A Napszálltával együtt 21 film versenyez a velencei Arany Oroszlánért a Venezia75 szekcióban, a zsűri elnöke idén Guillermo del Toro filmrendező lesz. Nemes Jeles László lebilincselő társaságba került az idén is: a versenyző filmek közt van például a Coen testvérek (Fargo, A nagy Lebowski) The Ballad of Buster Scruggs című westernje, és a Gravitáció és az Ember gyermeke rendezőjének, Alfonsó Cuarón új alkotása, a Roma is. Utóbbi kettő már most nagy port kavart, mert a Netflix forgalmazásában sokkal hamarabb eljutnak a nagyközönséghez, mint a programban szereplő többi alkotás. 

Damien Chazelle: First Man / Forrás: La Biennale di Venezia

A program egyetlen női rendezője Jennifer Kent, aki The Nightingale című filmjével száll versenybe – a női rendezők hiánya miatt augusztus 11-én feminista szervezetek nyílt levelet is intéztek Alberto Barberához, a fesztivál művészeti igazgatójához. A fesztivált Damien Chazelle, a Kaliforniai álom rendezőjének új drámája, a First Man nyitja meg, amelyben Ryan Gosling alakítja Neil Armstrongot, az 1969-es Holdra szállás idején.

Több olyan alkotó feltűnik a versenyprogramban, akiket általában Cannesba szokták meghívni: Olivier Assayas (Doubles Vies), Jacques Audiard (The Sisters Brothers), Yorgos Lanthimos (The Favourite) és Mike Leigh (Peterloo) is a Lidón fogja bemutatni legújabb alkotását, ahogy a Call Me By Your Name rendezője, Luca Guadagnino is, aki Dario Argento Suspiriá-ját dolgozta fel sajátos, érzéki stílusában.

A versenyprogramban kapott helyet Rick Alverson The Mountain című alkotása, a Natalie Portman főszereplésével készült, Brady Corbet által rendezett Vox Lux, valamint Paul Greengrass  Július 22. című, a 2011. július 22-ei norvég terrortámadást feldolgozó filmje. Az Oscar-díjas A mások élete rendezője, Florian Henckel von Dommersmarck újra az anyanyelvén forgatott filmmel (Werk ohne Autor) tér vissza Velencébe, ami a maga 188 percével a leghosszabb az idei versenyprogramban.

Jacques Audiard: The Sisters Brothers / Forrás: La Biennale di Venezia

A nemzetközileg színes programot tovább bővíti a belga David Oelhoffen (Távol az emberektől) a Fréres Ennemis című alkotása, az olasz származású Mario Martone Capri-Revolution című munkája és Roberto Minervini amerikai-olasz-francia filmje, a What You Gonna Do When the World's On Fire? is. A Szkafander és pillangó rendezője, Julian Schnabel Willem Dafoe főszereplésével mutatja be At Eternity's Gate című alkotását, a mexikói Carlos Reygadas a Nuestro Tiempo-val, Gonzalo Tobal pedig az Acusada című filmjével érkezik, a program egyetlen Kelet-Ázsiai alkotása pedig a Zan(Killing) lesz Shinya Tsukamoto rendezésében. 

Brady Corbet: Vox Lux / Forrás: La Biennale di Venezia

A fesztiválon debütál Szőcs Petra első nagyjátékfilmje, a Déva is, amely a Biennale College Cinema tehetséggondozó programjának támogatásával készült. A programban két másik alkotás szerepel a Déva mellett: az olasz származású Margharita Ferri Zen in the Ice Rift című első filmje egy 16 éves tomboy, hokizó lányról szól, akinek naponta meg kell védenie magát a maszkulinitása miatt. A harmadik film a török Emre Yeksan Yuva című munkája egy férfiról szól, aki a családját és munkáját hátrahagyva kivonul a természetbe.

Akit érdekelnek a fesztivál további szekciói, az a hivatalos oldalon folytathatja a böngészést. A 75. velencei filmfesztivál szeptember 8-án ér véget, az Arany Oroszlán-életműdíját Vanessa Redgrave és David Cronenberg kapja.

Borítókép: Luca Guadagnino - Suspiria