Hétfőn a képernyőn láthatjuk a világ filmfesztiváljait sorra meghódítót Genezis-t, ami legutóbb Sanghajból és a lengyelországi Lagowból is díjjal tért haza. Bogdán Árpád filmdrámája a 2008-as roma gyilkosságok utóhatásait mutatja be, a társadalom különböző szegleteiben élő szereplők szemszögéből. Este egy megkerülhetetlen amerikai horror klasszikus, a Rosemary gyermeke vár ránk, Roman Polanski 1968-as alkotása egy sátáni gyermekáldás borzongató története.

Kedd éjszaka Ujj Mészáros Károly zenében és humorban is bővelkedő romantikus komédiáját nézhetjük meg. A Liza, a rókatündér címszereplője (Balsai Móni) után szó szerint döglenek a férfiak, pedig a szerény ápolónő igazán nem tehet a dologról – úgy gondolja, hogy átok ül rajta és a japán mítoszok rókatündérévé változott. Jobb, ha el sem megyünk aludni, mert éjfél után Szász János történelmi drámáját nézhetjük meg. A nemzetközi produkcióban készült A nagy füzet egy ikerpár szívszaggató hányattatásait örökíti meg a második világháború idejéből.

Szász János: A nagy füzet

Szerda hajnalban két éjfekete hangulatú magyar filmmel folytatódhat a virrasztás. Kostyál Márk 2017-es thrillerje a Szalmakutyák-at idézi. A Kojot főszereplői egy fiatal pár (Mészáros András és Dobra Mária), akik házat örökölnek vidéken, csakhogy a falu korrupt vezetői már kinézték maguknak a telket és mindent megtesznek azért, hogy megkaparintsák. Az éjszakám a nappalod című fekete-komédiában egy inszomniában szenvedő srác, Novák (Czukor Balázs) oldalán indulunk éjszakai barangolásra. Novák megismerkedik egy bűnbandával, amelynek vezetője (Anger Zsolt) bele akarja rángatni a következő akcióba.

Csütörtökön egy újonnan épült társasház lakóinak ügyes-bajos dolgait követhetjük a Szomszédok tiszteletbeli elődjeként is jellemezhető Két emelet boldogság című 1960-as vígjátékban. Péntek hajnalban David Lynch kertvárosi rémlátomása sejlik fel. A Kék bársony fiatal főszereplője (Kyle MacLahan) egy levágott fűl nyomát követve indul el a sötétség útján, ami előbb egy mazochista bárénekesnő (Isabella Rossellini) ágyába, majd a nő pszichopata szeretőjének (Dennis Hopper) anyósülésére vezeti. Este el ne szalasszuk Szőts István neorealista alkotását, a 30 évig dobozba zárt Ének a búzamezőkről-t. A politikai cenzúra áldozatává vált film a világháború tragikus hatását paraszti sorsokon keresztül ábrázolja.

David Lynch: Kék bársony

Szombaton az 1940-es évek népszerű romantikus komédiáinak kiapadhatatlan sorából láthatjuk a Férjet keresek című filmet. Délután Fábri Zoltán meghatározó alkotása következik 1956-ból. A Hannibál tanár úr valódi filmparabola, amely a kisember hatalommal szembeni kiszolgáltatottságáról és a tömegek manipulálhatóságáról mesél. Nyúl Béla (Szabó Ernő) középiskolai latintanár, aki Hannibálról ír tanulmányt, ám emiatt a politika célkeresztjében találja magát.

Vasárnap Páger Antal követ el mindent annak érdekében, hogy ne keljen belépnie a helyi termelői szövetkezetbe a Felmegyek a miniszterhez című komédiában. Mivel a hét nem érhet véget Jávor Pál nélkül, ezúttal a Kerek Ferkó című romantikus komédia kerül elő az archívumból. A film egy régi vágású földbirtokos fiáról szól, aki újfajta öntözőrendszerének tervével és házassági szándékával is ellenszegül az atyai akaratnak. Este a nemrég a magyar tévéfilmnek járó Magyar Filmdíjjal is kitüntetett Terzor látható ismét, amelyben egy ártatlanul elítélt kasszafúró (Anger Zsolt) az ÁVH-tól kap megbízást egy széf feltörésére az 1956-os forradalom közepén.


Július 15. hétfő

Genezis (r.: Bogdán Árpád) / Cinemax / 16:40

Rosemary gyermeke (r.: Roman Planski) / Cinemax / 21:50

Július 16. kedd

Liza, a rókatündér (r.: Ujj Mészáros Károly) / Film Cafe / 23:05

Július 17. szerda

A nagy füzet (r.: Szász János) / Film Mánia / 01:05

Kojot (r.: Kostyál Márk) / HBO 2 / 02:05

Az éjszakám a nappalod (r.: Dési András György és Móray Gábor) / Film Cafe /03:00

Július 18. csütörtök

Két emelet boldogság (r.: Herskó János) / Duna TV / 22:20

Július 19. péntek

Kék bársony (r.: David Lynch) / Film Cafe / 03:55

Ének a búzamezőkről (r.: Szőts István) / M5 / 21:35

Július 20. szombat

Férjet keresek (r.: Martonffy Emil) / Duna World / 11:20

Hannibál tanár úr (r.: Fábri Zoltán) / Duna TV / 14:20

Július 21. vasárnap

Felmegyek a miniszterhez (r.: Bán Frigyes) Duna World / 11:05

Kerek Ferkó (r.: Martonffy Emil) / Duna TV / 15:30

Trezor (r.: Bergendy Péter) / M5 / 21:30

Borító: Az éjszakám a nappalod