A 85 éves filmrendezőnő vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján a kitüntetésről szólva tréfásan megjegyezte, hogy életműdíjakat alkotók általában éltes korban kapnak. Első filmes kitüntetése, az 1975-ös berlini filmfesztivál Arany Medvéje azért volt számára jelentős, mert ezután kapott anyagi támogatást a következő filmjei elkészítéséhez. A temetetlen halott-at Nagy Imre lánya, Nagy Erzsébet kérésére készítette, akihez hosszú évek óta barátság fűzte és aki rendületlenül küzdött apja holttestének felkutatásáért és tisztességes eltemetéséért. A rendező hangsúlyozta, hogy nem történelmi filmet akart készíteni, hanem olyat, amely a hétköznapi emberek, azon belül főként a nők érzelmeit mutatja be. Kiemelte, hogy a történet ugyanakkor korabeli, megbízható dokumentumokra épült.

A temetetlen halott

A film javarészt Nagy Imre börtönben töltött időszakáról szól. Számára megdöbbentő volt, milyen embertelen körülmények között tartották fogva Nagy Imrét: éheztették, családtagjait nem engedték be hozzá, rendszeresen megalázták, így akarták megtörni a lelkét. Noha máig viták zajlanak a kommunista meggyőződésű, paraszti sorból származó Nagy Imre történelmi szerepéről, ő hősnek tekinti abban az értelemben, hogy nem egyezett ki a Kádár-rezsimmel, tudván, hogy ez az életébe kerül. Emlékeztetett arra, hogy a kivégzést elrendelő Kádár János MSZMP-főtitkár Nagy Imre 1989-es ünnepélyes újratemetésekor már súlyos beteg volt és néhány nappal később elhunyt.

Forrás: Molodist Filmfesztivál

Mészáros Márta szólt néhány szót az Aurora Borealis - Északi fény című készülő filmjéről is, amelyben ez egyik főszerepet Törőcsik Mari játssza. A film két idősíkon, az 50-es években és napjainkban játszódik. A rendezőnő szavai szerint ez a film is nehéz női sorsokról szól és arról, hogy nem szabad hazudni. 

Forrás: MTI / Borítókép: Molodist Filmfesztivál