Az első előadás után Oroszlán Évával, a program vezetőjével beszélgettünk


Filmhu: Mi volt a Filmrendező mesterkurzus alapkoncepciója?

Oroszlán Éva: Ez az első filmes témájú kurzusunk, korábban csak szépírói képzéseket szerveztünk. Az utóbbi években nyitottunk más szakírói területek felé, az idei évben párhuzamosan hirdettünk meg egy reklám-kreativitás mesterkurzust, dalszövegíró, minőségi bulvár, és közéleti-beszédíró kurzust az Akadémián, de van színház és drámaíró tanfolyamunk, illetve Kornis Mihály is tart előadássorozatot az érdeklődőknek. Az alapgondolatunk az volt, hogy ne elméleti szakemberek tartsanak előadást az adott területről, hanem olyasvalakik, akik az adott szakmát a legmagasabb fokon művelik.

Filmhu: Hogyan állt össze az előadók névsora?

O.É.: A Magyar Filmrendezők Céhének elnökével, Sós Máriával, illetve Báron Györggyel, a kurzus moderátorával egyeztettünk arról, kiket hívjunk meg az első filmrendező mesterkurzusra előadónak. Természetesen nem teljes a lista, de reményeink szerint jövőre lesz egy második etap, amelyre meghívjuk azokat a fontos magyar filmrendezőket, akik idén kimaradtak. Tervezzük, hogy évente elindítjuk ezt az előadássorozatot, mert úgy tűnik, van igény erre a fajta mesterképzésre. Minden előadáson hangfelvételek készül, így azok a hallgatók, akik valamilyen okból nem tudnak jelen lenni egy-egy alkalommal, ilyen formában bepótolhatják az elmaradtakat.

Sokfelől, szép számban érkeztek az érdeklődők, de van még hely
Fotó: Magyar Szilárd MIA

Filmhu: A II. szemeszterben egy szemináriumi műhelymunkán vehetnek részt a hallgatók. Ez mit takar pontosan?

O.É.: Itt kisebb csoportokban zajlik majd a munka, az első félévben megismert rendezők közül fogják néhányan elemezni saját filmjeiket, illetve más magyar és külföldi alkotók filmjeit. Ebben a körben lesz alkalom a neves filmrendezőkkel való megismerkedésre, személyesebb kapcsolat kialakítására, akár saját filmötlettel kapcsolatos konzultációra is, hiszen minden előadó háromszor tér majd vissza a második szemeszter során. A hallgatók egy vizsgamunkával fejezik be a kurzust, mindenkinek egy filmelemzést kell majd elkészítenie. 

Filmhu: Van még szabad hely?

O.É.: Igen, maradt néhány betöltetlen hely, még be lehet kapcsolódni a képzésbe, ha esetleg valaki csak most találkozott a programunkkal.