Sokan nem csak a Kádár-korszak, de a teljes magyar filmtörténet egyik legjobb krimijeként tartják számon András Ferenc 1982-ben a Berlinalen is bemutatott moziját, a Dögkeselyűt. A történet főhőse Simon József taxisofőr, akinek egy kisebb veszekedésbe torkolló, mégis átlagosnak látszó fuvar a feje tetejére állítja az életét. Hiába próbálja elhitetni a főnökével, majd a rendőrséggel, hogy két jól szituált asszony útközben észrevétlenül legombolta róla az aznapi bevételt, mindenhol süket fülekre talál. Simon a pénz visszaszerzése és igazának megvédése céljából kamikaze-üzemmódba kapcsol, és a törvényeket megkerülve saját kezébe veszi az ügyet.

A magányos (vagy magának való) taxis figurája András Ferenc filmjében tökéletes eszköz a rendszeren kívüli lét kényszerű vállalásának bemutatására. Cserhalmi György Simonja diplomával a zsebében kapcsolgatja a taxiórát - így legalább megél valamiből. Tíz évvel később Török Ferenc a rendszerváltás fiataljainak hasonló számítását mutatja be: a Moszkva tér Petyája már a diploma megszerzését is feleslegesnek tartja, inkább taxizásba fogna az érettségi után. A személyszállító kisiparos egyébként annyira jellegzetes alakja az 1980-90-es éveknek, hogy az átlagemberek archetípusait lajstromozó Szomszédok panteonjából sem hiányozhatott: Zenthe Ferenc karakterét, Taki bácsit a Nemzet Taxisaként raktározzuk emlékezetünkben.

Az alábbiakban Petya és Taki bácsi életéből villantunk fel néhány képkockát, majd a Dögkeselyű előzetesével kívánunk izgalmakkal teli szórakozást az esti mozizáshoz.

 

De hát a maszekok, azok... / Török Ferenc: Moszkva tér

.

Boci mama önfeledten szórakozik Kigler jó étvágyán, amikor szóba kerül egy piros Zsiguli, amivel „lehet taxizni, meg ilyenek”. Rögtön komolyra fordul a szó, Petya nagymamája ugyanis kizárt dolognak tartja, hogy az unokájából taxisofőr legyen. A taxisok maszekok, a maszekok pedig... Azok? Azokkal mi van? - zárja rövidre a kérdést a tele szájjal visszaszóló Kigler.

 

Én szeretni piros Lada / Szomszédok

 

A Ferihegyre érkező Taki bácsit pillanatok alatt bekerítik a reptéri hiénák, de az öreg halált megvető bátorsággal áll bele a posztért folyó szájkaratéba. A háttérben ugyan feltűnik egy rendőr, de az egyszemélyes felmentősereg a Szomszédok-univerzum törvényei szerint ezúttal is egy rokon alakjában érkezik: Taki bácsi lánya, Alma lehengerlő spontaneitással csinál hülyét a két megszeppent ferihegyi zsiványból.

 

Szemrebbenés nélkül / András Ferenc: Dögkeselyű

DÖGKESELYŰ - Rendezte: András Ferenc. Írta: Munkácsi Miklós, András Ferenc. Kép: Ragályi Elemér. Zene: Kovács György. Vágó: Morell Mihály. Szereplők: Cserhalmi György (Simon), Temessy Hédi (Roska Mária), Maria Gladkowska (Roska Cecília), Perczel Zita (Roska Erzsébet), Blaskó Péter (Siska főhadnagy), Pap Vera (Kati), Bács Ferenc (Kowarski Előd), Udvaros Dorottya (Ági). 115 perc, 1982.

Helyszín: Budapest Rooftop Cinema. Kapunyitás: 19:00. További tudnivalók itt.