Színész családba született Marosvásárhelyen, szülei, Török András és Illyés Kinga előadóművész nevét is viseli, az erdélyi szokások szerint. A helyi színműn végzett, bár eredetileg nem oda készült, de ha nem így alakul, talán sosem találkozik Hajdu Szabolccsal, akivel több, mint 20 éve élnek és alkotnak együtt. A főiskolában lemásolták a tévéterem kulcsát, ahol éjjelenként titokban nézték a filmeket. Itt fedezte fel például a Florida, a paradicsomot is, amelynek producerével később ők is többször dolgoztak együtt.

Macerás ügyek

Hajdu Szabolccsal a 2001-es Macerás ügyek-kel indult a közös munka és azóta is sorra készülnek a filmek és darabok a családi műhelyben: a Tamara, az Off Hollywood, a Bibliothéque Pascal, a Délibáb és legutóbb az Ernelláék Farkaséknál színpadi verziója után, saját otthonukban filmre is leforgatták a történetet. Az elsők közt fordítottak hátat az állami filmgyártásnak, és korosztályuk problémáinak bemutatásával két Kristály Glóbuszt nyertek Karlovy Varyban. Szerinte az összes filmjük terápiás jellegű, ez a készülő új tervvel sincs másképp.

Bibliothéque Pascal

Egy szerep kedvéért egy hétre börtönbe vonult és másfél évig felborotválva hordta a haját, bár ezt csak a szülői értekezleteken furcsállták. Nyíltan beszél arról, hogy a színészet mellett, mellékállásban eladóként is dolgozott, szeret néha elszakadni a színészettől és mással foglalkozni. Ritkán vállal szerepet mások filmjeiben, egyrészt kevés az olyan ajánlat, ami felkelti az érdeklődését, másrészt csak olyan rendezőkkel dolgozik, akikben megbízik. Jeles András új filmjére is pont ezért bólintott rá, tetszett neki, hogy Jeles és Medvigy még mindig friss és vagány, és pontosan tudják, mit akarnak mondani. Nézőként is inkább azokat a kísérleti darabokat keresi, amik „megtermékenyítenek embereket”, hatással vannak egy szűkebb közönségre.

Ernelláék Farkaséknál

Pár évvel ezelőtt kézhez kapott egy dossziét, amiben a román titkosszolgálat 20 évnyi jelentését találta, amit az édesanyjáról készítettek. Hihetetlen történet, ami a családi és történelmi kötődés miatt is feldolgozást kíván, a jelentés felbukkanása az Ernelláék készítésére is hatással volt. Még nem tudják, hogy film is lesz-e belőle, de egy hangjáték már elkészült, a dokumentumokból könyvet ír és talán hamarosan forgatókönyv is lesz belőle. Egy biztos, övé lesz a főszerep.

A teljes beszélgetés itt hallgatható: