Egy igazán dühös ember

Premierdátum: június 10.

 

Rablók támadnak egy milliós szállítmányt rejtő páncélautóra, a hallgatag újonc viszont könnyedén elbánik velük. Társai ennek ellenére egyre kevésbé bíznak a titokzatos férfiban. Ez valószínűleg csak egy újabb feledhető akciómozi lenne Jason Statham sok hasonló filmből álló életművében, ha nem Guy Ritchie, a mindkettőjük karrierjét megalapozó gengszterkomédiák rendezője dirigálná benne a brit keményfiút. Most ugyan kevésbé szövevényes műfajban játszanak, mint mondjuk a Blöff idején, de minden jel arra utal, hogy a páros egy feszes és szórakoztató akció-thrillert szállít le nekünk.

 

Freaky

Premierdátum: július 1.


Mary Rodgers 1972-ben megjelent testcserélős gyerekregényét már többször feldolgozták, de valószínűleg a Lindsay Lohan és Jamie Lee Curtis főszereplésével készült Nem férek a bőrödbe (2003) a leghíresebb mind közül. A korábbi családi filmes adaptációk után Christopher Landon (Boldog halálnapot 1-2.) horrorfilmes köntösbe öltöztette az ismert történetet. Millie (Kathryn Newton) egy átlagos tinilány, akinek életét egy brutális sorozatgyilkos (Vince Vaughn) borítja fel: miközben a férfi megpróbálja megölni, egy természetfeletti tőr segítségével testet cserélnek. Ebből az alapszituációból egy rendkívül szórakoztató horrorfilmet hoztak össze az alkotók, ami egyszerre brutális, meta és még a paródia határvonalát is súrolja a humoros helyzetekkel. Abszolút kellemes nyári esti borzongás.

 


Még egy kört mindenkinek

Premierdátum: július 1.

 

Thomas Vinterberg a Még egy kört mindenkinek című filmjében az uralkodó sztereotípiákkal tudatosan szembemenve a fokozott alkoholfogyasztás számos különféle vetületét villantja fel. Egyikük negyvenedik születésnapján négy gimnáziumi tanár úgy dönt, az általános fásultság legkézenfekvőbb ellenszere a vérben akkurátusan fenntartott alkoholszint. Nem holmi esztelen ivászatról van szó, a férfiak egy tudományosan is megalapozott, alaposan dokumentált kísérletbe fognak, törvényszerűen kontrollálhatatlan és erősen ellentmondásos eredménnyel. A film legemlékezetesebb részei a történelemtanárt csodálatos aprólékossággal és energiával megformáló Mads Mikkelsen jeleneteihez kapcsolódnak, aki ismét bizonyította, a legnagyobb színészlegendák között a helye.

 

Tobi színei

Premierdátum: július 1.

 

Esélyegyenlőségről és egymás elfogadásáról bőven van még mit tanulnia a magyar társadalomnak, erre tökéletes eszköz a dokumentumfilm, azon belül is Bakony Alexa hiánypótló alkotása. Tóbiás egy 18 éves fiú, aki női testbe született. Szerencsésnek mondhatja magát, mert a családja elfogadja őt, de az út az identitásának felfedezése és a társadalom elfogadása felé így is rögös. A rendező több éven át követi Tobi életét, megismerjük az édesanyjával való kapcsolatát, és a szivárványos zászló mögött egy felnövés előtt álló fiatal személyisége rajzolódik ki. Egy ideális világban sok ezer nézőhöz eljut majd Tobi története, és a hatására egy kicsit elfogadóbb, empatikusabb hely lesz az országunk. 

 

Űrpiknik

Premierdátum: július 1.

 

A nyár legőrültebb magyar mozifilmjét egy elsőfilmes rendező, Badits Ákos hozza el nekünk. Az Űrpiknik egy neonfényes buddy-movie, ami már papíron is felcsigáz (forgatókönyvírója a legfrissebb magyar influenszer-író-Youtuber Benedek Ágota): a különc egyetemista lány véletlenül kapcsolatot létesít egy önbizalomhiányban szenvedő űrlénnyel, aki azért érkezik a Földre, hogy a közelgő apokalipszis elől kimentse innen rajongása tárgyát, Zalatnay Cinit. Minden esély megvan rá, hogy a bubifrizurás Takács Zalán és Walters Lili legyen nyáron a kedvenc filmes párosunk, de nagyon várjuk Árpa Attilát is intergalaktikus főgonoszként. 

 

Fekete Özvegy

Premierdátum: július 8.


A nyári premierek közül ezt kell a legkevésbé ajánlani: aki az elmúlt másfél évben fél óránál többet töltött az interneten, az tud a létezéséről, és pontosan tudja, mit várhat tőle. A budapesti helyszínek miatt talán még azok is be fognak ülni rá, akik alapvetően idegenkednek a Marvel-univerzumtól. A Scarlett Johansson által eljátszott Fekete Özvegy útja azért vezet a magyar fővárosba, hogy szembenézzen a múltjával, a családi ügyek elintézésében Rachel Weisz, David Harbour és Florence Pugh lesz a partnere. Van egy erős sejtésünk, hogy Pugh, aki a Midsommarban és a Kisasszonyokban is rendkívüli alakítást nyújtott, át fogja venni a stafétabotot Johanssontól, és még számos Marvel-filmben fogjuk őt látni.

 

Sweat

Premierdátum: július 8.

 

2020-ban mutatták be a cannes-i filmfesztiválon, de most 2021-ben is fájdalmasan aktuális társadalmi jelenséget jár körbe a Sweat című lengyel-svéd film, amely egy bensőséges portrét rajzol meg egy több százezres táborral bíró influenszerről. Sylwia a teljes életét az edzőteremben és az online térben éli. A látszólagos tökéletesség felszíne alatt azonban meg nem értettség, elzárkózás, magány és szeretetéhség rejtőzik, amit egy idő után már nem tud elrejteni a külvilág elől.

 

Minari

Premierdátum: július 8.

 

Az idei Oscar-gála legjobb pillanatát a 73 éves Yuh-Jung Youn-nak köszönhetjük, aki a Minariban nyújtott alakításáért megkapta a legjobb mellékszereplőnek járó szobrot, és közben zavartalanul flörtölni kezdett Brad Pittel. Lee Isaac Chung önéletrajzi ihletésű filmjében nem csak a nagymama alakítása emlékezetes, az amerikai farmgazdálkodásban szerencsét próbáló koreai család összes tagját azonnal a szívünkbe zárjuk. Chung a saját gyerekkoráról mesél, de az önmegvalósítás, az álmok hajkurászása, a magunkba és a társadalmunkba vetett hit mégis univerzálissá teszi a Minarit.

 

Becsúszó szerelem

Premierdátum: július 15.

 

Manapság nagy szükség van az elfogadást hirdető filmekre, hát még úgy, ha a pozitív üzenetet szórakoztató és humoros formában adják át. Nagy Viktor Oszkár a lelátók világát és a gyermekvállalás érzékeny kérdését használja fel arra, hogy előadhassa vágyát egy ugyanennyire futballbolond, de kevésbé előítéletes Magyarországról. Ebben elsőrangú magyar színészek segítenek neki: Gombó Viola Lotti brillírozik a mindent felforgató, öntörvényű Lüszi szerepében, Ötvös András pedig pár pillanat szerethetővé teszi az ultra életmód, a család és a szerelem háromszögében viaskodó, agresszivitásra mindig kapható Gyulát. Nyári romkom, amellyel az Eúropa-bajnokság vége után a futballelvonási tüneteink is kezelhetjük.

 

Dzsungeltúra

Premierdátum: július 29.

 

Első látásra a Disney újabb pofátlan profitmaximalizálási kísérletének tűnik a saját vidámparki attrakciójuk alapján gyártott dzsungeles, gőzhajós misztikus kalandfilm. És hát az is, csak közben nem szabad elfelejteni, hogy A Karib-tenger kalózainak is ugyanez volt az eredete. Meg azt sem, hogy két lehengerlően rokonszenves világsztárt, Emily Bluntot és Dwayne Johnsont nyertek meg az Élet fája gyümölcséért folytatott küzdelemhez. Alighanem az Indiana Jones-filmekhez nyúltak vissza a készítők, és aki még most is hihetetlenkedik, nézze meg a trailer végét. Egyszerűen nem lehet unalmas egy film, amelyben egy német tengeralattjáró torpedóval támad egy trópusi folyón.

 

The Suicide Squad – Az öngyilkos osztag

Premierdátum: 2021. augusztus 5.

 

Az általában kapkodósan építkező DC univerzum legjobb döntésének bizonyulhat James Gunn lenyúlása a konkurenciától azzal a céllal, hogy rebootolja a feláldozható szupergonoszokból álló csapatukat. A feladathoz láthatóan szabad kezet kapott: Margot Robbie-n kívül kiszórt mindenkit az osztagból, és kevésbé ismert, ám sokkal harsányabb DC-figurákkal töltötte fel a rangsort (John Cena, mint Amerika kapitány izomagyú változata már most kiemelkedik). Az egészet pedig teleinjekciózta pofátlan humorral, így az előzőnél jóval kedvelhetőbb Öngyilkos osztagra számíthatunk, akiket talán még sajnálni is fogunk, ha küldetés közben fűbe harapnak.

 

Demonic

Premierdátum: augusztus 5.

 

Neill Blomkamp 2009-ben felforgatta a filmvilágot a District 9-nal, melyben az inváziós sci-fi zsánerét értelmezte újra migrációs problémákat feldolgozó társadalmi drámaként, megspékelve jó adag horrorrall. Az utóbbi 6 évben az elkaszált Alien-folytatás helyett kisfilmeken dolgozott, 2021-ben pedig visszatér a mozikba a Demonic című nagyjátékfilmjével, melyben keverednek a természetfeletti horror és a sci-fi elemek. A film középpontjában egy fiatal nő áll, aki valamilyen szimuláció folytán kapcsolatba lép az anyjával, akivel régre visszanyúló konfliktusa van. A szimuláció közben viszont nemcsak az anyjával való traumái jönnek elő, hanem egy démon is elszabadul. Az első teaser alapján biztosak lehetünk, hogy Blomkamp megint csavar egyet a sci-fi-horror zsánerén és egy egészen szokatlan, zsigeri élményben lesz részünk a nyáron.

 

Free Guy

Premierdátum: augusztus 12.

 

A Truman Show és a Rontó Ralph sajátos elegyének tűnik a Deadpoolként éppen szünetet tartó Ryan Reynolds új akcióvígjátéka: az általa alakított Guy egy nap ráébred, hogy csupán egy NPC (azaz nem a játékos által irányított karakter, lényegében statiszta) egy Grand Theft Auto-szerű, nyitott világú akciójátékban. Emiatt elhatározza, hogy a saját (és a játék világának) korlátait átlépve a kezébe veszi önnön sorsát. Ígéretes koncepció, ami rengeteg lehetőséget ad az akciófilmek és a videójátékok kliséivel való kreatív játszadozásra, remélhetőleg az alkotók ezt jól ki is tudják használni.

 

Vaksötét 2.

Premierdátum: augusztus 12.

Az Evil Dead remake-kel berobbanó Fede Álvarez Vaksötét című második nagyjátékfilmjét Magyarországon forgatta, az egyik kulcsszerepet pedig magyar lánynak, Törőcsik Franciskának adta. A szinte végig sötétben játszódó filmben három fiatal próbál meg kirabolni egy vak öbölháborús veteránt (szerepében a zseniálisan félelmetes alakítást nyújtó Stephen Lang), ám arra nem számítanak, hogy a férfi még vakon is egy gyilkológép, szörnyű titokkal a pincében. A Vaksötét folytatását az eredeti film társírója, Rodo Sayagues rendezi, a történet szerint pedig pozitívabban szerepben fogjuk látni az exkatonát: a vak férfi egy eldugott kabinban nevel egy árva kislányt, akit egy csapat bűnöző elrabol tőle, neki pedig el kell hagynia a biztonságot nyújtó otthonát, hogy megmentse a lányt. A főszerepre visszatér Lang, és reméljük a folytatás megtartja az első rész minimalista, de annál fesztültebb izgalomfaktorát is.

 

Kampókéz

Premierdátum: augusztus 26.

 

Aki a 90-es évek horrorjain nőtt fel, egyszer legalább biztosan kipróbálta, mi történik, ha éjszaka otthon a tükör előtt kiejti ötször Kampókéz nevét – és valószínüleg nagyon fellélegzett, hogy a félkarú gyilkos mégsem jött el érte. Az 1992-es eredeti nemcsak egy emlékezetes városi legendával, hanem egy meggyilkolt rabszolga bosszúálló szellemeként az afro-amerikai horrorfilmek legikonikusabb karakterével is gazdagította a világot. A dzsentrifikált lakótelepen játszódó folytatás/rebootot nem csak azért várjuk, mert eredeti megformálójával (az évek során ezernyi méhcsípést kiállt Tony Todd) hozza vissza Kampókezet, hanem mert Jordan Peele (Tűnj el!, Mi) forgatókönyve alapján készült, és mostanság nála egyetlen amerikai filmes sem tudja természetesebben összefűzni a társadalmi szatírát a rémísztgetéssel.

címlapkép: Walters Lili az Űrpiknikben