Idő van (1985, rendezte: Gothár Péter)

A Balatonra készül a Halasi család, nyugalmukat azonban egy sor fegyveres őr, a nyaralókastély gondnoka, és Halasiné arcára nőtt, eltűntethetetlen Szőrszál bonyolítja. Groteszk humor, társadalomkritika és a végletekig fokozott abszurditás Gothár Péter filmjében, melynek Esterházy Péter a forgatókönyvét jegyzi.

 


Tiszta Amerika
(1987, rendezte: Gothár Péter)

Két évvel később ismét együtt dolgozott Gothár és Esterházy: Tölgyesi Frigyes (Lukáts Andor) egy amerikai IBUSZ utazást követően nem tér haza, és inkább egy jamaikai testvérpárhoz csatlakozva élvezi tovább a nyugati kényelmet. Idővel azonban ismét egyedül marad, majd váratlanul megérkezik az apósa, hogy hazavigye magával. Az Idő van és a Tiszta Amerika is a 80-as években jellemző nemzedéki közérzetfilmek gazdag műfajába tartoznak.


Anna filmje
(1993, rendezte: Molnár György)

Anna (Ráckevei Anna) és férje, az Író (Cserhalmi György) újra gyermeket várnak. A rendszerváltás körüli Magyarország hangulata és az elmúlt évtizedek történelmi alakulása a pár és az ő szüleik sorsát is meghatározta, így egy kérdés köré épül a történet: lehet-e, kell-e gyereket szülni, ebbe a megváltozott világba? Esterházy Péter Hrabal könyve, A szív segédigéi és más írásai alapján, a forgatókönyvet a film rendezője, Molnár György készítette.


Érzékek iskolája
(1996, rendezte: Sólyom András)

Esterházy Tizenhét

hattyúk című regénye alapján készítette el Sólyom András az Érzékek iskoláját, amelyben gey húszéves cigánylány, Csokonai Lili (Gryllus Dorka) archaikus nyelvű naplóbejegyzései alapján ismerjük meg egy viszonzatlan szerelem történetét. A lány folyamatos narrálásától egy érzelmekkel teli, egy szubjektív, múltbeli utazásba látunk bele.

 
+1 Ajándék ez a nap (1979, rendezte: Gothár Péter)

Esterházy Péter egyik kedvenc filmjével búcsúzunk, amelyet többszörös alkotótársa és barátja, Gothár Péter készített. Főhőse Irén (Esztergályos Cecília), a 30 éves óvónő, aki új életet akar kezdeni szeretőjével, ehhez azonban ki kell lépnie a társbérlői sorból, és saját lakást kell keresnie. Szívességek, alkuk és kompromisszumok sorozatán kell végigküzdenie magát, hogy a hőn áhított, félkész lakást végre birtokba vehesse.

 
Fotó: Balogh Zoltán (MTI)