopsits Árpád sötét tónusú feldolgozása A martfűi rém-ről is. Este látható Michel Gondry francia filmrendező és Charlie Kaufman forgatókönyvíró különleges agyszüleménye, az Egy makulátlan elme örök ragyogása. Jim Carrey és Kate Winslet főszereplésével készült történet azzal az elmélettel játszik el, hogy mi történne az emberi kapcsolatokkal, ha az emlékeket egy egyszerű technikai procedúrával ki lehetne töröltetni a fejünkből. Ha nem elég a romantikus agymozgatás, az este során Quentin Tarantino kultikus első alkotása, a színes gengszterek kudarcba fulladt bankrablása, a Kutyaszorítóban is pótolható.

Terry Gilliam: 12 majom

A következő napon, a múlt heti évforduló kapcsán emlékeznek tovább az 1848-as forradalomra és a leverést következő évekre: Lugossy László Szirmok, virágok, koszorúk című alkotása, a forradalom után meghurcolt főhadnagy (Cserhalmi György) életét követi végig, a harcok hevétől, egészen a passzív ellenálláson át, az elmegyógyintézet mélyéig. A múlt heti tévépremier után újra műsoron Gigor Attila Kút-ja és Terry Gilliam poszt-apokaliptikus, időutazó sci-fije is, a 12 majom is, amelyben az emberiség nagy részét elpusztító vírus születésének pillanatába akarnak visszaküldeni egy férfit, hogy megmentse a világot, de az érkezésekor hiba csúszik a számításokba. 

Szabó István: Tűzoltó utca 25.

Szabó István 1973-as filmjében egy reális és szürreális különleges kapocs is összeköti a Tűzoltó utca 25. lakóit. Miközben a bérház már bontás alatt van, a lakók éjszaka, az álmaikban újra átélik az ott eltöltött 60 év legfontosabb pillanatait: a háború szörnyűségeit, a nélkülözést és a pillanatnyi boldogságokat is. Szabó István alkotásával egyidőben, az amerikai akció zsánerének kiemelkedő, kultikus darabja, Michael Mann Szemtől szemben című munkája is látható. A maratoni hosszúságú, 173 perces feszült történetben, a két színészóriás, Al Pacino és Robert de Niro néz farkasszemet egymással.

Nem megy messze a gengsztervilágtól Fonyó Gergely Idegölő című 2006-os vígjátéka sem, amiben egy kíméletlen, de fogfájós maffiózónak (Gesztesi Károly) egy görögországi munka közben kell felkeresnie a helyi fogorvost, aki egész véletlenül pont a kiszemelt áldozata. Idegölő életet él a 2013-as Mocsok főhőse is: Bruce (James McAvoy) a skót rendőrség kimagaslóan korrupt és senkiházi tagja, aki élvezettel fogyaszt el minden bizonyítékként lefoglalt drog vagy alkohol csomagot és dobja fel ártatlan kollégáit, hogy a saját előléptetését segítse, a múlt démonai azonban őt is utolérik. 

Gauder Áron: Nyócker

A szombat már nyugodtabb vizekre evez: A kupac kuflik következő része mellett, Tímár Péter nosztalgikus musicalje, a Csinibaba lesz látható, előtte pedig Makk Károly és Várkonyi Zoltán közösen jegyzett alkotása, a Simon Menyhért születésével zajlik a délután. Simon István (Szirtes Ádám) a Bükkben készül feleségével (Mészáros Ági) az első gyermekük születésére, de a hirtelen leszakadó tél egyre jobban megnehezíti a leendő szülők életét. A vasárnap este Ujj Mészáros Károly mesebeli tragikomédiája, a Liza, a rókatündér is műsoron lesz: a félénk Liza (Balsai Móni) leghőbb vágya, hogy a hosszas egyedüllét után végre megtalálja az igaz szerelmet, de a rajta ülő szörnyű átok miatt sorra halnak a kérők. Az éjszakát Gauder Áron tabumentesen szórakoztató, animációs gengszter-románca, a Nyócker zárja. Főszerepben Julcsi és Rómeó, Józsefváros két ellenséges maffiafőnökének gyermekei, akik egymásba szeretnek és tervet forralnak a szülők kibékítésére, melynek része a kerület közepén található olajkút és egy házilag barkácsolt időgép is.

