Ritka eset, hogy négycsillagos szállodában készítünk forgatási riportot, de Lóth Balázs stábja előtt a Continental Hotel Budapest is megnyitotta kapuit. A film pontosan a magyar főváros moziban ritkán látható, felsőbb rétegeibe kívánja elkalauzolni a nézőt, ennek megfelelően szinte kizárólag elegáns helyszíneken játszódik. A készítők maguk sem hitték volna, hogy sikerül megkapniuk a hotelt, egy éven keresztül tárgyaltak, hogy a hotel előterében és dísztermében rögzíthessék a film kulcsjelenetét.

Lóth Balázs rendezővel egy nagy aukcióra berendezett, díszteremre néző galérián beszélgettünk, itt mesélte, hogy a csillogással és luxussal teli környezet ellenére a történet egy teljesen földközeli élethelyzeten alapul, amivel egyszer minden generáció szükségszerűen szembesül: ,,Az ember nagy álmokkal indul neki az életnek huszonéves korában. Álmodozni jó, csak aztán jön a valóság, ami egy picit bonyolultabbá teszi a dolgokat. De mi nagyon optimisták vagyunk, azt gondoljuk, hogy igenis meg kell őrizni azt a játékos gyerekkori ént.”

Forgatókönyvíró-társaival, Kis-Szabó Márkkal és Inotay Ákossal négy és fél évvel ezelőtt fogtak bele a munkába, a harminchat napos forgatást pedig több átírás és egyéves előkészítési folyamat is megelőzte. ,,Mi magunk vagyunk a filmnek a főszereplői, hiszen itt vagyunk egy egészen monstre filmnek a tetején, ami most végre megvalósul.”

Balról jobbra: Lőrincz Tamás első asszisztens, Lóth Balázs rendező, Borsos Miklós 2nd unit rendező, Balázs István Balázs operatőr
(fotó: Glódi Balázs)

 A történet a fenti szituációból indul: ,,Milyen az, amikor egyszer csak újra találkoznak a negyvenes éveikben járó régi barátok és kiderül, hogy nem úgy alakultak a dolgaik, ahogy azt egykor elképzelték, de aztán mégis felsejlik a régi, játékos, kreatív énjük. Ezt fejeltük meg azzal, hogy legyen a társaságban egy festősrác is, akinek nagy álma, hogy megmutassa a világnak és műkereskedő édesapjának is, hogy valójában mekkora művész.” - mesélte a rendező.

Sajnos a Jászberényi Gábor által alakított festőnek végül mégsem adatik meg, hogy bizonyítson, a születésnapi buli ugyanis tragikus balesettel végződik, a férfi életét veszti. A gyászból hamar felocsúdó baráti társaság úgy dönt, hogy tartozik annyival az elhunytnak, hogy beteljesítik megvalósulatlan álmát: ,,Elhatározzák, hogy egy fordított képrablást visznek végbe. Megpróbálják becsempészni barátjuk festményét egy nemzetközi hírű, Budapest elitjét vonzó aukcióra, aminek fő tétele egy méltán ismeretlen műremek, a Kétfejű Madonna rigófiókával.” - vázolta a megfordított képrablás lényegét.

Inotay Ákos, Horváth Ákos, Elek Ferenc, Lóth Balázs (fotó: Glódi Balázs)

A forgatás alatt az élet persze nem állt meg a neves szállóban, a kordonokkal elválasztott dísztermen túl nyüzsgő turistacsoport fényképezte a stábot, a film kedvéért bárnak berendezett recepción pedig folyamatosan csekkoltak be az új vendégek. Szinte csoda, hogy a stábtagoknak mégis sikerült elcsitítani a tömeget és elkezdődhetett a felvétel. Az aulát a korábban említett festmény uralta, hatalmas kivetítőről és színpadról is visszaköszönt a fura arckép. A jelenetben ketten már behatoltak az aukcióra, hogy megszerezzenek titkos kódot tartalmazó eszközt. Elek Ferenc és Szabó Simon összehangoltan nekiütközött egy biztonsági őrnek, és sikeresen megkaparintották a mobilját. Két felvételből meg is voltak.

