A Hargita megyei kisközségben, Etéden játszódó történet eseményeit egy idegen érkezése indítja el: a sikeres divattervező turistaként érkezik a településre, jelenlétének híre futótűzként terjed a helyiek között. A tűz a hagyományok szerint élő és öltözködő asszonyoknak fenyegetést, a dekoratív nőnek azonnal udvarolni kezdő férfiak számára bizsergető melegséget jelent. Az asszonyok el akarják kergetni a férjeiket megbabonázó nagyvárosi boszorkányt, végül inkább szövetkeznek vele, hogy a nő tanácsaival, segítségével ők is átalakítsák a szürkétől a feketéig terjedő színskálán mozgó ruhatárukat, és megmutassák a helyi férfiaknak, hogy „ők is tudnak szépek lenni”.

Simó Ibolya kisjátékfilmje a Mecenatúra program Huszárik Zoltán pályázatán elnyert támogatásnak köszönhetően valósulhatott meg. A székelyudvarhelyi rendező korábbi munkáival sem távolodott el a régiótól. Szintén a Médiatanács támogatta Tomi, Ervin és az iskola című, a hargitai havazások idején az egy-egy diáktól több kilométernyi járásra lévő iskolák megközelíthetetlenségéről szóló, vagy a kivándorlás okait vizsgáló, Monyo+Baba - A szabadság ára, összehangolva címmel bemutatott dokumentumfilmjét.

A Falu fessön felszabadító könnyedséggel szolgál az előző munkák komor témaválasztása után. A film autentikusságát az amatőr szereplők hivatottak erősíteni, a valós alapokról pedig a rendező barátai gondoskodtak, akik közül néhányan a filmben szereplő divattervezőt jellemző új szokásokkal, életvitellel érkeztek a környék falvaiba. Az egyes vélemények szerint hrabali-menzeli hangulatú filmet vasárnap este 23:15-től láthatjuk az M2 műsorán.

Falu fessön, 26'

Időpont: június 24. / 23:15 / m2   

rendező: Simó Ibolya

forgatókönyvíró:  Simó Ibolya, Mangold Anikó, Muszka Sándor

operatőr: Bántó Csaba

vágó: Kővári Szabolcs Olivér

szereplők: Barabás Árpád, Boda Lajos, Balás Éva, Varga Márta, Molnár Enikő, Kelemen Ágnes

hangmérnök: Markos Levente