Idén januárban már 9. alkalommal rendezik meg a dokumentumfilmek egyik legrangosabb hazai ünnepét, a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált (BIDF). A fesztivál idei mottójának a szomszédunkban dúló háború, az energia- és gazdasági válság miatt kialakult közhangulat miatt a következő lett: Tiszteld az életet! Ne ölj! Ne vedd el mások életét és lelkét, múltját és jelenét, szabadságát és örömét, alkotását és hitét, ne pusztítsd el a környezeted!

 

A különböző szekciókat a fesztivál zsűrijének tagjai népszerűsítik, elmondják, hogy melyik filmek érintették meg őket leginkább, hogy melyik alkotások voltak a személyes kedvenceik, vagy akár azt is, hogy mit gondolnak a filmekben felmerülő társadalmi, politikai vagy éppen személyes kérdésekről. 

 

Idén 60 filmmel, 200 vetítéssel, 50 civil nagykövettel, 30 nemzetközi zsűritaggal, 50 külföldi filmalkotóval vár több tízezer nézőt 10 hazai város. A budapesti Cinema City Mammut mozi mellett Debrecen, Eger, Jászberény, Pécs, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Veszprém vetítőtermeiben láthatóak a BIDF filmjei.

A dokumentumfilmeket hét szekcióban, közte öt egész estés versenykategóriában vetítik – lesz Oscar-jelölt, Európa-díjas, Velencében, a Berlinalén, vagy épp a Sundance-en kitüntetett film is.

 

A nemzetközi bemutatók közül érdemes kiemelni Az utolsó hazatérés (Last Flight Home, USA), Otthon a romokon (A House Made of Splinters, Dánia, Svédország, Ukrajna), Örök tavasz (Eternal Spring, Kanada), Szabadság tűz alatt (Freedom on Fire, Ukrajna, USA) és a Mi svédek és a COVID (The SwedishModel, Svédország) című filmeket. 

A BIDF-en számos magyar filmet is megnézhetünk majd, például a Fortuna vendégei (Kálmán Mátyás), Túl közel (Püsök Botond), Nagyapám kertje (Varga Gábor), Révészek (Tóth Péter Pál), A falu mestere (Gál Tamás), Tiktak Peti (András Petróczy & Tulian Aczél), Habiszti / Csak azért is! (Dobray György) és a Hiányzol, Marius (Becz Péter) című alkotásokat.

 

Címlapképen: Jordán Adél és Székely Kriszta