Bajor Gizi Színészmúzeum

A 12. kerületi múzeumban igazi fénylő filmcsillagok tűnnek fel ezen az éjen, hiszen este háromnegyed 8 és 9 között Szeleczky Zitáé, Muráti Lilié és Páger Antalé a főszerep. A három színészlegendáról Gajdó Tamás beszélget Nemlaha Györggyel és Kurutz Mártonnal. Később egy korabeli vetítőgépé lesz a főszerep, 11 és éjfél között korbeli filmeket nézhetnek az oda látogatók, de Felméri Cecília Mátyás, Mátyás című díjnyertes animációját is levetítik.

MaNDA

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet idén negyedik alkalommal kapcsolódik be az éjszakai múzeumi programokba. Ahogy minden évben, idén is megismerkedhetnek a látogatók a filmgyártás és megőrzés kulisszatitkaival, a hűvös filmraktárral, filmeket nézhetnek a vetítőben és az udvaron berendezett kertmoziban. A tavalyi program a 80 éves Meseautó köré fonódott, az érdeklődők a filmintézet profiljába tartozó programok mellett megismerkedhettek a digitális filmfelújítással, a Telecine-berendezés működésével és 3D-ben digitalizálhatták kedvenc tárgyaikat. “A gyerekek számára egyértelműen a saját kezű rajzfilmkészítés, a felnőtteknek pedig az autósmozi a Szépjuhászné gyermekvasútnál, az archivátori munka bemutatása és a raktárlátogatás, valamint állandó eseményünk, a filmes totó volt a legvonzóbb program.” - osztották meg velünk tapasztalataikat Jenei Gabriella és Kondákor Ferenc szervezők.

Az idei program a Moszkva tér jegyében telik, és ez egyáltalán nem véletlen választás. “A MaNDA legtöbbünknek a Széll Kálmán tér felől megközelíthető, ami jelenleg átépítés alatt áll, és ezzel eltűnik egy korábbi korszak emblematikus helyszíne, a Moszkva tér. Látjuk a változást minden reggel és este, és felmerült bennünk, hogy idén azt mutatnánk meg, hogy ez a tér és maga a térhasználat hogyan változott az évtizedek során, hogyan lett ez filmre mentve. Ha film, akkor kihagyhatatlan Török Ferenc Moszkva tér című filmje, ha pedig ez a film, akkor nemzedékek, nemzedéki életérzés, így sorvezetőként ezt a gondolatmenetet használtuk fel.” - magyarázták a választást a szervezők. A MaNDA ezen a napon szelfi pályázatot is hirdet. Az ikonikus téren készült önarcképeket a bejáratnál foto-montázsként fogják kivetíteni, a legjobb selfie-t pedig díjazzák.

A Moszkva térből pedig egyenesen következnek a nemzedéki filmek, amelyekből szintén válogatást láthat a MaNDA programjaira kíváncsi közönség. A szervezők elmondták, hogy úgy gondolták, mivel a látogatók korösszetétele az eddigi tapasztalaotok alapján igen vegyes, ezért elővesznek és bemutatnak olyan filmeket is, amik a korábbi vagy a későbbi generációknak is hordozhatnak üzenetet. Így kerül majd levetítésre a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, a Megáll az idő, a Feldobott kő, a Jutalomutazás, vagy az Eszkimó asszony fázik is.

A minden évben népszerű filmes TOTO idén sem marad el. A szervezők idén két játékkal készülnek illeszkedve a két helyszín tematikájához, a MaNDÁ-ban a kortárs- és nemzedéki filmek és alkotók lesznek a fókuszban, az Örökmozgóban pedig mozitörténeti totót tölthetnek ki a látogatók. Maga a totó egy feleletválasztós tesztre emlékeztet, aki jól tölti ki, nyereményt kap!

Örökmozgó Filmmúzeum

103 éve működik mozi abban az Erzsébet körúti épületben, amelyben most a MaNDA mozija várja a filmek kedvelőit, ezen az estén pedig a több mint 100 évet felölelő történetben merülhetünk el: “Az Örökmozgó Filmmúzeumban egyrészt a mozi több, mint 100 éves története fogott meg bennünket. Ennek a múltnak állítunk emléket beszélgetés, totó, vetítések és emléktábla avatás formájában. A másik vezérfonál pedig az, hogy 2015 a fény nemzetközi éve, fény-árnyék nélkül pedig nincs vetítés.” - tette hozzá Jenei Gabriella és Kondákor Ferenc.

Az egyik legrégibb mozink 1912-ben Royal Nagymozgó néven nyitott meg, majd tíz év múlva Vesta Mozgóként látogathatták az új találmány szerelemesei. 1942-től Erzsébet Mozi néven üzemelt, három év múlva a Vesta, majd ’51-ban a Pentele nevet vette fel. Az ötvenes évek közepétől Mátra moziként üzemelt, húsz évvel később pedig Mátra Mese és Ifjúsági Mozira változott a név. 1991. október 3-án nyílt meg a felújított mozi, ami azóta is az Örökmozgó Filmmúzeum nevet viseli.

Délután a fiatalabb nézőkre gondolnak a mozi dolgozói, diafilm mesékkel várják a gyerekeket. Az archaikus hangulat azonban az egész napot végigkíséri: lesz animáció és némafilmvetítés az 1930-as évekből, amit zongorakísérettel élvezhetnek a látogatók, a régi dolgozók személyes tapasztalataikat osztják meg majd a kerekasztal beszélgetésen, emléktáblát is avatnak majd a mozi tiszteletére, az estét pedig Cakó Ferenc homokanimációjával zárhatjuk.

MTVA - Látogatóközpont

Az MTVA idén is három helyszínen, az MTVA Rádió- és Televíziótörténeti Kiállítóhelyen, a a Magyar Távirati Iroda (MTI) épületében és az MTVA Látogatóközpontban szervez programokat a Múzeumok Éjszakája apropóján. A kiállítóhelyen interaktív kaland várja az érdeklődőket, táblagépen olvashatunk bele a kiállított tárgyak történetébe, hallgathatunk bele a kor rádiós anyagaiba, nézhetünk archív fotókat, vagy mozgóképeket, selfiezhetünk Süsüvel vagy a TV Macival, de kipróbálhatjuk a rádió és televízió stúdióban a műsorkészítést is. 18:00-tól éjfélig várják az érdeklődőket, csoport minden órában indul.

Az MTI épületében közel egy órás túrára számíthatnak a látogatók, akik benézhetnek a newsroomba és betekintünk a hírkiadás kulisszatitkaiba is. A 20 fős csoportok 20 percenként indulnak. Az MTVA látogatóközpontjába viszont ne feledkezzünk el előre bejelentkezni! A közel egy órás túravezetés alatt készíthetünk közös fotót a Süsü és a Tévé Maci óriásbábokkal, megtekintjük a Jelmeztár és a Kelléktár egyes darabjait (például az Abigél című filmből), vagy a túravezetés során ismert és népszerű műsorvezetőkkel találkozhatunk.

Uránia Nemzeti Filmszínház

Budapest első mozijainak egyike egy rendhagyó, látványos dokumentumfilm vetítésével járul hozzá a Múzeumok Éjszakájához, együttműködésben az Osztrák Kulturális Fórummal és a filmet forgalmazó Magyarhangyával. 18 és 22 órai kezdettel premier előtti vetítés keretében láthatjuk Johannes Holzhausen osztrák rendező A nagy múzeum című filmjét a bécsi Szépművészeti Múzeum (Kunsthistorisches Museum) felújításáról, gyűjteményéről, működéséről. Az első vetítés után meghívott szakértők beszélgetnek a filmről, vendég lesz Paulus Rainer, a Kunstkammer Wien kurátora, moderátor pedig Mélyi József művészettörténész, kritikus.

20:15-től pedig a Díszteremben különleges tárlatvezetésnek lehetünk szemtanúi: Pompei Live címmel a British Museum "Élet és halál Pompeiben és Herculaneumban" című kiállításán sétálhatunk képzeletben végig.

Folyóiratok éjszakája

Az Iparművészeti Múzeum idén új kezdeményezéssel lapi meg a Múzeumok Éjszakája közönségét. A Folyóiratok Éjszakája minifesztiválon több mint 100 lap szerzőivel és szerkesztőivel beszélgethet a múzeum első emeleti reprezentatív teremsorában felállított standoknál. A legtöbb szerkesztőség korábbi lapszámokat oszt ki az érdeklődőknek, és kedvezményes lapelőfizetésre is lehetőség nyílik. A filmes magazinok közül a Filmvilág is képviselteti magát, pódiumbeszélgetésén délután 4 és fél 5 között Takács Ferenc beszélget beszélget Molnár György filmrendezővel.

A Múzeumok Éjszakája összes programját ITT találod meg.

Még több magazin

magazin

Olyan nincs, hogy valaki mindig tehetséges

Interjú Gellért Dorottyával és Ionescu Raullal, az idei Friss Csillagokkal

A Friss Hús szervezői minden évben felhívják a figyelmet két, pályájuk elején járó fiatal színész munkásságára. A Friss Csillag egyszerre…

tovább

magazin

Orrplasztika, kentaurok és problémás színészek várnak a Friss Húson

Ajánló a fesztivál magyar versenyfilmjeiből – 2. rész

Május 30. és június 5. között rendezik a XII. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált a Puskin moziban. Ahogy az elmúlt években, úgy idén…

tovább

Cannes 2024

Május 14. és 25. között rendezik a filmvilág egyik legrangosabb seregszemléjét, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivált. Francis Ford Coppola, Andrea Arnold, David Cronenberg, Jorgosz Lanthimosz, Paolo Sorrentino és Paul Schrader is versenyben van. A Filmhu ismét a helyszínről jelentkezik a legfrissebb beszámolókkal és kritikákkal.

Emma Stone még a saját ujját is levágja egy szerep kedvéért

Ha prostit veszel feleségül, számíts rá, hogy anyád kiborul

Nagy a verseny az idei Palm Dog díjért

a teljes dosszié

Rendezőnők a magyar filmtörténetben

Nők, akik áttörték az üvegplafont, és rendezőkké tudtak válni a sokáig férfiak uralta magyar filmszakmában. Honnan jöttek ezek az úttörő nők? Hogyan jutottak el az első filmjükig? És hogyan folytatódott a pályájuk? Szederkényi Olga exkluzív portrésorozata a kezdetektől a rendszerváltásig új megvilágításba helyezve vizsgálja a magyar filmtörténetet.

Dr. Balázs Mária, aki öt percig gondolkodhatott, hogy lesz-e ő az első magyar filmrendezőnő

Filmhu podcast #88: Szederkényi Olga és a magyar filmrendezőnők

Riedl Klára, a filmrendezőnő, aki “magyar népi filmmel” futott be 1939-ben

a teljes dosszié
 
hirdetés
 
hirdetés
 
Az élet is egy módja az öngyilkosságnak, csak az a baj, hogy borzasztó sokáig tart.

Emelet

Oszd meg! Az összes idézet