Magyarország a ’80-as évek derekán. Maurer Gyuri ügyes, veszprémi autószerelő, aki mindent meg tud oldani – még a pártvezetők Ladáit is ő szereli. Családja a riviéra lázában ég, már épp indulnának nyaralni, ám a négy útlevél helyett csak három érkezik meg. Gyuri hirtelen megvilágosodik: kölcsönveszik egy disszidens magyar nála hagyott autócsodáját. A német verdával és papírokkal a nyugatra igyekvő magyarok helyett nyugatról érkező turisták lesznek, akik a legnagyobb luxust élvezhetik a Balatonnál. Nem is sejtik, hogy a “kölcsönvett” autóval egyenesen a hidegháborúba hajtanak bele.


A rövid előzetesben csak egy kis ízelítőt kapunk a Maurer család kalandjaiból, de a 80-as évek retró már a bevillanó képekből is jól érzékelhető. A hangulatot tovább fokozza minden idők egyik leghíresebb és talán legtöbbet használt francia popslágere, a Ca Plane Pour Moi használata, Plastic Bertrand előadásában. Tavaly év végén mi is kilátogattunk a Nyugati nyaralás forgatására, ahol a film két rendezője, Tiszeker Dániel és Lévai Balázs is kihangsúlyozta az autentikus retró zenék használatát.

A hazugságok hálójába keveredő család tagjait Mészáros Máté, Pokorny Lia, Szőke Abigél és Tóth Mátyás alakítják, de feltűnik a filmben Ötvös András, Szervét Tibor és Orosz Ákos is. A Nyugati nyaralás rendezője Lévai Balázs és Tiszeker Dániel, a forgatókönyvíró Tasnádi István, operatőr Pataki Ádám, a producerek Meggyes Krisztina és Lévai Balázs. Az NFI tévéfilmes pályázatán nyert összesen 267.5 millió forintos támogatást, de szeptember 15-én a mozikba is eljut a Nyugati nyaralás.