Vancsa Lajos
1920-2008

Vancsa Lajos operatőr 1938-ban került a Magyar Film Irodához. Kezdetben filmlaboránsként dolgozott, később rövidfilm-rendezők mellett volt segédoperatőr. 1950-től a filmgyár operatőre. Mind a hazai mind a külföldi fesztiválokon, versenyeken a Bölcsők című filmmel ismerték meg a nevét. A tudományos-ismeretterjesztés egyik legkiválóbb hazai képviselője. Keresett fotográfus volt. Főiskolai végzettség nélkül is professzionális operatőrré vált.

Kollányi Ágoston rendező állandó alkotótársa volt. (pl.: Akvárium, Aggtelek, Ragadozó növények, Álmodik az állatkert, stb.)   Munkáik a népszerű-tudományos filmezés jellegzetes hazai értékeit sorakoztatják fel. Azonosultak választott témájukkal, mindenekelőtt a természettel. Lényegre törő látásmóddal, költői formanyelven való fogalmazással közelítette meg valamennyi izgalmas témáját. Több mint 400 ismeretterjesztő- és oktatófilmet forgatott. Jellemzői között meg kell említeni a téma humanizálását: személyesség a tárgyilagosság érdekében. A természetfilmek mellett képzőművészeti munkái is jelentősek. (Kovács Margit, Munkácsy, Csók István, Passió Rimócon, Bartók Béla, Aranymetszés, stb.)  Kirándult a kisjátékfilm (R: Kollányi Ágoston: Kati és a vadmacska) valamint a játékfilm területére is (fekete-fehérben forgatott filmje a Nehéz kesztyűk – R: Varasdy Dezső). Olykor rendezett is (A burgundi bor ünnepén).

1961-ben Balázs Béla-díjjal, 1974-ben érdemes művész kitüntetéssel és 1997-ben a 28. Magyar Filmszemle életműdíjával ismerték el munkásságát.