A Veszélyes lehet a fagyinak különleges ereje van, elbizonytalanítja a valóságérzékelésünket. Ennek kapcsán kérdeztük két vendégünket, hogy őket mennyire frusztrálja az emberi szubjektivitás, tehát hogy ugyanazt a helyzetet a résztvevők másképp élik meg. Ezt a hétköznapi szituációt erősíti fel azzal a film, hogy egy ikerpár irigységgel és értetlenséggel súlyosbított, bonyolult érzelmi kapcsolatát mutatja be két szemszögből.

Testvéreket nagyobb eséllyel érint meg a film” – mondta el Fanni az eddigi tapasztalatai alapján.. Lányi Zsófi forgatókönyvíróval kutatómunkát végeztek az ikrek kapcsán, de a személyes tapasztalataik is legalább olyan meghatározóak voltak: „Mindkettőnknek nagyon szoros és jó a kapcsolata a testvéreivel, és nyilván az ilyen szoros kapcsolatokban minden felerősödik, konfliktusok, félreértések. Olyan ez, mint egy párkapcsolat, csak más.” Stork Natasa arról mesélt, hogy az édesanyjához fűződő viszonya a legerősebb családi kötődése, és ezt használta referenciaként a szerephez. Próbálta úgy megtalálni ennek a szerepnek lényegét, hogy az is be tudjon vonódni, akinek nincs testvére.

Egészen a kezdetekig visszaléptünk, Fanni elmesélte, milyen fontos szerepe volt a film megszületésében Lányi Zsófi kanapéjának, illetve egy balatoni háznak. Natasa részéről pedig úgy kezdődött a közös kaland, hogy egy svájci stúdióban vett fel hangokat a rendező kérésére. A kettős szerep számos kérdést felvetett. Az elejétől kezdve adott volt, hogy Évát és Adél egy színész fogja játszani? Miért döntöttek a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre főszereplője mellett? Egyáltalán, hogy tudta Natasa ezt a két szerepet szétválasztani fejben? Mennyire könnyen lépett át Adélból Évába és vissza? Fanni amúgy sokáig parázott azon, hogy Natasa a Felkészülésben és a Fagyiban is orvost játszik, féltette a színészt a megbélyegzéstől, a két filmet az összehasonlítástól.

Az ikrek eljátszása nem csak a színész számára jelentett komoly kihívást, az utómunka is tartogatott nehezen megoldható feladatokat. A rendező mesélt nekünk a két kép összeillesztésének módjáról, és arról, hogy van egy láthatatlan hőse a filmnek, Csikász Ági, aki Éva és Adél szerepét is teljesen megtanulta, és mindig ott volt, hogy együtt játsszon Natasával a két ikret egyszerre mutató jelenetekben.

Adél egy World of Warcrafthoz hasonló játékkal kapcsolódik ki éjszakánként. Kiderült, hogy Fanni felkészülésként elmerült benne, és ha gyilkolászást nem is, az új világok felfedezését élvezte benne: „Ijesztő, hogy mászkálok a WoWban, és úgy eltellik négy óra, hogy a játékban lemenő Napból veszed észre, hogy beesteledett. De közben gyönyörű is, hogy ilyen könnyen el lehet veszni benne.

Kíváncsiak voltunk, ők mit csinálnak, amikor ki akarnak kapcsolódni. Fanninál annyira fontos a kertészkedés, hogy egy időben még arra is gondolt, maga mögött hagyja a filmkészítést, és ebben a szakmában próbál elhelyezkedni. Natasa a futás és a jógát mondta, illetve elgondolkodott azon, vajon kikapcsolódás-e számára a filmnézés. 

Természetesen az ipari területen elültetett fa sorsára és a mongol folkmetál szám eredetére is rákérdeztünk, illetve arra is, mennyire volt ösztönös vagy éppen begyakorolt Natasa őrült tánca. Aki a filmcím eredetére kíváncsi, annak egészen az adás végéig kell várnia a válaszért.

Stork Natasa általánosságban is mesélt nekünk a színészi munka kihívásairól, szerinte a legnehezebb rész a casting során elkerülhetetlenül átélt elutasítás. „Arra az időre bele kell szeretni a szerepbe, és ha jön egy kudarc, menni kell tovább, és a játékosságot tovább kell vinni magaddal a következő castingra is.” A Felkészülés nemzetközi sikere megtette a hatását, több külföldi ügynöke is van, castingokon vesz részt és óvatos optimizmussal nyilatkozott az esetleges külföldi filmszerepekről: „Baromi félve mondom, de úgy néz ki, sikerült egy ilyet megkapni. Olasz-angol sci-fi, egy anyát játszom majd benne, akinek van egy siketnéma gyereke.

Menetrend:

 • 13:30 - “Minden egy kanapén kezdődött”
 • 15:00 - Elvonulás az erdőbe írni 
 • 19:15 - Natasa Svájcban fagyizik
 • 22:00 - Színészek és a visszautasítás
 • 27:00 - Záporoztak a felkérések a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlét után?
 • 32:00 - Natasa kétszeres doktornő szerepben
 • 38:00 - Adél és Éva kettéválasztása fejben
 • 42:00 - Szerepek, mint állatok
 • 46:00 - Csikász Ági dublőr, a láthatatlan főszereplő
 • 48:00- Megduplázás technikai háttér
 • 57:30 - Apróságok, amik leírják az embert
 • 01:04:00 - Kertészeti különkiadás
 • 01:07:30 - Mongol harci tánc
 • 01:11:40 - A fa és a természet szeretete
 • 01:19:00 - Forgatás a darukabinban
 • 01:21:00 - Spoileres kibeszélő a fináléról
 • 01:32:00 - Címadás
 • 01:38:00 - Szamuráj Gyros és a luxusóra-forgató


A podcast meghallgatható a lenti lejátszóra kattintva, illetve elérhető Anchoron, Spotify-on, Mixcloudon, iTunes-on, illetve más népszerű podcast-alkalmazásokban.

A borítóképet Pozsonyi Janka készítette.