Az öt főszereplőt az alkotók hosszas tanácskozás során, casting nélkül választották ki. A társaság központi figuráját Mészáros Béla alakítja, aki ezen az estén éppen nem forgatott, Lóth Balázstól viszont többet is megtudhattunk szerepéről: ,,Béla az egyik fénypontja a filmnek. Egy olyan építészt alakít, aki fiatalon elnyerte egy nagyon komoly svéd akadémia díját, és azt hitte, hogy az övé a világ. Aztán beszippantotta egy építésziroda, ami csak a nevét használja, de nem engedi kibontakozni a kreativitását. Egy pénzgyár közepén találja magát, amitől egyre jobban szenved.” A kiutat a gyerekkori barátok újbóli felbukkanása jelenti számára. ,,Kicsit lúzer, de nagyon szerethető banda, akik önazonosak maradtak.”

Petrik Andrea, Szabó Simon, Elek Ferenc, Inotay Ákos, Mészáros Béla (fotó: Glódi Balázs)

A barátokkal való találkozás visszaidézi az építész gyerekkorát, és segít abban, hogy újra megtalálja a céljait. Annak érdekében, hogy a gárda hitelesen hozza a gyerekkori barátok szerepét, a forgatást komoly próbafolyamat előzte meg: ,,Minden kulcsjelenetet lepróbáltunk előre. Már tavaly nyáron elkezdtük vacsorák keretében az ismerkedést. Szerencsére a társaság egy jó része ismerte már egymást a színházból, innen-onnan, de a többiek is hamar összeszoktak.

A következő jelenetben már az elegáns ruhákba öltöztetett statiszták is betódulhattak. Szabó Simon karaktere itt már nem járt olyan nagy szerencsével, a biztonsági őrök közrefogták és kicipelték a népes teremből. Szabó Simon saját szavaival egy elég kattant figurát alakít a filmben, akit Jet-nek hívnak és amerikai őslakosnak képzeli magát. Ebben a jelenetben leginkább a madzagos nyakkendő és a tehénkoponya-alakú inggomb utalt erre az öltözékén, egy ponton még egy tollas fejdíszt is visel majd a filmben.

,,Szerintem ő maga sem tudja eldönteni, hogy mi is tulajdonképpen.” - mondta a szerepről, amivel egy régi vágya is teljesült. ,,Nagyon élveztem, hogy végre kaszkadőrfeladatot is csinálhatok. Zuhanás volt, nagyjából két méter magasról kellett leesni. Egy nagyon nehéz éjszaka legvégén volt, begyakoroltuk a kaszkadőr koordinátorral, Balázsnak pedig nagy meglepetés volt, amikor a dublőr helyett én jelentem meg.” Elek Ferenc, aki a szerepe szerint éppen egy pohár eltörésével vonta el a biztonságiak figyelmét, Gusztiról, a parás állatorvosról mesélt: ,,Gyerekkorától fogva fél mindentől, a végére mégis Bruce Willist megszégyenítő akcióhős lesz belőle. Ha ezek után nem nyílnak meg előttem az akciófilmek kapui, akkor soha nem is fognak.”

Petrik Andrea és Mészáros Béla (fotó: Glódi Balázs)

Fülöp Péter producer szintén régi munkatársa a rendezőnek, alacsony költségvetésű kisfilmekkel kezdték, aztán több reklámfilmet és videoklipet is csináltak együtt az évek folyamán. A Pesti balhé költségvetése kapcsán elmondta, hogy a Filmalaptól kapott 327 millió forintos gyártási támogatás komoly összeg, de akár a dupláját is el tudnák költeni a film látványvilágára, így igyekeznek jól beosztani az összeget.

,,Ez a történet egy olyan elit környezetben játszódik, ami picit kivezet minket a jól megszokott, lepukkant pesti környezetből. A legjobb értelemben próbálunk Amerika felé tekinteni, szeretnénk, ha felvennéa versenyt az onnan érkező filmekkel. Célunk, hogy ne legyen az az érzése a nézőnek, hogy egy lesajnálható, szegényes magyar filmet lát.” Hosszas helyszínkeresés és tárgyalások árán a Continental Hotel mellett többek között a Királyfürdőt is sikerült megszerezniük a forgatáshoz. ,,Ha elmegyünk egy ilyen helyszínre, a cél az, hogy nagytotálban, a lehető legtöbbet megmutathassuk belőle, ne csak ketten beszélgessenek közeliben. Legyen meg az a bizonyos wow-faktor.”

