A január 20-28 között, a franciaországi Biarritzban megrendezett FIPADOC Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon a Young Europeans Award (Fiatal Európaiak Díj) nevű elismerését kapta meg Püsök Botond Túl közel című filmje – számolt be róla a Filmtett. A díj 3000 eurónyi pénzösszeget jelent az Erasmus+ franciaországi szervezete felajánlásával. 

A magyar-román koprodukcióban, az On the Spot alkotóinak közreműködésével készült Túl közel főszereplője Andrea, aki egyedül épít két gyermeke számára egy biztonságos, új életet, miután abuzív expartnerét börtönbe juttata, küzdelmeit azonban folyamatosan megnehezíti a falu zárt közössége, amelyben él. Mivel a férfi egy köztiszteletben álló papi család tagja, a helyiek szentül hisznek az ártatlanságában, míg Andreát és kislányát azzal gyanúsítják, hogy hamis vádakat koholtak. Mikor a férfit jó magaviseletért hamarabb kiengedik, Andrea eldönti, szembeszáll a közösség áldozathibáztató felfogásával és felveszi a harcot a törvénykezés hiányosságaival, hogy megvédhesse gyermekeit.

Püsök Botond filmjének nem ez volt az egyetlen díja a hétvégén, mivel vasárnap a 9. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon a magyar szekció különdíjában és közönségdíjban is részesült. A Túl közel nemrég felkerült az RTL+ streaming platformra is. 

DokuCast #2: Kálmán Mátyás és Püsök Botond

A Filmhu és a MADOKE közös podcastsorozatának vendégei több éven át voltak aktívan jelen egy-egy krízisben lévő család életében: Kálmán Mátyás a Fortuna vendégeiben egy lottónyertes házaspár sorsát követi, Püsök Botond pedig egy gyermekbántalmazási traumából kilábaló anya történetével foglalkozik a Túl közel című filmjében. Mindkettő látható lesz a január 21-én induló BIDF-en. A két rendezővel a forgatások körülményeiről, a bizalom elnyeréséről, felelősségvállalásról és a nemzetközi workshopok hatásáról is beszélgettünk.

 Forrás: Filmtett / Címlap: Püsök Botond