A Magyar Történelmi Filmalapítvány 1956-os forradalmat feldolgozó filmek gyártására kiírt pályázatán a Borbálafilm Kft. 50 millió forintot nyert a Csendkút című forgatókönyvre, amelyet Pozsgai Zsolt színházrendező írt és rendez is.

Pozsgai a fiatalon elhunyt, és nemrégiben újra felfedezett Gérecz Attila életét dolgozza fel filmjében. Az ’56 Petőfijeként is emlegetett élsportoló fiú több mint hat évig sínylődött Rákosi börtöneiben, mielőtt 1956. október 31-én a forradalom kiszabadította, és ő rögtön a barikádra ment, ahol november 7-én hősi halált halt. Élete szinte jelképe a korszak kegyetlenségének: hazaárulás vádjával ítélték el, négyszer temették újra míg végső nyughelyére kerülhetett. A fiatal fiú költők közé keveredett a börtönben, és maga is költővé érett a börtön falai között.

Pozsgai a filmhunak elmondta, hogy a Csendkút-ban központi szerepet fognak játszani Gérecz Attila versei, de nem olyan értelemben, hogy azokat filmesítenék meg. „Van egy elejétől a végéig vitt történet, de nem realista eszközökkel. Igyekeztünk egy költői filmet létrehozni, ezért is adtuk ezt a címet: Csendkút.” – foglalta össze a rendező.

Gérecz Attila szerepében
Hayth Zoltán
A fiatal költőt egy fiatal színész: Hayth Zoltán kelti életre, akivel Pozsgai már többször dolgozott együtt színházi munkái során. A női főszerepet pedig a Stúdió K-ban dolgozó Kakasy Dóra alakítja. A Csendkút további szerepeiben olyan színészek tűnnek fel mint Kubik Anna, Dörner György, Iglódi István vagy Sinkó László.

A Csendkút a Magyar Történelmi Filmalapítvány és a Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatásával jön létre, az eredetileg kétszázharminc milliósra tervezett költségvetést lejjebb kellett faragni. Ezért Pozsgai átírta a forgatókönyvet, hogy ugyanazt a hatást érje el a film, de kevésbé legyen drága. Gérecz Attila egy alkalommal például megszökött a börtönből, és úszott Pestig – a szürrealista, vízalatti képsoroktól például anyagi okokból kénytelenek voltak eltekinteni. Néhány külső helyszín is áldozata lett a megszorításoknak, de igyekeztek olyan belsőkkel pótolni a jeleneteket, amelyek ugyanolyan hatásosak tudnak lenni. „Nem minden a pénz” – kommentálta a helyzetet a rendező.

A belső felvételek nagy részét Vácon forgatták, a várban és a börtönben egyaránt. Még egy tíznapos gyártási szakasz van hátra a váci börtönben, hogy a hátralévő harminc-harmincöt percnyi jeleneteket rögzítsék.

A bemutatót a többi ötvenhatos filmmel ellentétben nem 2006. október 23-ra tervezik, hanem november elejére, mert – ahogyan Pozsgai fogalmazott -, „a fiú halálának a szabadságharc bukásához volt köze. A Csendkút-ban az emberben lezajlott forradalom fog megjelenni, ahogyan ebből az élsportoló fiúból költő lesz.”.

A filmet egyébként kétfajta kópiával tervezik indítani a magyar forgalmazásban. Az egyikben hallhatóak lennének a dialógusok és a versek, a másikban a Csendkút címnek megfelelően a csend játszaná a nagyobb szerepet.