Egészen a gyerekkoráig visszamentünk, aztán arról faggattuk, hogy érzett-e irigységet a környezetében, amikor már egyetemista korában komoly filmes sikereket aratott. Első mozifilmes főszerepét a Swing-ben kapta, elmesélte, milyen érzés volt együtt dolgozni Törőcsik Marival.: „Elhangzott a tessék, és tényleg sugárzott, már-már szerelmi viszonya volt a kamerával, nagyon érdekes és inspiráló volt ezt partnerként látni.” A szakma árnyoldalát sem hallgatta el, szerinte „a színészélethez hozzátartozik a folyamatos csalódás”. Elmondta, milyen a rendezők legrosszabb fajtája, hiteget a casting folyamán. „Rámegy a fél nyaram, aztán annyit nem tesz meg, hogy a telefont felvegye, és elmondja, hogy nem téged választottunk."

Franciska a filmes karrierje mellett az énekesnői álmairól is beszélt nekünk. Körülírta a saját zenei világát, amiben énekesként előbb vagy utóbb ki szeretné próbálni magát. Ha zenész vagy, szereted a melankolikus hangzást és az éteri lebegést, feltétlenül hallgasd meg az adást, a spontán felhívásunkból akár egy remek zenekar is összejöhet. A színésznő a Filmhunak mondta el először, hogy a Lóci játszik zenekar felkérte egy közös dalra, amelyhez videóklip is fog készülni, illetve fel is fognak lépni.

Törőcsik Franciska a Swing-ben (fotó: A Company Hungary)

Mesélt arról, hogyan érintette őt a Veszettek bukása, hogyan változott az évek alatt a viszonya a kritikákhoz és a közösségi médiához és elárulta, megérte-e a sok szenvedést a Vaksötét című amerikai thriller. Fárasztő meló volt, fogvatartott, leragasztott szájú, állandó halálfélelemben élő lányt kellett eljátszania. A film nagy világsiker lett, a rendezője, Fede Alvarez legközelebb már A tetovált lány-sorozat legújabb részét, az Ami nem öl meg-et készítette el. Megkérdeztük, hogy tartja-e a kapcsolatot Alvarezzel, illetve hogy bevállalna-e olyan radikális átalakulást, mint amilyenen Rooney Mara és Claire Foy átment Lisbeth Salander szerepének kedvéért.

A Budapest noir kis szerepét nagy kihívásnak élte meg, elmondta, hibás megközelítés az, ha egy színész egy teljes emberi sorsot bele akar sűríteni egyetlen jelenetbe. Részletesen átbeszéltük, milyen nehézségekkel jár azt imitálni egy filmben, hogy halottak vagyunk. Kiderült, hogy Franciska szemhéja remeg, ha csukva van, emiatt nyitott szemmel szeret hullát játszani.

Törőcsik Franciska a Budapest noir-ban (fotó: Kende Tamás)

Az Aurora Borealis – Északi fény kapcsán Mészáros Márta nyilatkozataival szembesítettük, például azzal, hogy szerinte Franciska több filmet is megnézett Törőcsik Maritól, hogy ellesse a gesztusait. A fiatal színésznő elárulta, hogy ennek pont az ellenkezőjét csinálta, „szerinte érvényes és hiteles megoldás nem lehet abból, hogy mást utánoz”.

A BÚÉK kapcsán arról kérdeztük, mennyire függ a telefonjáról, megbeszéltük a film végét, az olasz és a magyar verzió közti különbséget, majd Franciska színészi munkájának ritkán taglalt részére tértünk át. Rendkívül sok külföldi sztárnak adta már ő a hangját. Sok izgalmas kuliszatitkot árult el, többek között kiderült, hogy ki lehet merülni ebben a munkában. Például akkor, ha Felicity Jones Szerelem az Alpokban című síelős filmjét kell szinkronizálni, amihez rendívül sokat kell lihegni..

Lengyel Tamás és Törőcsik Franciska a BÚÉK című filmben (fotó: InterCom)

Ő volt Jennifer Lawrence magyar hangja az Anyám!-ban, szinkronizálta többet között Amanda Seyfriedet, Rebecca Fergusont és Alicia Vikandert, akihez sokak szerint hasonlít, bár szerinte ez nem igaz. Mészáros Blankát említette, mint aki sokkal inkább hasonlít a svéd színésznőre. A Halálos iramban-sorozat sztárja, Nathalie Emmanuel is az ő hangján szólal meg, ennek kapcsán megkérdeztük, hogy igent mondana-e egy agyatlan, de szórakoztató akciófilmre.

Befejezésképpen két, bemutató előtt álló filmjéről kérdeztük, a 129 című magyar sci-fiben robotlányt alakít, akinek meg kell mentenie Csuja Imrét, A Rose in Winter-ben az Apokalipszis most háromszoros Oscar-díjas operatőre, Vittorio Storaro fényképezte őt. A felmerülő témák maximum felét érintettük a cikkben, bőven lesz még benne meglepetés: a beszélgetést megtalálod Spotify-on, letöltheted Soundcloudról, illetve az alábbi lejátszóra kattintva hallgathatod meg: