A június 23-i évzáró-diplomaátadó ünnepséggel véget ért a Színház- és Filmművészeti Egyetem 2016/2017-es tanéve. Az egyetem három Intézetében (Színházművészeti-, Film- és Média, Elméleti és Művészetközvetítő) valamint a Doktori Iskolában a II. félév során összesen 431 hallgató tanult. A diplomaátadón 52-en vehették át BA vagy MA oklevelüket, 4-en kaptak habilitációs oklevelet, 7-en szerezték meg a doktori fokozatot.

A korábbi évekhez hasonlóan az egyes szakokra kimagaslóan magas volt a jelentkezések száma. A túljelentkezések aránya több képzési területen is közel ötvenszeres volt. A legnagyobb érdeklődés idén is a színművész szak (582 felvételiző 13 helyre), a film- és televíziórendezés szakra (317 felvételiző 6 helyre) iránt volt, de igen sokan jelentkeztek kameraman, vágó és televíziós műsorkészítő szakra, valamint a második alkalommal meghirdetett rendező asszisztens képzésre.

Az SZFE mára fogalommá lett dokumentumfilm-rendező - portugál és belga egyetemmel közös – nemzetközi képzése, a DocNomads immár ötödik évfolyamához érkezett. Az akkreditációs folyamat lezárultával a közeljövőben megindul a filmes szakterület másik (külföldi egyetemekkel közös joint-master) képzése, a Viewfinder elnevezésű operatőrképzés, amelynek felvételi folyamata jelenleg is zajlik. A közelmúltban döntés született a forgatókönyvíró mesterképzési szak, illetve a Puppetry nemzetközi bábos mesterképzési szak létesítéséről, amely miniszteri engedélyezésre vár. Az Erasmus+ programok segítségével megvalósuló nemzetközi mobilitás mértéke a jelen tanévben elérte az előző tanévben mért érték háromszorosát, hallgatói, oktatói és munkatársi mobilitások valósultak meg.

Továbbra is napirenden van az intézmény új campusának kérdése, amelynek szükségességében a szakmai közvélemény és a fenntartó egyaránt egyetért. Az államtitkárság és egy állami projektcég közreműködésével az egyetemi épületegyüttes helyének keresése folyamatban van, az SZFE intézeteinek bevonásával pedig elkészült a részletes műszaki igények felmérése, amelyeknek az új épületnek – bárhol is nyerjen elhelyezést – eleget kell tennie. A tervpályázat jelenleg kiírásra kész állapotban van, a volt BM kórház területét, mint a legjobb jelenleg ismert lehetőséget alapul véve.

Az elmúlt időszakban erősödött az SZFE jelenléte az elektronikus és nyomtatott médiában, és a szakmai közvélemény formálói körében. Az intézmény kommunikációja nemcsak mennyiségileg növekedett, hanem megjelenését tekintve is előrelépett. Ez a folyamat az arculatváltással és az új honlap elkészítésével és elindításával kezdődött meg. Az SZFE intenzíven jelen van a közösségi média felületein is: Facebook oldala több mint 10 ezer követőt tudhat magáénak, különböző videóival intenzíven jelen van a youtube-on is. A másfél évvel ezelőtt indított oldal látogatóinak száma 75 ezer fölött van.

Az egyetem, mint kulturális helyszín ismertsége olyan események, mint a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál vagy a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál befogadásával (az Ódry Színpad, mint helyszín) szintén nőtt. A február elején első alkalommal megrendezett FACT (Festival  Arts Cinema Theatre)  nemzetközi fesztivál és a mellette párhuzamosan zajló E:UTSA (EUROPE: Union of Theatre Schools and Academies) egyetemi szervezet éves konferenciája az egyetem nemzetközi jelenlétét erősítette.

2017 elején létrejött az a művészeti egyetemeket tömörítő konzorcium, amelynek részeseként az Színház- és Filmművészeti Egyetem 234 millió forint támogatást nyert el az EFOP keretből. Ebben a több éves projektben oktatásmódszertani kutatások, illetve eszközök beszerzése szerepel, fő célja a tanulói és művészi képesség kibontakoztatása a közoktatási intézményekben. Ez lehetőséget teremt arra, hogy a Zeneakadémia és a Képzőművészeti Egyetem gyakorlatához hasonlóan az SZFE-n is elindulhat egy intenzívebb együttműködés a potenciális hallgatókat képző középiskolákkal és mód nyílik egy jövőbeni saját közoktatási intézmény alapjainak lerakására.

A Film- és Médiaintézet is sikeres és eredményes, sok hazai és nemzetközi fesztivál díjat hozó évet tudhat maga mögött. Oscar-díjat nyert az SZFE egykori hallgatója, Deák Kristóf Mindenki című filmjével, aminek létrejöttében számos volt és jelenlegi hallgató vett részt. Kis Hajni Szép alak című alkotása bekerült a diák Oscar öt legjobbja közé. A film egyébként 18 országban szerepelt eddig, 26 fesztiválra kapott meghívást és 4 díjat hozott el.

A Cannes-i Filmfesztivál kisfilm kategóriájában versenyzett Szentpéteri Áron Láthatatlanul című munkája. Az egyetem osztályvezető tanára, Enyedi Ildikó az idei berlini filmfesztiválon Arany Medve díjat nyert Testről és lélekről című filmjével, majd nemrég elhozta a Sydney-i Filmfesztivál fődíját is.

Nagy Zoltán Enyhén sós című filmjét jelölték a Magyar Filmhét Kisjátékfilmes kategóriájában. A rendező másik munkáját, az Átváltozást 2 év alatt 13 országban vetítették, 18 fesztiválon vett részt és 2 díjat nyert. A Betonzaj (rendező: Kovács István) 2 év alatt 20 ország 29 fesztiválján vett részt és 6 díjat kapott, a Mélyvízben (rendező: Fekete Tamás) közel 3 év alatt 13 országban járt, 15 fesztivál meghívást kapott és 3 díjat hozott el.

Az elmúlt évben szinte valamennyi hazai rövidfilmfesztiválon a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmje nyert. A tavalyi BUSHO fődíját Kovács István Betonzaj című filmje, míg a miskolci Cinefest diákszekcióját Hartung Attila Mindig csak című alkotása nyerte. Az idei Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmes Fesztiválon is nagy volt az SZFE-s siker: a fődíjat Freund Ádám vehette át Földiek című diplomafilmjéért, a legígéretesebb 30 év alatti rendezőnek Fekete Tamást választotta a zsűri Asszó című munkájáért, elismerő oklevelet kapott Fatér Ambrus: (Légmell) és Szentpéteri Áron (Láthatatlanul). A legjobb férfi színész díját Vilmányi Benett negyedéves színész hallgató kapta Fekete Tamás Asszó és Dudás Balázs Welcome című filmjében nyújtott alakításáért.

Az Aranyszem Operatőr Fesztiválon Nagy Marcellt a F.É.SZ.E.K. című zenés klip fényképezéséért díjazták, a diák kategória győztese a Földiek című film fényképezéséért Gyuricza Mátyás lett, tévéfilm kategóriában pedig Dévényi Zoltán kapott díjat a Szürke senkik operatőri munkálataiért. A dokumentumfilm készítés a Filmintézet másik sikeres ágazata: az elmúlt tanévben több mint 100 fesztiválszerepléssel 20 nemzetközi díjat szereztek a dokumentumfilm rendező hallgatók.

Az Intézet vendége volt az Arany Medve díjas kínai filmrendező Xie Fei, Val Kuklowsky nagynevű sound designer, sound supervisor és Evgenia Dodina, az izraeli színjátszás egyik legkiemelkedőbb alakja.

Forrás: SZFE, mti