március 19., hétfő

Montecarlo! (r.: Fischer Gábor) / Filmcafe, 09:50
A szélhámosnő (r.: Kalmár László) / Duna World, 11:25
Kölyök (r.: Szemes Mihály) / M3, 14:20
Reményvasút (r.: Trencsényi Klára) / HBO2, 19:30
A sejt (r.: Tarsem Singh) / Mozi+, 00:10
Jackie (r.: Pablo Larraín) / HBO2, 22:00

március 20., kedd

Immigrants - Jóska menni Amerika (r.: Csupó Gábor) / Film+, 04:45
Bolondok bálja (r.: Szász Péter) / Duna World, 11:35
Ozorai példa (r.: Kardos Ferenc) / M3, 12:20
Kontroll (r.: Antal Nimród) / Film Cafe, 14:45
A martfűi rém (r.: Sopsits Árpád) / HBO, 00:20
Tiszta szívvel (r.: Till Attila) / Cinemax 2, 01:55
Víkendszerelem (r.: Mihályfi Imre) / M5, 02:10
Utóélet (r.: Zomborácz Virág) / TV2, 03:20
Egy makulátlan elme örök ragyogása (r.: Michel Gondry) / Paramount Channel, 18:45
Kutyaszorítóban (r.: Quentin Tarantino) / Paramount Channel, 03:50

március 21., szerda

Kút (r.: Gigor Attila) / Cinemax 2, 20:30
Szirmok, virágok, koszorúk (r.: Lugossy László) / Duna TV, 23:35
12 majom (r.: Terry Gilliam) / AMC, 16:30
Jól áll neki a halál (r.: Robert Zemeckis) / Paramoun Channel,18:50

március 22., csütörtök

Ezer év (r.: Máriássy Félix) / Duna World, 11:30
A világ közepe (r.: Fejér Tamás) / M3, 21:20
Szemtől szemben (r.: Michael Mann) / Mozi+, 23:25
Tűzoltó utca 25. (r.: Szabó István) / Duna TV, 23:50

március 23., péntek

Idegölő (r.: Fonyó Gergely) / Film+, 10:25
Kétely (r.: John Patrick Shanley) / Cinemax, 18:15
Keresztapa II. (r.: Francis Ford Coppola) / Mozi+, 00:40
Mocsok (r.: Jon S. Baird) / Filmmania, 00:55

március 24., szombat

A varázsló (r.: Palásthy György) / Duna World, 11:30
Egy kupac kufli: Jó éjszakát, Kuflik (r.: Jurik Kristóf, Pálfi Szabolcs) / M2, 14:00
Simon Menyhért születése (r.: Makk Károly, Várkonyi Zoltán) / Duna TV, 15:20
Tizenötezer pengő jutalom (r.: Zsurzs Éva) / M3, 18:15
A Pogány Madonna (r.: Mészáros Gyula) / TV2, 18:55
Csinibaba (r.: Tímár Péter) / Duna TV, 20:40

március 25., vasárnap

Mindenki (r.: Deák Kristóf) / Cinemax 2, 07:50
Külvárosi őrszoba (r.: Hamza D. Ákos) / Duna World, 11:15
A törökfejes kopja (r.: Zsurzs Éva) / Duna TV, 15:25
Már nem olyan időket élünk (r.: Marton Endre) / M3, 20:35
Liza, a rókatündér (r.: Ujj Mészáros Károly) / Film Cafr, 21:00
A filozófus (r.: Zsurzs Éva) / M3, 22:00
Intim fejlövés (r.: Szajki Péter) / Film Cafe, 22:55
Nyócker (r.: Gauder Áron) / Film Cafe, 03:55

Borítókép - Szabó István: Tűzoltó utca 25.