Horváth Ákos, Inotay Ákos és Lóth Balázs (fotó: Glódi Balázs)

Az írócsapat egyik tagja, Inotay Ákos a kamera előtt is feltűnik a filmben. ,,Adrián színész, de egy nem túl sikeres társulat tagja. Nyugdíjas otthonokban és börtönökben lépnek fel Shakespeare darabokkal. Adrián viszont nagyon elkötelezett a hivatásával szemben, azt mondjuk rá, hogy alanyi színész – az alanyi költő után szabadon.” Az akció során viszont végre kamatoztathatja színészi képességeit. Inotay nem tudta előre, hogy ő játssza majd Adriánt, bár abból nem csinált titkot kollégái előtt, hogy szívesen szerepelne is a filmben. ,,A fejlesztés folyamán nagyon sokat változtak a karakterek, de ahogy egyre jobban körvonalazódtak, Balázs is elkezdett bennem gondolkodni.”

A gárda nagy részéhez hasonlóan régóta ismerik egymás a rendezővel, ,,2002 óta dolgozunk együtt mindenféle projekten. Megbízok Balázsban, mint rendezőben, nagyon tudja mit akar, alaposan felkészült a filmre. Félszavakból is megértjük egymást.” Kíváncsiak voltunk arra is, milyen egyszerre két szerepben is jelen lenni a forgatáson: ,,Amikor a kamera előtt vagyok, teljesen átmegyek színészbe. Olyan előfordult már, hogy felmerült kérdés a forgatókönyvvel kapcsolatban, és két jelenet között megbeszéltük. Elég bonyolult a történet és sűrű a könyv is, figyelni kell, hogy minden puzzle darab a helyén legyen.”

A forgatási szünetben a sok éjszakai forgatási napon túlélő stáb számára egy rövid összevágást is levetítettek a film eddig elkészült jeleneteiből, ami alapján valóban sok akciót, álruhát és humort tartogat. Lóth Balázs az is elmondta: ,,Nagyon figyelünk a látványra, még ha nem is egy Marvel-film szintjéről van szó. Fontos, hogy a nézők ne csak nevessenek, hanem ámuldozzanak is velünk. Itt nem fog összedőlni a világ, de sok izgalmas és szórakoztató jelenetre számíthatnak.” A Pesti balhé bemutatóját 2020 elején tervezi a film forgalmazója, az InterCom.

Leforgott a Pesti balhé

Június végén Tatán, a részben lángba boruló gyerektáborban játszódó jelenet rögzítésével ért véget a forgatás. Két hónapon keresztül több mint 30 helyszínen forgatta a stáb, dolgoztak a régi Skála Metró tetején, a Király fürdőben, és a 150 éves kőbányai pincerendszerben is.

Lóth Balázs húzós időszaknak tartja a mögöttük hagyott két hónapot, ami az egész stábot, de főleg a színészeket vette igénybe. A szereplők nem ritkán 36-48 órán keresztül dolgoztak, mert a felvételek előtt még színházi fellépések is vártak rájuk. A precíz előkészületeknek köszönhetően az összes rizikósabb rész is gond nélkül, időben dobozba került.

A stáb ezek közé sorolta a Pesti Balhé egyik csúcspontjának szánt pillanatot, amikor egy komplett 25 méteres folyosót kellett elárasztani vízzel. A komplex jelenetet szintén hosszas tervezés előzte meg, aminek köszönhetően az épített díszletben elsőre meg is született a felvétel.

A vízből bőven kijutott a film egyik állatszereplőjének is. A veszélyes kinézetű házőrzőt „alakító” kutyának medencébe kellett ugrania, miután felcsapott mögötte a tűz. A bátor négylábú a feladatot már elsőre is tökéletesen, vakkantás nélkül hajtotta végre. Sőt annyira rákapott a vízben hűsölésre, hogy alig akart kijönni az újabb felvételre.

A számtalan emlékezetes, vicces és kalandos pillanatot nyújtó forgatás június végén zárult összesen 3000 csapó után, amelynek 25 terabájt 4K forgatott anyag lett az eredménye. Ebből a rengeteg felvételből dolgoznak már jelenleg is az alkotók a vágószobában.

A Pesti balhé rendezője Lóth Balázs (Nincs mese, 200 első randi), aki a forgatókönyvet együtt írta Kis-Szabó Márkkal, illetve Inotay Ákossal. A produceri feladatokat Fülöp Péter és Hutlassa Barnabás látja el, míg Balázs István Balázs operatőrként, Fekete Anna látványtervezőként, Kovács Andrea pedig jelmeztervezőként dolgozik a filmen.

Forrás: Filmalap
Borító: Szabó Simon (Fotó: Glódi Balázs)